Jim Gaffigan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jim Gaffigan
Date personale
Nume la naștereJames Christopher Gaffigan Modificați la Wikidata
Născut7 iulie 1966 (vârsta 50)
Elgin, Illinois, Statele Unite ale Americii
Căsătorit cuJeannie Gaffigan[*][[Jeannie Gaffigan (American actress, producer, and comedy writer)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religiecatolicism[1] Modificați la Wikidata
Ocupațieactor, comediant, autor, compozitor
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Georgetown
La Lumiere School[*][[La Lumiere School (private boarding and day school in LaPorte, Indiana, USA)|​]]
Universitatea Purdue[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

James Cristopher „Jim” Gaffigan (n. 7 iulie 1966, Elgin, Illinois) este un actor și autor american.

Viața și cariera[modificare | modificare sursă]

Jim Gaffigan a crescut în Chesterton, Indiana. Este cel mai tânăr dintre cei 6 copii ai lui Michael și Marcia Gaffigan. Vorbește deseori, în spectacolele sale de stand-up comedy, despre cum este să crești într-o familie numeroasă. Tatăl său a fost bancher și și-a încurajat copiii să își creeze cariere în domenii care să le ofere locuri de muncă sigure. La vârsta de cinci ani, Jim a declarat că atunci când va crește va dori să devină „actriță”.

În 1988 a absolvit Școala de afaceri McDonough a Universității Georgetown, cu o diplomă în Finanțe. După absolvire, admirația pentru David Letterman l-a făcut pe Jim Gaffigan să se mute la New York. Pe parcursul zilei lucra, iar seara frecventa cursurile unei școli de actorie. După ce a participat la un seminar stand-up, s-a atașat de acest gen de reprezentație comică, astfel că, seara, după orele de teatru, își juca numerele de stand-up comedy în cluburi până aproape de orele dimineții. A fost deseori surprins dormind în timpul serviciul pe care îl avea ziua și chiar a fost trezit de șeful său pentru a fi demis.

Stilul pe care Jim Gaffigan îl abordează este observațional, iar principalele teme din spectacolele sale sunt orientate către lene, mâncare și viața de părinte.

Jim Gaffigan are o carieră activă și în film. Printre producțiile cinematografice în care a fost distribuit se numără: „Hot Pursuit”(Hot Pursuit: Urmărire periculoasă), „Going the Distance”(Amor la distanță), „It's Kind of a Funny Story”(Spitalul de nebuni), „17 Again”(Din nou la 17 ani), „Away We Go”(Un noi început), „The Love Guru”(Guru dragostei). De asemenea, Gaffigan a dat viață câtorva personaje din filme de animație și are publicate câteva albume muzicale.

Este căsătorit cu actrița Jeannine Gaffigan, împreună având cinci copii. Despre viața de părinte cu cinci copii povestește atât în spectacolele sale de stand-up comedy, cât și în cartea „Dad is Fat”(Tata este gras), publicată și în limba română. Cartea audio cu același titlu, în limba română, se află în lectura actorului Radu Gheorghe.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Jim Gaffigan.
  1. ^ , https://www.cbsnews.com/news/jim-gaffigan-on-being-a-practicing-catholic/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)