Calcarele tortoniene de la Tășad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Calcarele tortoniene de la Tășad
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Calcarele tortoniene de la Tășad
Harta locului unde se află Calcarele tortoniene de la Tășad
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaMunții Pădurea Craiului
Județul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașOradea

Tășad (sat)
Coordonate46°56′07″N 22°09′09″E () / 46.93528°N 22.15250°E
Suprafață0,40 ha
Înființare1971, declarat în 2000

Calcarele tortoniene de la Tășad alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Munții Pădurea Craiului (partea de nord-vest a Munților Apuseni ce aparțin lanțului carpatic al Occidentalilor), în partea centrală a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Drăgești (satul Tășad), în apropierea drumului județean DJ767B, care leagă localitatea Copăceni de drumul european E79.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și se întinde pe o suprafață de 0,40 hectare[3]. Aceasta reprezintă o zonă naturală în arealul căreia se află câteva formațiuni geologice constituite din calcare ce prezintă importante depozite fosilizate alcătuite din moluște, corali, viermi, alge calcaroase, schelete de delfini pitici, mamifere mici, reptile, etc.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj