Sari la conținut

Avenul Câmpeneasa cu Izbucul Boiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avenul Câmpeneasa cu Izbucul Boiu
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Pârâul Boiu
Pârâul Boiu
Harta locului unde se află Avenul Câmpeneasa cu Izbucul Boiu
Harta locului unde se află Avenul Câmpeneasa cu Izbucul Boiu
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașVașcău
Coordonate46°27′50″N 22°28′00″E () / 46.46389°N 22.46667°E
Suprafață1 ha
Lungime1,31 km
Înființare2000

Avenul Câmpeneasa cu Izbucul Boiu (monument al naturii) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în Crișana, pe teritoriul județului Bihor[1].

Aria naturală se află în extremitatea sud-estică a județului Bihor (aproape de limita de graniță cu județul Arad, pe teritoriul administrativ al orașului Vașcău, în sud-estul satului Câmp.

Rezervația naturală cu o suprafață de un hectar[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune sitului de importanță comunitară - Platoul Vașcău[4].

Aria protejată Avenul Câmpeneasa cu Izbucul Boiu reprezintă o peșteră activă străbătută de apele pârâului Țarinii (afluent al râului Crișul Poienii) care intră în subteran prin Avenul Câmpeneasa (pe un traseu de 1,31 km, în trecere formând o cascadă cu o cădere de 54 de m.) din satul Izbuc; și iese din nou la suprafață în orașul Vașcău (la capătul străzii Cerbului). De la ieșirea din aven și până la vărsare apa curgătoare poartă denumirea de Pârâul Boiu.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]