Sari la conținut

Jerry Seinfeld

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jerry Seinfeld
Date personale
Nume la naștereJerome Seinfeld
Născut (70 de ani)
Brooklyn, New York
Căsătorit cuJessica Seinfeld[*][[Jessica Seinfeld (scriitoare americană)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de stand-up[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[1] Modificați la Wikidata
Avere8.000.000 de dolar americani[2] Modificați la Wikidata
Alma materQueens College[*][[Queens College (college in New York City)|​]]
State University of New York at Oswego[*][[State University of New York at Oswego (Public college in Oswego, New York)|​]]
Massapequa High School[*][[Massapequa High School (high school in New York, United States)|​]]
Roluri importanteJerry Seinfeld în Seinfeld
Premii Globul de Aur
Cel mai bun actor de televiziune (1994) Modificați la Wikidata
Alte premii
Premiul Emmy pentru cel mai bun serial de comedie (1992) Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Jerome "Jerry" Seinfeld (n. , Brooklyn, New York City, New York, SUA) este un actor, scenograf și producător de film american, evreu de origine. Este un comic de tip „observator”, comedia sa bazându-se pe observații de multe ori evidente din viața cotidiană. Faima i-a fost adusă de sitcom-ul Seinfeld, în care l-a interpretat pe Jerry Seinfeld, o caricatură a propriei sale persoane, rol pentru care a fost răsplătit cu Globul de aur în 1994. Jerome Seinfeld a participat și ca producător al acestui serial, împreună cu prietenul său Larry David.

S-a născut într-o familie de evrei; tatăl său, Kálmán, era originar din Ungaria, iar mama sa, Betty, din Siria

Seinfeld este de asemenea un scriitor, autorul bestseller-ului Seinlanguage. Publicată in 1993, cartea a devenit numărul unu ca New York Times bestseller. Fiind scris în timpul primelor filmări, romanul reprezintă mai mult o adaptare a materialui comic din serial. Titlul a fost inspirat de un articol apărut în Entertainment Weekly ce publica lista replicilor din serial ce au rămas în memoria și limbajul colectiv. În 2003, Jerry Seinfeld a scris o carte pentru copii intitulată Halloween. Cartea a fost ilustrată de către James Bennett. Exista de asemenea multe alte cărți despre Seinfeld și despre serial, dar multe dintre acestea au alți autori. Seinfeld a scris prefața la toată seria de cărți ale lui Ted L. Nancy Letters from a Nut (Scrisori de la un nebun) și de asemenea a cărții lui Ed Broth Stories from a Moron (Poveștile unui idiot). S-ar bănui că ambii autori ar fi doar pseudonime utilizate de către Seinfeld sau de către un prieten cunoscut acestuia. Nu a fost făcută niciodată publicitate nici unuia dintre autori, dar Seinfeld a prezentat mult în televiziune cărțile acestora. Pentru a promova cartea lui Broth, Seinfeld a ținut chiar o recepție, dar autorul nu s-a prezentat.

Autor al scenariilor serialul Seinfeld

[modificare | modificare sursă]

Sezonul 1

Sezonul 2

Sezonul 3

Sezonul 4

Sezonul 5

Sezonul 6

Sezonul 7

Viața privată

[modificare | modificare sursă]

Când se apropia de treizeci de ani, Seinfeld a început o relație cu o liceană de șaptesprezece ani pe nume Shoshanna Lonstein. S-au logodit după circa cinci ani, dar în 1997, când Shoshanna a absolvit studiile la Universitatea din Los Angeles California, s-au despărțit. După aceea, pentru o scurtă perioadă a avut o relație cu Carol Leifer, personaj secundar in episodul 'Kiss Hello'. După puțin timp, a cunoscut-o într-un Reebok Sports Club pe Jessica Sklar. Sklar, o dirigentă a departamentului Relații cu Publicul de la Tommy Hilfiger, tocmai ce se întorsese după trei săptămâni din luna de miere petrecută în Italia împreună cu producătorul de teatru Eric Nederlander. Pe 25 decembrie 1999, Sklar a divorțat de Nederlander și s-a măritat cu Seinfeld. Comicul George Wallace le-a făcut de cavaler de onoare la nuntă. După nuntă, în martie 2000, Seinfeld a cumpărat plătind 32 de milioane de dolari, Amagansett, casa lui Billy Joel. Soții Seinfeld au trei copii, o fiică și doi băieți. Pe 29 martie 2008, la New York, conducând în East Hampton al său Fiat 500 din 1967, sistemul de frânare al autoturismului nu a mai funcționat. Nereușind să oprească mașina nici măcar cu frâna de mână, Seinfeld a încercat să evite de a intra într-o intersecție cu autostradă, răsturnând mașina pe o parte. Cauza accidentului ar fi fost o defecțiune mecanică. Seinfeld nu a avut nevoie de îngrijiri medicale după incident, întorcându-se la casa sa din East Hampton. Seinfeld este de asemenea recunoscut ca susținător politic în multe campanii electorale. În 1999 a colaborat la campania pentru președinție a lui Bush, donând mulți bani pentru Partidul Democrat din Statele Unite.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ http://www.huffingtonpost.com/gobankingrates/20-highest-paid-actors-of_b_8032752.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Jerry Seinfeld, Internet Broadway Database, accesat în  
  4. ^ Jerry Seinfeld, GeneaStar