Sărăcie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Procentul de persoane cu un venit de mai puțin de 1 $ pe zi pe glob
Drapelul WHO (OMS)
Persoană fără adăpost, în Paris
Doi copii care trăiesc în sărăcie

Sărăcia înseamnă o viață lipsită de șansele de a trăi în cadrul unui anumit standard minim de nivel de trai. Acest standard este relativ, fiind foarte diferit după țară sau regiune. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), organizație din cadrul ONU, definește sărăcia ca pe un indice rezultat din raportul dintre venitul mediu pe glob pe cap de locuitor și venitul mediu (salariul mediu) pe cap de locuitor al țării respective. De exemplu în Germania, unde există un procent de 60 % din salariile medii din Uniunea Europeană, limita sărăciei a fost considerată în anul 2003 la un venit lunar de 983 euro.
Alte repere pentru stabilirea limitei sărăciei sunt insuficiența venitului pentru acoperirea cheltuielilor necesare unei alimentări regulate, sau a necesarului pentru îmbrăcăminte, încălzire și alte necesități indispensabile traiului.
Această sărăcie atrage după sine deficiențe culturale, o lipsă de calificare și creșterea analfabetismului populației.
Sărăcia poate să fie o sărăcie absolută și o sărăcie relativă, între aceste două forme existând forme structurale tranzitive.
Robert McNamara, un om politic american, definește sărăcia absolută ca o stare extremă a existenței umane când individul în lupta pentru supraviețuire este expus la lipsuri și umilințe de neînchipuit, ce depășesc fantezia lumii privilegiate.
În lume, aproape un miliard (850 de milioane) de oameni suferă de foame sau subnutriție din care 170 de milioane de copii. La fiecare 5 secunde moare un copil de o vârstă de sub 5 ani, în total mor anual cca. 30 de miloane de oameni din cauza subnutriției.

Pe glob, circa 1,4 miliarde de oameni nu au acces la energie electrică, circa 880 de milioane de persoane trăiesc, încă, fără apă potabilă și 2,6 miliarde de semeni de-ai noștri nu au canalizare[1].

În anul 2008 atât numărul oamenilor care trăiau cu sub 1,25 dolari pe zi, cât și ponderea lor în total, a scăzut la nivel mondial.[2] Este prima evoluție negativă globală a acestui indicator din 1981 și până acum.[2]

Măsuri de înlăturare a sărăciei[modificare | modificare sursă]

Printre aceste măsuri se numără ajutoarele sociale, alocațiile acordate de stat familiilor nevoiașe, asigurarea posibilității unei calificării corespunzătoare tineretului conform necesarului economic.

Cauze[modificare | modificare sursă]

Cauzele sărăciei sunt:

  • Războaiele, sau alte conflicte militare
  • Structura politică (de exemplu dictatura)
  • Structura economică (o repartiție inegală a venitului național, corupția, datoriile mari ale statului)
  • Greșeli a regimului de conducere (incompetență, instabilitate, lipsa reformelor necesare avântului economic) care pot provoca ridicarea ratei șomajului
  • Catastrofe naturale (cutremure, secetă)
  • Epidemii
  • O creștere intensă a numărului populației

Religia creștină despre sărăcie[modificare | modificare sursă]

Apostolul Pavel spunea că bunăstarea materială nu merge mână în mână cu îmbunătățirea vieții spirituale, ci dimpotrivă, când una crește, scade cealaltă.[3]

Citate[modificare | modificare sursă]

„Reicher Mann und armer Mann // Standen da und sahn sich an. // Und der Arme sagte bleich: // Wär ich nicht arm, wärst du nicht reich.“ - aus dem Gedicht „Alfabet“, Bertolt Brecht 1934. (q:Bertolt Brecht) în traducere:

Săracul privește bogatul zicând posac
Dacă aș fi bogat ai fi tu sărac ( Bertolt Brecht 1934)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ China și-a pavat, la propriu, calea spre succes. Află cu cât saltă o infrastructură dezvoltată economia unei țări, 4 Octombrie 2011, Cristina Sbîrn, capital.ro, accesat la 4 octombrie 2011
  2. ^ a b Un motiv de bucurie, 13 martie 2012, The Economist, Capital, accesat la 1 mai 2012
  3. ^ Sfantul Calinic de la Cernica - Marturia despre anul 1992, 7 iunie 2010, Nicu Dan Florin Petrescu, CrestinOrtodox.ro, accesat la 17 aprilie 2016

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Armut

Sărăcia pe glob

Uniunea Europeană

Belgia

Germania

Austria

Elveția

Die Bewegung der Erwerbslosen und Ausgegrenzten in der Schweiz, bietet auf Ihrer Homepage, Texte zur Armut an.