Sari la conținut

Netflix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Netflix, Inc.
TipPublic
Simbol bursier
Fondată29 august 1997; acum 26 ani, 10 luni și 15 zile (1997-08-29)[1] in Scotts Valley, California, U.S.
Fondator(i)
Oameni cheie
IndustrieEntertainment
Produse
Servicii
VenitUS$11,692 billion (2017)[2]
Profit brutUS$ 839 million (2017)[2]
Profit netUS$ 559 million (2017)[2]
Active totaleUS$ 19.013 billion (2017)[2]
Capital propriuUS$ 3.582 billion (2017)[2]
Angajați 5,400 (2017)[3]
DiviziiUS Streaming
International Streaming
Domestic DVD[4]
Prezență online
site web oficial
blog oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
hasthtag

Netflix, Inc. este o companie americană, cu sediul central în Los Gatos (California). Fondată în 1997 de către Reed Hastings și Marc Randolph, venitul primar al companiei se bazează pe abonamentele de streaming video, oferind o bibliotecă de filme și programe de televiziune, inclusiv cele produse în cadrul companiei.

Modelul inițial de afaceri a Netflix includea vânzările de DVD-uri și de închiriere prin e-mail, dar Hastings a decis oprirea vânzării de DVD-uri la un an după ce Netflix a decis să investească în DVD-uri ca afacere de închiriere. În 2007, Netflix și-a extins afacerea cu introducerea de mass-media streaming, păstrând în același timp serviciu de închirieri DVD și Blu-ray. Compania s-a extins la nivel internațional, cu streaming disponibil în Canada începând cu 2010 și a continuat în America Latină și Caraibe; până în ianuarie 2016, serviciile Netflix sunt operate în peste 190 de țări. Netflix a intrat în industria de producție de conținut media în 2012 debutând cu serialul House of Cards.

Și-a extins foarte mult atât producția de film cât și de seriale de televiziune de atunci, oferind conținut Netflix Original prin intermediul bibliotecilor online de filme și televiziune.[5] Netflix a lansat aproximativ 126 de seriale originale sau filme în 2016, mai mult decât orice altă rețea sau canal de televiziune.

În aprilie 2018, Netflix a avut 125 de milioane de abonați din întreaga lume, inclusiv 56.71 milioane în Statele Unite.[6][7] Eforturile de a produce conținut nou, asigurarea drepturile pentru conținutul suplimentar și diversificarea în 190 de țări au adus companiei datorii pe termen lung în miliarde de dolari: 21,9 miliarde $ din septembrie 2017, până la $16.8 miliarde de euro din aceeași perioadă a anului precedent,[8] deși doar suma de 6,5 miliarde de euro este datoria pe termen lung; restul sunt obligații pe termen lung.[9]

Netflix are sediul la 121 Albright Fel, Los Gatos, California, Statele Unite ale Americii. Ei au, de asemenea, alte birouri în Olanda, Brazilia, India, Japonia și Coreea de Sud.[10]

După invazia rusă în Ucraina din 2022, pe 4 martie 2022, Netflix a anunțat că a întrerupt toate proiectele și achizițiile viitoare din Rusia[11] Două zile mai târziu, pe 6 martie 2022, Netflix a anunțat că își va suspenda serviciul în Rusia.[12]

Fondarea și stabilirea

[modificare | modificare sursă]

Netflix a fost fondată pe 29 august 1997, în Scotts Valley, California, de către Marc Randolph[13][14] și Reed Hastings. Randolph a lucrat ca director de marketing pentru compania lui Hastings, Pure Atria.[15] Randolph a fost co-fondator al MicroWarehouse, o companie de comandat calculatoare prin mail, fiind mai târziu angajat de Borland International ca vice-presedinte de marketing. Hastings, un inginer de calculatore și matematician, a vândut Pure Atria la Rational Software Corporation în 1997, pentru 700 milioane dolari în ceea ce era pe atunci cea mai mare achiziție în istoria Silicon Valley. Ei au venit cu ideea pentru Netflix în timp ce navetau între casele lor din Santa Cruz și sediul Pure Atria din Sunnyvale, în timp ce așteptau ca reglementările guvernamentale să își dea acordul asupra fuziunii companiilor, deși Hasting a dat mai multe explicații pentru modul în care ideea a fost creată.[16]

Hastings a investit 2,5 milioane de dolari în startup-ul pentru Netflix.[17] Randolph admira compania tânără de e-commerce Amazon și a vrut să găsească o categorie mare de elemente portabile pe care să le poată vinde pe internet, utilizând un model similar. Ei au considerat și au respins casete VHS ca fiind prea costisitoare pentru stoc și prea delicat pentru transport. Când au auzit despre DVD-uri, care au fost introduse pentru prima dată în Statele Unite ale Americii pe 31 martie 1997,[18] au testat conceptul de vânzare sau închiriere de DVD-uri prin poștă, expediindu-i un CD lui Hastings la casa lui din Santa Cruz. Atunci când discul a ajuns intact, ei au decis să între în industria de 16 miliarde de dolari de vânzări și închirieri filme pentru acasă. Hastings este de multe ori citat spunând că el a decis să înceapă Netflix după ce a fost amendat cu 40 de dolari de către Blockbuster după ce a întârziat să returneze o copie a Apollo 13. Dar aceasta este o poveste compusă de el și Randolph pentru a explica modelul de afaceri și motivația companiei.

Netflix a fost lansat pe 14 aprilie 1998, fiind primul magazin on-line de închiriat DVD-uri,[19][20] cu doar 30 de angajați și 925 de titluri disponibile, care reprezenta aproape întreaga gamă de DVD-uri existente la acea dată,[21] prin model de pay-per-rent (plată-per-închiriere) cu tarife și termene limită similare cu ale rivalilor Blockbuster.[22]

Netflix Originals

[modificare | modificare sursă]
 1. ^ „Business Search – Business Entities – Business Programs | California Secretary of State”. businesssearch.sos.ca.gov (în engleză). Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 2. ^ a b c d e „Netflix q4 2017 Results”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „Archived copy”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 4. ^ Miglani, Jitender (). „How Netflix Makes Money? – Revenues & Profits”. Arhivat din originalul de la . 
 5. ^ „Netflix chief bulks up on series (600 hours!)”. USA TODAY. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 6. ^ „Netflix Q1 18 Letter to shareholders”. Netflix Investor Relations. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Bond, Paul. „Netflix Adds 7.4M Subscribers In First Quarter, Beating Expectations”. The Hollywood Reporter (în engleză). The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 8. ^ Liedtke, Michael (). „Netflix sinking deeper into debt to fuel subscriber growth”. The Toronto Star (în engleză). ISSN 0319-0781. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 9. ^ „Archived copy”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 10. ^ „Netflix Corporate Information”. Netflix. Arhivat din originalul de la . 
 11. ^ „Netflix pauses future projects in Russia” (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Lang, Brent (). „Netflix Suspends Service in Russia Amid Invasion of Ukraine”. Variety. Penske Media Corporation. Accesat în . 
 13. ^ self. „Marc Randolph LinkedIn Profile”. Accesat în . 
 14. ^ Wauters, Robin. „Marc Randolph Techcrunch”. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 15. ^ Corp., Pure Atria. „Rational Software Announces Agreement to Acquire Pure Atria”. www.prnewswire.com. Arhivat din originalul de la . 
 16. ^ Castillo, Michelle (). „Reed Hastings' story about the founding of Netflix has changed several times”. Arhivat din originalul de la . 
 17. ^ „Netflix Company History”. Arhivat din originalul de la . 
 18. ^ „DVD's first year”. . 
 19. ^ Keating, Gina (). Netflixed: The Epic Battle for America's Eyeballs. Portfolio/ Penguin. 
 20. ^ „Netflix Partners With All Movie Guide To Serve As Preferred DVD Rental Store”. Netflix Media Center. 
 21. ^ „History of Netflix, Inc. – FundingUniverse”. www.fundinguniverse.com. 
 22. ^ Czar, Stephen (). „DVD Historical Timeline”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Netflix la Wikimedia Commons