Kevin Spacey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Kevin Spacey
Spacey.jpg
Kevin Spacey
Nume la naștere Kevin Spacey Fowler
Născut 26 iulie 1959 (56 de ani)
South Orange, New Jersey, SUA
Alma mater Juilliard School[*]
Ocupație actor de film[*], Regizor de teatru, regizor de film, actor, actor de televiziune[*], producător de film, scenarist, actor de voce[*], character actor[*]
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Premii Oscar
Cel mai bun actor
2000 American Beauty
Ce mai bun actor în rol secundar
1996 The Usual Suspects
Premii BAFTA
Cel mai bun actor
2000 American Beauty

Kevin Spacey (n. 26 iulie 1959) este un actor (film și teatru) și regizor american. Spacey a crescut în California și și-a început cariera ca un actor de teatru în anii 1980, înainte de a fi primit în distribuția unui film. A primit aprecieri critice în anii 1990, culminând cu Premiul Oscar pentru rolul său din filmul The Usual Suspects (1995), urmat de Premiul Oscar pentru cel mai bun actor din filmul American Beauty (1999).

Tinerețea și începutul carierei[modificare | modificare sursă]

Numele său întreg este Kevin Spacey Fowler. S-a născut în South Orange, New Jersey. Părinții săi sunt Kathleen A. și Kathleen A. Mama sa a fost secretară, iar tatăl lui scriitor. Are doi frați vitregi, Julie și Randy. A urmat cursurile Academiei Militare, de unde a fost dat afară. A urmat, pe rând, cursurile Liceului Canoga Park și Chatsworth din Chatsworth, California, de unde a absolvit cu magna cum laude. În timpul liceului a jucat în producția The Sound of Music, rolul Captain Georg von Trapp. Aici s-a hotărât să ia numele mamei sale, Spacey, care a aparținut bunicului său din partea mamei, ca nume de scenă. Au apărut mai multe speculații, dintre care cea mai frecventă a fost presupunerea că numele său este o combinație între numele și prenumele actorului Spencer Tracy, ca un tribut pentru cariera sa. A făcut stand-up comedy mult timp, până s-a hotărât să urmeze cursurile Facultății de actorie, Juilliard School din New York City. Și-a continuat show-urile de stand-up comedy, făcându-și chiar un nume în acest domeniu.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kevin Spacey