Dragoste, moarte & roboți

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Dragoste, moarte & roboți
Love, Death & Robots
Love, Death & Robots.jpg
Informații generale
Genserial antologie
Creator(i)Tim Miller
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)engleză
Nr. de sezoane1
Nr. de episoade18 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)
Companie(i) de producție
DistribuitorNetflix  Modificați la Wikidata
Perioadă de difuzare6–17 minute
Difuzare
Difuzare originară15 martie 2019 (2019-03-15)
Legături externe
Website oficial

Dragoste, moarte & roboți (titlu original Love, Death & Robots, stilizat ca LOVE DEATH + ROBOTS) este o serie de televiziune americană antologică de animație pentru adulți produsă pentru Netflix.[1] Primul sezon de 18 episoade a fost lansat la 15 martie 2019.[2] Seria este produsă de Joshua Donen, David Fincher, Jennifer Miller și Tim Miller.[3] Fiecare episod a fost animat de echipe diferite dintr-o serie de țări.[4] Seria este o re-imaginare de lungă durată a fimului Heavy Metal de Fincher și Miller.[5] Netflix a lansat primul trailer al seriei pe 14 februarie 2019.[6]

Distribuția seriei include actorii Mary Elizabeth Winstead, Topher Grace, Gary Cole, Samira Wiley și Stefan Kapičić, iar Grace și Winstead sunt singurii membri ai echipei de producție care nu au un rol de voce pentru un personaj animat.

În iunie 2019, Netflix a reînnoit serialul cu un al doilea sezon.[7]

Context[modificare | modificare sursă]

În martie 2008, a fost anunțat că David Fincher intenționează să colaboreze cu Tim Miller și Kevin Eastman pentru a produce opt sau nouă filme scurte de animație, inspirate de revista Heavy Metal.[8] Revista Heavy Metal, bazată pe revista franceză de cărți de benzi desenate Métal Hurlant, publică benzi desenate și povestiri în genul science fiction și fantasy cu povestiri erotice și brutale, concepute pentru o audiență adultă. Pe baza acestor povestiri grafice din reviste au mai fost create și filmele Heavy Metal, Heavy Metal 2000 sau serialul TV Cronicile Heavy Metal.[9]

Episoadele au fost produse de diverse studiouri: Blur Studio (SUA), Blow Studio (Spania), Pinkman.TV (SUA), Studio La Cachette (Franța), Unit Image (Franța), Red Dog Culture House (Coreea de Sud), Able & Baker (Spania), Axis Studios (Regatul Unit), Platige Image Studio (Polonia), Sony Pictures Imageworks (Canada), Passion Animation Studios (Regatul Unit), Elena Volk (Rusia), Sun Creature Studio (Danemarca) și Digic Pictures (Ungaria). Episodul 16, „Ice Age” (în care joacă actorii Mary Elizabeth Winstead și Topher Grace) este produs de trei studiouri: Digic Pictures (Ungaria), Blur Studio (SUA) și Atomic Fiction (Canada).

Episoade[modificare | modificare sursă]

Sezonul I (2019)[modificare | modificare sursă]

Nr.TitluRegizat deScris deBased on a story byAnimation producer(s)Data lansării [10]
1 „Sonnie's Edge” Dave WilsonPhilip GelattPeter F. HamiltonBlur Studio, SUA15 martie 2019 (2019-03-15)
O femeie pe nume Sonnie controlează de la distanță un monstru fabricat genetic în bătălii subteranei de gladiatorii. 
2 „Three Robots” Victor Maldonado & Alfredo TorresPhilip GelattJohn ScalziBlow Studio, Spania15 martie 2019 (2019-03-15)
După distrugerea omenirii, trei roboți încep să rătăcească printr-un oraș aparent abandonat. 
3 „The Witness” Alberto MielgoAlberto MielgoPinkman.TV, SUA15 martie 2019 (2019-03-15)
O femeie este martora unei crime dintr-o clădire din fața hotelului unde locuiește. Jocul de-a șoarecele și pisica începe când criminalul își dă seama că ea l-a văzut. 
4 „Suits” Franck BalsonPhilip GelattSteven LewisBlur Studio15 martie 2019 (2019-03-15)
O mică comunitate de agricultori poartă costume mecanice robotice pentru a-și apăra terenurile de un roi invadator de extratereștri insectoizi. 
5 „Sucker of Souls” Owen SullivanPhilip GelattKirsten CrossStudio La Cachette, Franța15 martie 2019 (2019-03-15)
Trezit de o săpăturile unei echipe de arheologici, un demon însetat de sânge se luptă cu o echipă de mercenari. 
6 „When The Yogurt Took Over” Victor Maldonado & Alfredo TorresJanis RobertsonJohn ScalziBlow Studio15 martie 2019 (2019-03-15)
Iaurtul dezvoltat de oamenii de știință devine senzitiv și dorește să domine lumea. 
7 „Beyond the Aquila Rift” Léon Bérelle, Dominique Boidin, Rémi Kozyra, Maxime LuèrePhilip GelattAlastair ReynoldsUnit Image, Franța15 martie 2019 (2019-03-15)
Echipajul navei spațiale Blue Goose —Thom, Suzy, și Ray— se trezește pe o stație spațială îndepărtată dar nimic nu este ceea ce pare. 
8 „Good Hunting” Oliver ThomasPhilip GelattKen LiuRed Dog Culture House, Coreea de Sud15 martie 2019 (2019-03-15)
La începutul secolului 20 în China, un băiat devine prieten cu un huli jing, o ființă care isi schimba forma, după ce tatăl său o ucide pe mama acelui huli jing. 
9 „The Dump” Javier Recio GraciaPhilip GelattJoe LansdaleAble & Baker, Spania15 martie 2019 (2019-03-15)
Un inspector al orașului încearcă să-l convingă pe Dave cel Urât să se mute din casa lui care se află într-o groapă de gunoi. Cu toate acestea, Dave și animalul său de companie nu intenționează să facă acest lucru. 
10 „Shape-Shifters” Gabriele PennacchioliPhilip GelattMarko KloosBlur Studio15 martie 2019 (2019-03-15)
Doi prieteni cu puteri supranaturale, înrolați la pușcașii marini, trebuie să lupte cu unul de al lor în Afganistan. 
11 „Helping Hand” Jon YeoPhilip GelattClaudine GriggsAxis Studios, Regatul Unit15 martie 2019 (2019-03-15)
Un astronaut se confruntă cu o situație de viață sau de moarte: trebuie să-și dea singur o mână de ajutor (la propriu!). 
12 „Fish Night” Damian NenowPhilip GelattJoe LansdalePlatige Image Studio, Polonia15 martie 2019 (2019-03-15)
Doi vânzători fac pană de mașină în deșert și descoperă că deșertul nu este ceea ce se pare noaptea: apar fantomele oceanului care se afla aici cu mult timp în urmă. 
13 „Lucky 13” Jerome ChenPhilip GelattMarko KloosSony Pictures Imageworks, Canada15 martie 2019 (2019-03-15)
Un pilot își amintește de misiunile ei la bordul navetei Norocoasa 13. 
14 „Zima Blue” Robert ValleyPhilip GelattAlastair ReynoldsPassion Animation Studios, Regatul Unit15 martie 2019 (2019-03-15)
Un artist retras, Zima Blue, dă un interviu final după 100 de ani. 
15 „Blindspot” Vitaliy ShushkoVitaliy ShushkoN/AElena Volk, Rusia15 martie 2019 (2019-03-15)
O echipă de cyborgi încearcă să jefuiască un convoi. 
16 „Ice Age” Tim MillerPhilip GelattMichael SwanwickDigic Pictures (Ungaria)/ Blur Studio (SUA) / Atomic Fiction (Canada)15 martie 2019 (2019-03-15)
Un cuplu care tocmai s-a mutat într-un apartament descoperă o civilizație care progresează rapid în interiorul unui frigider vechi. 
17 „Alternate Histories” Victor Maldonado & Alfredo TorresPhilip GelattJohn ScalziSun Creature Studio, Danemarca15 martie 2019 (2019-03-15)
Multiversitatea, o aplicație de simulare a cercetării istoriei alternative, prezintă privitorului moartea lui Adolf Hitler în 6 linii cronologice diferite, totul în demonstrația lor de bun venit. 
18 „Secret War” István ZorkóczyPhilip GelattDavid W. AmendolaDigic Pictures, Ungaria15 martie 2019 (2019-03-15)
Un pluton de soldați ai Armatei Roșii vânează nemorți prin pădurile din Siberia

Primire[modificare | modificare sursă]

Pe site-ul Rotten Tomatoes, seria deține un rating de aprobare de 70% pe baza a 10 recenzii și un rating mediu de 6.66 /10.[11]

Abby Robinson de la Digital Spy a catalogat seria ca fiind problematică în ceea ce privește portretizarea femeilor ca fiind în primul rând obiecte sexuale și victime ale traumei, marcând-o ca fiind "înrădăcinată ferm în trecut".[12] Scriind în The Daily Beast, Nick Schager a descris seria ca fiind un fel de "Black Mirror pentru mulțimea de referințe către jocuri video" și a lăudat emisiunea pentru "diversitatea sa, plină de violență, umor și o doză sănătoasă de senzualitate".[13] Într-o revizuire mai negativă, Ben Travers de la IndieWire a descris episoadele ca fiind "prea des hiper-masculine și semi-coapte" și a dat seriei un grad C, deși revizuirea s-a bazat doar pe 6 din cele 18 episoade.[14] Scriind pentru Wired, Peter Rubin a lăudat emisiunea și natura sa de împingere la limită a limitelor, spunând că "uneori, vrei doar să-l vezi pe Adolf Hitler sufocat de o grămadă de gelatină uriașă". Rubin și-a exprimat frustrarea față de aparenta "paradă nesfârșită a superoamenilor stoici și a femeilor care îi înșeală sau le scapă", observând că uneori se pare că Fincher și Miller au vizat seria ca un "subset deosebit de retrograd al fanilor genului".[15]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Hipes, Patrick (). 'Love Death & Robots': First Look At David Fincher & Tim Miller's Animated Netflix Anthology Series”. Deadline (în engleză). Accesat în . 
 2. ^ Robinson, Tasha (). „The trailer for David Fincher's Love, Death & Robots is a manic headache”. The Verge. Accesat în . 
 3. ^ Radulovic, Petrana (). „First trailer for Netflix's animated anthology Love, Death, & Robots makes it clear this is for adults”. Polygon. Accesat în . 
 4. ^ Prudom, Laura (). „Netflix's Love, Death & Robots Trailer: First Look at Tim Miller and David Fincher's Surreal Animated Anthology”. IGN (în engleză). Accesat în . 
 5. ^ Schwartz, Terri (). „How David Fincher and Tim Miller's Heavy Metal Reboot Became Netflix's Love, Death & Robots”. IGN (în engleză). Accesat în . 
 6. ^ Trumbore, Dave (). „Exclusive: 'Love, Death & Robots' Trailer Teases Tim Miller and David Fincher's NSFW Netflix Project”. Collider (în engleză). Accesat în . 
 7. ^ Porter, Rick (). 'Love, Death and Robots' Renewed at Netflix, Adds 'Kung Fu Panda 3' Director”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
 8. ^ https://www.slashfilm.com/david-fincher-to-produce-and-co-direct-animated-heavy-metal-film/
 9. ^ Graser, Marc. "From Print to Producer: Heavy Metal Magazine Finds Buyers and New Future in Hollywood (EXCLUSIVE)," Variety (17 ianuarie 2004).
 10. ^ „Love, Death & Robots – Listings”. The Futon Critic. Accesat în . 
 11. ^ „Love, Death & Robots: Season 1 (2019)”. Rotten Tomatoes. Fandango. Accesat în . 
 12. ^ Robinson, Abby (). 'Netflix's Love Death + Robots has one very big problem and it's not okay”. DigitalSpy (în engleză). Accesat în . 
 13. ^ Schager, Nick (). „From Latex Strippers to Killing Hitler: Inside Netflix's Wildest Series” (în engleză). Accesat în . 
 14. ^ Travers, Ben (). 'Love, Death & Robots' Review: David Fincher and Tim Miller's Netflix Shorts Are One-Dimensional Beauty”. IndieWire (în engleză). Accesat în . 
 15. ^ Rubin, Peter (). 'LOVE, DEATH & ROBOTS AND THE RISE OF NSFW NETFLIX”. WIRED (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]