Peștera Vârfurașu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peștera Vârfurașu
Categoria III IUCN (Monument al naturii)
Harta locului unde se află Peștera Vârfurașu
Harta locului unde se află Peștera Vârfurașu
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Cluj county CoA.svg Județul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașHuedin
Coordonate46°43′12″N 22°47′11″E () / 46.72000°N 22.78639°E[1]
Suprafață1 ha
Lungime2 km
Înființare1974, declarat în 2000

Peștera Vârfurașu (monument al naturii cunoscut și sub denumirea de Peștera cu Bănci) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip speologic) situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Mărgău.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Masivul Vlădeasa, în bazinul Văii Stanciului, la altitudinea de 1.236 m, în extremitatea vestică a județului Cluj aproape de limita teritorială cu județul Bihor, pe teritoriul vestic al satului Mărgău[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000[3] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de un hectar[4]. Aceasta se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică - Munții Apuseni - Vlădeasa[5].

Aria naturală reprezintă o peșteră (cavitate aflată într-un versant din bazinul superior al Văii Stanciului, pârâu ce brăzdează sectorul sudic al Munților Vlădeasa) dispusă pe trei nivele, constituită din galerii (Galeria cu Lacuri, Galeria Gábor Feri, Galeria Kömüves Pali), săli (Sala Întâlnirii, Sala Haotică, Sala Popicelor) și labirinturi, ce prezintă o mare diversitate de forme concreționare (formate din stalactite, coloane, stalagmite, baldachine, cruste, odontolite, draperii, gururi, anemolite) și scurgeri parietale de calcit. Peștera are peste 2 km lungime și este declarată monument al naturii, nefiind deschisă vizitatorilor.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale), astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]