Pădurea Ciuașului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pădurea Ciuașului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Pădurea Ciuașului
Harta locului unde se află Pădurea Ciuașului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașGherla
Coordonate46°56′32″N 24°04′11″E () / 46.94222°N 24.06972°E[1]
Suprafață3 ha
Înființare2005

Pădurea Ciuașului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip avifaunistic, forestier și floristic), situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Țaga.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea central-estică a județului Cluj aproape de limita teritorială cu județul Bistrița-Năsăud, în partea estică a satului Țaga și cea nordică a Delului Ciuaș, în apropiere de Lacul Țaga, lângă drumul județean (DJ109C) care leagă localitatea Sântioana de centrul comunei Țaga[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern Nr. 1581 din 8 decembrie 2005[3] și se întinde pe o suprafață de 3 hectare[4] Aria protejată reprezintă o zonă împădurită (în versantul nordic al dealului Ciuașu) cu specii de arbori și arbusti printre care: gorun (Quercus petrea), stejar (Quercus robur), carpen (Carpinus betulus), jugastru (Acer campestre), arțar tătărăsc (Acer tataricum)[5], păducel (Crataegus monogyna) sau soc negru (Sambucus nigra).

Stârc roşu (Ardea purpurea)

La nivelul ierburilor vegetează specii floristice de rogoz (Carex pilosa), plămânărică (Pulmonaria officinalis), gizdei (Lotus corniculatus), coada șoricelului (Achillea millefolium), piperul lupului (Asarum europaeum)[6], vinariță (Asperula odorata), pătlagină (Plantago media) sau sânziene de pădure (Galium schultesii).

Pădurea Ciuașului adăpostește și asigură condiții prielnice de cuibărit, hrană și viețuire pentru o colonie de păsări migratoare (din familia Ardeidae) cu specii de: stârc cenușiu (Ardea cinerea), stârc roșu (Ardea purpurea), stârc de noapte (Nycticorax nyctricorax) și stârc pitic (Ixobrychus minutus)[7].

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale, astfel:

Biserica de lemn din Sântejude, județul Cluj, 2008

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Google Earth
  2. ^ Silvacluj.ro - Direcția Silvică Cluj - Pădurea Ciuașului Arhivat în , la Wayback Machine.; accesat la 2 iunie 2013
  3. ^ Hotărârea de Guvern Nr. 1581/2005, privind instituirea regimului de arie protejată pentru noi zone[nefuncțională], accesat la 21 ianuarie 2012
  4. ^ ro Eunis.eea.europa.eu - Padurea Ciuasului (general information)[nefuncțională]; accesat la 2 iunie 2013
  5. ^ Arțarul tătărăsc mai este cunoscut și sub denumirea populară de gladiș
  6. ^ Piperul lupului este cunoscut în unele zone ale țării sub denumirea de pochivnic
  7. ^ Apmcj.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Cluj; accesat la 2 iunie 2013