Manifestație

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Manifestaţie în Bucureşti

Manifestația este afișarea publică a opiniei unui grup activist (economic, politic sau social) printr-o adunare într-un loc public (stradă, piațetă), adeseori într-un loc sau la o dată asociate simbolic cu tema revendicării sau opiniei.

Scopul manifestațiilor este acela de a arăta părerea unei părți din societate în favoarea sau împotriva unei determinate politici, persoane sau legi etc. Succesul unei manifestații stă adeseori în numărul participanților. În manifestații se pot produce tulburări, distrugeri, agresiuni și conflicte între poliție și participanți.

Tehnici de numărare a participanților la o manifestație[modificare | modificare sursă]

Există unele tehnici de aproximare a numărului de persoane care participă la o manifestație, unele dintre acestea fiind:

  • Se numără numărul indivizilor care trec printr-un punct fix într-un minut și apoi se înmulțește cifra cu numărul minutelor cât durează manifestația.
  • Se înmulțesc metrii pătrați care sunt ocupați de persoanele participante la manifestație cu un număr determinat de persoane. În zona centrală acest număr este în general 1,5. Dacă se dispune de fotografii de înaltă rezoluție luate de sus, se poate aprecia mai exact numărul participanților.
  • Cu o tehnologie adecvată manifestanții pot fi numărați fiecare în parte cu ajutorul fotografiilor luate de deasupra manifestației.