Sari la conținut

Defileul Crișului Repede

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Defileul Crișului Repede
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Defileul Crișului Repede la Vadu Crișului
Defileul Crișului Repede la Vadu Crișului
Harta locului unde se află Defileul Crișului Repede
Harta locului unde se află Defileul Crișului Repede
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașOradea

Vadu Crișului (sat)
Coordonate46°57′44″N 22°30′54″E () / 46.96222°N 22.51500°E
Suprafață219,40 ha
Înființare1955, declarat în 2000
Cod CDDA11781[1]  Modificați la Wikidata

Defileul Crișului Repede este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[2].

Aria naturală se află în Munții Pădurea Craiului (partea de nord-vest a Munților Apuseni ce aparțin lanțului carpatic al Occidentalilor), în partea centrală a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunelor Vadu Crișului și Șuncuiuș și este străbătută de drumul județean DJ108I care leagă satul Bălnaca de Birtin.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se întinde pe o suprafață de 219,40 hectare[4]. Aceasta se suprapune sitului de importanță comunitară - Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului[5].

Defileul Crișului Repede reprezintă o arie naturală de importanță floristică (plante vasculare prezente cu specii de cormofite: feriga, specii de equisetatae: coada calului), faunistică (prin prezența speciilor de mamifere: lup, căprioară, mistreț, vulpe, iepure; păsări, reptile și pești); și geologică datorită calcarelor din defileu și a peșterilor incluse în rezervație.

Atracții turistice aflate în vecinătate

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Reportaj