Rezervația Fânațele Clujului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fânațele Clujului)
Fânațele Clujului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Fânaţele Clujului Natural Reserve.jpg
Harta locului unde se află Fânațele Clujului
Harta locului unde se află Fânațele Clujului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Cluj county CoA.svg Județul Cluj
 România
Cel mai apropiat orașCluj Napoca
Coordonate46°50′28″N 23°38′31″E () / 46.84111°N 23.64194°E[1]
Suprafață2,50 ha
Înființare1932, declarat în 2000

Fânațele Clujului (perimetrele Copârșaie și Valea lui Craiu) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație de tip botanic) aflată în preajma municipiului Cluj-Napoca, cu o vegetație specifică zonelor din Asia și Europa răsăriteană.

Rezervația ocupă 75.000 m2. Solul bogat în carbonat de calciu, relieful accidentat și climatul plăcut au dus la dezvoltarea aici a unei vegetații de stepă, similară celei din partea sudică a Ucrainei. Au fost identificate aici 450 unități sistemice, printre cele mai valoroase numărându-se xerofilele pontice, cele pontico-mediterane, plantele continental-orientale, ș.a.

În rezervație s-a putut întalni vipera de fâneață (Vipera ursinii rakosiensis), actualmente declarată specie dispărută din rezervație. Cercetari îndelungate efectuate de marii herpetologi ai vremii (Bogdan Stugren, Ion Fuhn) au eșuat în a găsi măcar un individ de viperă de fâneață în rezervația de la Cluj după anii '50. Ultimul specimen a fost observat în Bonțida, în apropiere de Cluj-Napoca, în anul 1962. Vipera de fâneață se găsește numai în județul Alba.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

de interes național și monumente ale naturii

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Simon András, Gáll Enikő, Tonk Sándor, Lászlo Tamás, Maxim Aurelian, Jancsik Péter, Coroiu Teodora (). Atlasul localităților județului Cluj. Cluj-Napoca: Editura Suncart. ISBN ISBN 973-86430-0-7 Verificați valoarea |isbn=: invalid character (ajutor). 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Google Earth