Sari la conținut

Rezervația de orbeți de la Apahida

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rezervația de orbeți de la Apahida
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Rezervația de orbeți de la Apahida
Harta locului unde se află Rezervația de orbeți de la Apahida
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașCluj Napoca
Coordonate46°49′16″N 23°44′07″E () / 46.82111°N 23.73528°E[1]
Suprafață31,11 ha
Înființare2007

Rezervația de orbeți de la Apahida este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip faunistic), situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj Napoca.

Aria naturală se află în partea centrală a județului Cluj, pe teritoriul vestic al comunei Apahida și cel estic al municipiului Cluj Napoca, la confluența Someșului Mic cu Valea Fânațelor, pe Dealul Tigla, în apropierea drumului național DN1N.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Hotărârea de Guvern nr. 1143 din 2007 (privind instituirea de noi arii naturale protejate), publicată în Monitorul Oficial nr. 691 din 11 octombrie 2007[2] și se întinde pe o suprafață de 31,11 hectare[3]

Aria naturală reprezintă o zonă de pășune (acoperită cu tufărișuri) cu rol de protecție pentru o populație orbeți (Nannospalax leucodon). Orbetele[4] este un mamifer dintr-o specie rară (Spalax leucodon - ssp. Nannospalax leucodon), rozător (aflat pe Lista roșie a IUCN[5]) din familia Spalacidae.

Atracții turistice

[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, zone naturale, situri arheologice, muzee), astfel:

Biserica de lemn din Apahida

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Reportaj