Revoluția Texană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Revoluția Texană
Parte a
Sam Houston at San Jacinto.jpg
Bătălia de la San Jacinto
Informații generale
Perioadă 2 octombrie 1835 – 21 aprilie 1836

Operațiunea între Texas și Mexic a continuat până în 1840.

Loc Texas
Rezultat * Victoria texană, Tratatul de la Velasco
Modificări teritoriale De facto Independența Texasului de Mexic (nu a fost recunoscută de guvernul mexican)
Combatanți

Republica Texas

Mexic
Conducători
Stephen F. Austin
Edward Burleson
Sam HoustonW
James Fannin
James Bowie
Antonio López de Santa Anna
Martin Perfecto de Cos
Jose de Urrea
Efective
cca. 2.000 cca. 6.500
Pierderi
cca. 860 cca. 2.500

Revoluția Texană sau Războiul Texan de Independență a fost un conflict militar între Mexic și coloniștii din partea texană a statului mexican Coahuila y Tejas. Războiul a început la 2 octombrie 1835 și s-a încheiat la 21 aprilie 1836. Războiul maritim între Mexic și Texas a continuat însă până în anii 1840.

Revoluția texană a fost urmată de fondarea statului efemer, dar independent, Republica Texas, care a durat ca entitate politică independentă între 1836 și 1845, iar ulterior (din 1845 pînă astăzi) fosta republică a devenit Texas, cel de-al 28-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

Desfășurare[modificare | modificare sursă]

Animozitățile între guvernul mexican și coloniștii americani din Texas, în care au fost implicați și locuitori texani de origine mexicană, a început odată cu adoptarea Siete Leyes din 1835, când președintele mexican, generalul Antonio López de Santa Anna a abolit Constituția federală din 1824 și a înlocuit-o cu o constituție ce impunea un regim centralizat.

Noile legi nu au fost bine primite de mexicani, și au dus la violențe în mai multe state. În Texas războiul a început la 2 octombrie 1835, cu bătălia de la Gonzales. Succesele inițiale ale texanilor la La Bahia și la San Antonio au fost urmate de înfrângeri zdrobitoare în aceleași locuri după câteva luni. Războiul s-a terminat cu bătălia de la San Jacinto în care generalul Sam Houston a condus armata spre o victorie în fața unei părți din armata mexicană a lui Santa Anna, care a căzut prizonier imediat după luptă.

Organizare[modificare | modificare sursă]

1836 - 1845[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]