Biserica ortodoxă din Feleacu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica ortodoxă din Feleacu
RO CJ Feleacu 1.jpg
Informații generale
ConfesiuneOrtodox
Localizare
ȚaraFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
LocalitateFeleacu
comunăCluj
Coordonate46°43′01″N 23°37′06″E / 46.716945°N 23.618374°E / 46.716945; 23.618374
Istoric
Data finalizării1516
Document pe pergament din 1593 care menționează episcopii din Feleac (emitent: Primăria orașului Cluj)

Biserica "Sfânta Paraschiva" (până în anul 1948 biserică greco-catolică cu hramul “Adormirea Născătoarei de Dumnezeu”) a fostei mănăstiri Feleacu, terminată în 1516, a fost construită pe locul alteia mai vechi, probabil de lemn.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Biserica este atribuită ca fiind ctitorie a lui Ștefan cel Mare, atribuire contestată de medievistul Adrian Andrei Rusu.[1] Monument de arhitectură gotică de tip biserică-sală cu 2 travee boltite în cruce pe ogive și absidă poligonală decrosată cu boltă pe nervuri, posedă picturi murale și icoane din secolul al XVIII-lea.

Biserica a fost restaurată în anul 1925, sub patronajul regelui Ferdinand al României, după planurile arhitectului Károly Kós, când a fost ridicat și turnul (clopotnița). Textul inscripției de pe placa aplicată pe un perete al bisericii după finisarea renovărilor din anul 1925:
Renoitu-sa și lărgitu-sa acest vechi sfânt locaș cu hramul “Adormirea Născătoarei de Dumnezeu” cu cheltuiala credincioșilor și ajutorul ministrului culturii Al. Lăpedatu și al comisiunei din Cluj în anul Domnului 1925 sub stăpânirea Majestății Sale regele unirii tuturor românilor Ferdinand I.
Mitropolit al Bisericii Unite cu Roma părintele Vasile Suciu.
Protopop al districtului Ilie Dăianu din Cluj.
Paroh al satului Nicolae Nicoară.

Biserica "Cuvioasa Parascheva" a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Patrimoniului Național din România în anul 2010 (cod LMI CJ-II-m-A-07613).

La mănăstirea Feleacu a fost copiat un liturghier slavon, în 1481, și un tetraevanghelier, în 1488, din ordinul arhiepiscopului Daniil care-și avea reședința aici.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica ortodoxă din Feleacu

Vezi și[modificare | modificare sursă]