Complexul hidrografic Valea Rece

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Complexul hidrologic Valea Rece
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Complexul hidrologic Valea Rece
Harta locului unde se află Complexul hidrologic Valea Rece
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașMarghita

Sălacea (sat)
Coordonate47°27′54″N 22°19′10″E () / 47.46500°N 22.31944°E
Suprafață2 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Complexul hidrografic Valea Rece este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip floristic și faunistic), situată în nord-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nordică a județului Bihor (aproape de limita de graniță cu județul Satu Mare), pe teritoriul administrativ al comunei Sălacea, în partea sud-vestică a satului omonim.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală cu o suprafață de două hectare[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr. 152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Câmpia Nirului - Valea Ierului[4].

Complexul hidrografic Valea Rece reprezintă o zonă naturală (mlaștini) aflată în câmpia văii Ierului; ce adăpostește o gamă floristică bogată în vegetație lacustră și asigură condiții de adăpost și hrană mai multor specii faunistice (mamifere, păsări, pești, batracieni) caracteristice zonelor umede.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]