iOS (Apple)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

iOS desemnează sistemul de operare de la compania americană Apple Inc. pentru următoarele calculatoare și aparate "inteligente":

  • iPhone - un smartphone de mare succes pe piața de telefoane mobile
  • iPod touch - un player MP3
  • iPad - un calculator tabletă
  • Apple TV - un aparat de tip Settop box

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

iOS este un sistem de operare de tip Unix, care încă în prima sa versiune a conținut multe elemente din Mac OS X, tot un sistem de operare de tip Unix de la Apple.

Versiunea actuală (19 Septembrie 2017) este iOS 11.Ca noutate, ofera , de exemplu un nou panou de control, un nou AppStore și aspect nou al aplicației Calculator sau o noua aplicație numita “Fișiere”.

Funcționalitatea iOS poate fi întregită de către utilizator prin procurarea de aplicații suplimentare specializate numite apps în prăvălia online ''App Store'' a lui Apple. În mai 2011 stăteau la dispoziție acolo cca 350.000 de apps, din care unele sunt chiar gratuite. Exemple de apps gratuite: cumpănă "cu apă"; mici animale casnice mișcătoare care se lasă alintate etc.; pahar cu bere virtual. La cealaltă extremă stă aplicația I'm rich („Sunt bogat”) care nu poate decât să afișeze pe ecran un diamant rotitor, dar care în schimb costă circa 800 euro. Desigur însă că majoritatea aplicațiilor oferă o utilitate reală.

Din motive de politică a produsului, iOS nu sprijină aplicația multimedială Flash a companiei americane Adobe.

Prin funcționalitatea sa iOS este unul din factorii de succes primordiali al telefoanelor iPhone pe piața mondială.

Un concurent al lui iOS este sistemul de operare Android de la compania Google si Windows Phone, un sistem de operare dezvoltat de către Microsoft.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]