PlayStation Vita

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
PlayStation Vita


Producător Sony Computer Entertainment
Produs Playstation
Tip Consolă de jocuri portabilă
Data lansării La începutul lui 2012
Media Card NVG
CPU 4 core ARM Cortex-A9 MPCore
Memorie 1GB flash(doar modelul PHC-2000) 512MB RAM, 128MB VRAM
Ecran 5-inch(16:9) ecran OLED(modelul PCH-1000) si LCD(modelul PCH-2000) multi-tactil aproximativ 17 milioane de culori, rezolutie 960px*544px qHD, 220px/inch(ppi)
Grafică SGX543MP4+
Cameră față=120fps 320x240(QVGA
spate=60fps 640x480(VGA)
Conectivitate Conectivitate network mobil (doar pentru modelul 3G)
IEEE 802.11b/g/n (n = 1x1)(Wi-Fi) (mod Infrastructură /mod Ad-hoc)
Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP)
Senzori Senzor de mișcare Sixaxis 6 axe
Busolă electronică 3 axe
Sunet boxe, microfon
Butoane sensibile la presiune Triunghi () Cerc ()
X () Pătrat ()
START, SELECT, butoane volum(+/-),

butoane direcționale (sus, jos, stânga, dreapta) R1,R2, buton pornire/oprire buton "PS"

Butoane sensibile la mișcare stick analog stânga
stick analog dreapta
Intrări slot de intrare card PS Vita
slot de intrare card de memorie
slot de intrare cartela SIM (doar pentru modelul 3G)
port multi-usaj (intrare USB, intrare DC, ieșire audio
ieșire audio jack mono/Minijack stereo
port accesoriu
Baterie bateri Litiu-ion
Conținut AV suportat audio
(MP3 MPEG - 1/2 Audio Layer 3, MP4 (MPEG-4 AAC), WAVE (Linear PCM))
video
(MPEG-4 profil simplu (AAC). H.264/MPEG-4 AVC Înalt/principal/de bază profil (AAC)
imagini
(JPEG (EXIF 2.2.1), TIFF, BMP, BMP, GIF, PNG)
Locație GPS (doar pentru modelul 3G)
suport de localizare wi-fi

Playstation Vita, de asemenea cunoscută și ca PS Vita sau PSV, este o consolă de jocuri portabilă sub dezvoltarea a Sony Computer Entertainment. Este succesorul PSP-ului (PlayStation Portabil) ca parte a familiei de dispozitive pentru divertisment. Lansarea este anunțată la sfârșitul lui 2011 în Japonia și unele parți din Asia și la începutul lui 2012 pentru America de Nord și Europa (Directorul general a mențonat că intenționează să lanseze consola pâna la sfârșitul anului financiar al guvernului din Japonia, respectiv 31 martie).

Consola conține 2 butoane de tip analog stick (spre deosebire pe predecesorul său care deține unul) , un ecran OLED multi-tactil cu o diagonală de 5-inch (12,7 cm), de asemenea are Bluetooth, Wi-Fi și opțional 3G. Intern are un procesor 4 core ARM Cortex-A9 core și o placă grafică SGX543MP4+.

Din cele relatate la conferințtele de presă se observă faptul că PSV se va baza pe socializare, atât între utilizatori consolei cu ajutorul aplicațiilor pre-instalate (Mesaj PSN, prieteni) cât și prin intermediul rețelelor de socializare (facebook, twitter) și Foursquare (o rețea de socializare bazată pe localizare).

Hardware[modificare | modificare sursă]

Pentru început nu se cunoaște decât varianta neagră și cea argintie prezentate de către sony la conferința de presă „E3” și nu se știe dacă vor apărea și alte versiuni.

Playstation Vita va fi vândut în două modele, dintre care unul cu o placă Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n cu infrastuctură și Ad-Hoc, Bluetooth® 2.1+EDR (A2DP/AVRCP/HSP) care are o viteză nominală de 3 megabiți pe secundă și una practică de 2,1 megabiți pe secundă cu o rază de acoporire de aproximativ 1 metru (combatibil doar pentru căști) care nu va putea utiliza un calculator sau telefon ca modem pentru conectarea la internet și altul care va avea în plus 3G. Modelul 3G va fi prevăzut cu un spațiu pentru cartela SIM.

Dispozitivul are design-ul de "super oval" asemănătoare cu predecesorul său, iar o importantă imbunătățire constă în cele 2 butoane de tip stick analog asigurând utilizatorului o experiență uimitoare pentru jocurile de gen „trăgător la prima personă”. Forma Acestora a fost îmbunătățită renunțându-se la forma rigidă de la PSP și fiind înlocuită cu un buton de culoare neagră mat în centru si ușor lucios pe margine. De asemenea a fost adus în folosință design-ul de la manetele de PS2/PS3 ceea ce face ca cele două butoane să fie mult mai practice.

A fost păstrat formatul de Playstation, consola conținând un D-pad cu cele 4 direcții (sus, jos, stânga, dreapta) și 8 butoane (sus, jos, stânga, dreapta, sus-stânga, sus-dreapta, jos-stânga, jos-dreapta), butoanele de acțiune (Triunghi, cerc, x, pătrat) (, , ), un buton de putere, alte două pentru controlarea volumui și desigur butoanele de tip „umăr” (L, R).[1]

Playstation Vita are un ecran OLED multi-tactil cu diagonala de 12,7 cm rezoluție 16:9 960*544pixeli[2] cu 16 milioane de culori iar pe spate, exact opus ecranului, se află o zonă tactilă cu aceleași dimensiuni, ambele suprafețe fiind de tip capacitiva care permite folosirea simultană a mai multor puncte de contact, aceași tehnologie se găsește și la majoritatea dispozitivelor tactile de la Apple gen Iphone . Are un senzor de mișcare SIXAXIS cu 6 axe(un giroscop cu 3 axe și un accelerometru cu 3 axe. Odată cu cele două caracteristici adresate consolei vine și competiția cu produsele de la Apple și Nintendo. Pe lângă acestea conține o busolă electronică cu 3 axe.

Două camere sunt disponibile (1 în față și 1 în spate):

  • Cea din față este situată în partea de sus dreapta imediat lângă ecran și butoanele de acțiune. Are o frecvență de 120 frame-uri pe secundă și o rezoluție maximă de 320*240pixeli.
  • Cea din spate este situată în partea de sus centru deasupra zonei tactile. Are o frecvență de 60 frame-uri pe secundâ și o rezoluție maximă de 640*480pixeli.

În partea superioară se regăsesc două slot-uri:

  • unul pentru noul card flash „NVG” asemănător cu cel de la consola Nintendo
  • unul pentru un card de memorie SD

Renunțându-se astfel la memoria proprie folosită la PSP GO și de asemenea la UMD folosit la restul PSP-urilor.

Datorită spațiului ocupat de zona tactilă din spatele consolei s-a renunțat și la idea de baterie ejectabilă (întâlnită la majoritatea dispozitivelor portabile).

Software[modificare | modificare sursă]

Playstation Vita este combatibilă cu toate titlurile pentru PSP lansate digital pe PSN (PlayStation Network). Ea va renunța la vechea interfață XrossMediaBar (XMB) care va fi înlocuită de „LiveArea” bazată pe folosirea ecranului tacil. Sistemul se va baza pe socializare prin intermediul internetului.

Aplicații:

  • NEAR (tradus „proximitate” sau „apropriere” este o aplicație creată special pentru PS Vita. Cu ajutorul internetului indetifică poziția utilizatorului și a celorlalte console pentru a face cunoscută poziția actuală față de ceilalți utilizatori și pentru a discuta/juca/împarti orice. Se poate conecta și prin modul Wi-Fi dar pentru un rezultat mai satisfăcător este recomandată o conexiune 3G. Se poate folosi în 3 moduri : Întreaga lume, Țară, și apropriere.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de PlayStation Vita

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Sony outs tech specs for NGP - VG247”, VG247, , accesat în  
  2. ^ „So which screen is better, the old Vita OLED or the new vita LCD? (updated)”, Oled-info.com, accesat în