Sari la conținut

Defileul Crișului Negru la Borz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Defileul Crișului Negru la Borz
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Defileul Crișului Negru la Borz
Harta locului unde se află Defileul Crișului Negru la Borz
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș

Borz (sat)
Coordonate46°40′44″N 22°10′44″E () / 46.67889°N 22.17889°E
Suprafață12 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Defileul Crișului Negru la Borz este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Aria naturală se află în extremitatea central-sudică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Șoimi (satul Borz), în apropierea drumului județean 709A care leagă localitatea Petid de Uileacu de Beiuș.

Rezervația naturală cu o suprafață de 12 hectare[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune sitului de importanță comunitară - Defileul Crișului Negru[4].

Defileul Crișului Negru la Borz reprezintă o arie naturală cu pajiști, pășuni, păduri de foioase, cu versanți abrupți săpați în calcare de apele râului Crișul Negru, grohotișuri și ravene. Arealul adăpostește o gamă floristică diversă și protejează mai multe specii faunistice (mamifere, păsări, reptile și pești).

Obiective turistice aflate în vecinătate

[modificare | modificare sursă]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]