Sari la conținut

Groapa Ruginoasa - Valea Seacă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Groapa Ruginoasa - Valea Seacă
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Imagine din rezervație
Imagine din rezervație
Harta locului unde se află Groapa Ruginoasa - Valea Seacă
Harta locului unde se află Groapa Ruginoasa - Valea Seacă
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașNucet
Coordonate46°31′35″N 22°39′08″E () / 46.52639°N 22.65222°E[1]
Suprafață20,40 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Groapa Ruginoasa - Valea Seacă (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic) situată în Crișana, pe teritoriul județului Bihor[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea sud-estică a județului Bihor (în ramura nordică a Munților Bihorului - grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al orașului Nucet, în imediata apropiere a drumului național DN75 care leagă municipiul Turda de Câmpeni.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală cu o suprafață de 20,40 hectare[3] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[4]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[5].

Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni și reprezintă o vale cu versanți abrupți, formată prin eroziune de șuvoaie (ravinare) ceea ce a determinat apariția stratelor de cuarțite (de culoare roșu-violaceu), conferind zonei (din punct de vedere peisagistic) un aspect aparte[6].

Groapa Ruginoasă crește în fiecare an, înghițind copacii de pe marginea ei. Marcajul turistic ce duce la ea este bandă galbenă, pornind din DN75.

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]