Piatra Bulzului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piatra Bulzului
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Piatra Bulzului
Harta locului unde se află Piatra Bulzului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș

Pietroasa (sat)
Coordonate46°36′04″N 22°38′30″E () / 46.60111°N 22.64167°E
Suprafață1,40 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Piatra Bulzului (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în nord-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Bihor (în ramura nordică a Munților Bihorului - grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa, în imediata apropiere a drumului județean DJ763 care leagă satul Pietroasa de Chișcău.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală cu o suprafață de 1,40 hectare[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[4].

Aria protejată se află pe malul drept al râului Crișului Pietros și reprezintă o zonă cu abrupturi calcaroase cu aspect antropomorfic ce adăpostește câteva exemplare de arbore de tisă (Taxus baccata), specie ocrotită prin lege și declarată monument al naturii.

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj