Sari la conținut

Peștera Ghețarul de la Focul Viu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Ghețarul de la Focul Viu
Geografie
LocalizareMunții Bihorului
Coordonate46°34′31″N 22°40′40″E ({{PAGENAME}}) / 46.5751523°N 22.6777915°E
Altitudine1.165 metri
Număr de intrăricunoscute: 1

Peștera Ghețarul Focul viu este una dintre peșterile aflate în Munții Bihorului. Este dispusă pe Valea Galbenă, în apropiere de Vârful Piatra Galbenii și Vârful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1.165 metri

Descriere[modificare | modificare sursă]

Accesul în interior se face pe o scară de lemn. Peștera este compusă din două săli. Sala Mare, cu o înălțime de 46 metri și o lungime de 68 metri, adăpostește în mijloc un impresionant ghețar (25.000 m³). Ghețarul este al treilea ca mărime, după cel de la Peștera Scărișoara și Borțig. Bolta Sălii Mari este parțial deschisă printr-o fereastră largă, prin care, de-a lungul timpului, au căzut trunchiuri de copaci, care au fost prinse în masa ghețarului.

În partea opusă intrării în Sala Mare se află mai multe grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peșterii: Focul Viu. Fereastra deschisă în tavan favorizează acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilații menține aerul rece în interiorul cavității, permițând astfel existența ghețarului pe parcursul întregului an. În spatele stalagmitelor se află o galerie care duce spre Sala Mică, care, la rândul ei, conține mai multe formațiuni de stalagmite.

Căi de acces[modificare | modificare sursă]

Accesul la peșteră este posibil cu autoturismul, pe drumul forestier Bălăleasa-Valea Seacă, până la cantonul silvic din Valea Cetăților, de unde deplasarea se face pe jos (încă aproximativ 1,5 km).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • T. Orghidan, Ștefan Negrea, Peșteri din România. Ghid Turistic, Editura Sport-Turism, București, 1984

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]