Sari la conținut

Peștera Smeilor de la Onceasa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Smeilor de la Onceasa
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Peștera Smeilor de la Onceasa
Harta locului unde se află Peștera Smeilor de la Onceasa
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș
Coordonate46°39′27″N 22°45′50″E () / 46.65750°N 22.76389°E
Suprafață0,50 ha
Lungime0,31 km
Înființare2000

Peștera Smeilor de la Onceasa monument al naturii este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în ramura nordică a Munților Bihorului (grupă montană a Munților Apuseni, aparținând lanțului carpatic al Occidentalilor), în sud-estul județului Bihor (în apropierea graniței cu județul Cluj), pe teritoriul administrativ al comunei Budureasa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[2]) și se întinde pe o suprafață de 0,50 hectare[3]. Aceasta este inclusă în zona de protecție a Parcului Natural Apuseni.

Aria protejată se află la o altitudine de 1.310 m. (în Munții Bihorului) și reprezintă o cavernă (peșteră) cu intrarea la baza unui versant stâncos al pădurii din partea dreaptă a Văii Ponorului, cu o primă galerie ce ajunge la o sală (Sala Domului), continuând cu o a doua, ce prezintă concrețiuni și un depozit sedimentar de importanță paleontologică deosebită, datorată prezenței unui zăcământ fosil ce conține oase de Ursus spelaeus (urs de peșteră) dispărut în preistorie.

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn din Saca

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]