Avenul Borțigului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Avenul Borțigului
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Avenul Borțigului
Harta locului unde se află Avenul Borțigului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Bihor
 România
Cel mai apropiat orașBeiuș

Pietroasa (sat)
Coordonate46°33′30″N 22°41′42″E () / 46.55833°N 22.69500°E
Suprafață0,10 ha
Înființare1981, declarat în 2000

Avenul Borțigului (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic), situată în nord-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Bihor[1].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală (înclusă în Parcul Natural Apuseni) se află în extremitatea sud-estică a județului Bihor (în ramura nordică a Munților Bihorului - grupă montană a Apusenilor ce aparține lanțului carpatic al Occidentalilor), pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală cu o suprafață de 0, 10 ha.[2] a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000[3]) și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[4]. Aceasta reprezintă un aven cu un diametru la intrare de 35 m, la baza căruia se găsește un impresionant bloc de gheață. Lungimea avenului este de 150 m. (cu o adâncime de 54 m.); și are în componență o mică galerie și o sală mare.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]