Groapa de la Bârsa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Groapa de la Bârsa
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Groapa de la Bârsa
Harta locului unde se află Groapa de la Bârsa
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș

Pietroasa
Coordonate46°34′36″N 22°41′12″E () / 46.57667°N 22.68667°E
Suprafață30 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Groapa de la Bârsa este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic), situată în nord-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea sud-estică județului Bihor (în Depresiunea Padeș - Cetățile Ponorului, în ramura nordică a Munților Bihorului - grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală cu o suprafață de 20,40 hectare[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[4].

Rezervația naturală Groapa de la Bârsa face parte din Parcul Natural Apuseni și reprezintă un crater (bazin închis) de formă ovală constituit dintr-un agregat mineral natural (stâncă) din care izvorăsc mai multe pârâiașe cu debit mic, ce se preling, pierzându-se la contactul cu calcarele de la baza depresiunii. Zona este considerată a fi una din cele mai sălbatice din Apuseni, climatul umed favorizând dezvoltarea unei vegetații ierboase dense, specifice mlaștinilor.

Obiective turistice aflate în vecinătate[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]