Dark Horse Comics

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Dark Horse Comics
Fondată1986
Fondator(i)Mike Richardson
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Sediu Milwaukie[*][[Milwaukie (city in Oregon, USA)|​]]
Oregon
Oameni cheieMike Richardson
Mike Mignola (Hellboy)
Frank Miller (Sin City)
Eric Powell (The Goon)
Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer)
Prezență online
www.darkhorse.com

Dark Horse Comics este o editură americană de benzi desenate și manga.

Dark Horse Comics a fost fondată în 1986 de Mike Richardson în Milwaukie, Oregon, cu ideea de a stabili o atmosferă ideală pentru creația profesionistă. Richardson dorea să intre în domeniul benzilor desenate cu o carte pentru copii, scrisă și ilustrată de el însuși. Cu acest scop la 1 ianuarie 1980 el a fondat Pegasus Books, un magazin de benzi desenate în Bend, Oregon. Treptat acesta și-a extins operațiunile în diferite localități din statele Oregon și Washington[1]. Cartea pentru copii nu a văzut lumina zilei niciodată, dar afacerea a înflorit și i-a permis fondarea propriei edituri de benzi desenate, Dark Horse Comics.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Editura a debutat cu Dark Horse Presents, o serie antologică editată din iulie 1986 până în septembrie 2000 (157 de numere). Aceasta a apărut ca parte a unui curent numit "explozia alb și negru" (majoritatea materialului fiind publicat în alb și negru), care punea în prim-plan creatorii independenți[2]. Printre primii autori popularizați astfel de Dark Horse au fost James Dean Smith și Steve Mattson, cu Boris the Bear, o comedie neagră despre un urs antropomorfic violent, și Paul Chadwick, a cărui bandă desenată, Concrete, a vândut în jur la 60.000 de copii în prima ediție[3] și a câștigat numeroase premii de-a lungul timpului. Printre cele mai populare benzi desenate care și-au făcut debutul în antologia Dark Horse Presents sunt The Mask (concept de Mike Richardson) și Sin City (de Frank Miller).

Chiar dacă la început Dark Horse Comics a servit drept platformă de lansare pentru creatorii independenți, compania a ajuns renumită datorită materialului licențiat. Dark Horse Comics a cumpărat drepturile de autor pentru a realiza benzi desenate pe baza francizelor Aliens, Army of Darkness (înainte ca Dynamite Entertainment să primească licența), Indiana Jones, Predator, Predators, RoboCop, Star Wars, The Terminator, Timecop, Buffy the Vampire Slayer (și produsul derivat, Angel), Planet of the Apes sau Let Me In.

Cu timpul compania s-a extins în alte ramuri de divertisment precum filmele (Dark Horse Entertainment, fondată în 1992) și jucăriile (Dark Horse Deluxe, fondată în 1998)[1].

Filme[modificare | modificare sursă]

Următoarele filme sunt bazate pe benzile desenate publicate de Dark Horse:[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b History, darkhorse.com. Accesat la 20 februarie 2015
  2. ^ Booker, M. Keith, (2010) Encyclopedia of Comics and Graphic Novels, Volume 1: A-L, ABC-CLIO, p. 137
  3. ^ Welcome to Milwaukie, Ore., Hellboy’s hometown, herocomplex.latimes.com. Accesat la 20 februarie 2015.
  4. ^ „Best 'Dark Horse Comics' Movies”. IMDb. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]