Sari la conținut

Metro-Goldwyn-Mayer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
TipSubsidiară
Predecesor
Fondată17 aprilie 1924; acum 100 ani, 1 lună și 26 zile (1924-04-17)
Fondator(i)
ȚaraStatele Unite ale Americii
SediuBeverly Hills, California
Zona deservităMondial
Oameni cheieJennifer Salke (președintă și CEO)
Industrie
Produse
 • Filme
 • Seriale de televiziune
 • Rețea de difuzare
ProprietarAmazon
Angajați4,200 (2022)
Companie părinteAmazon MGM Studios
Divizii
 • MGM Television
 • MGM+
 • MGM Music
 • MGM Sports
 • MGM On Stage
 • MGM Consumer Products
FilialeRede Telecine (12,5%)
Prezență online
www.mgm.com
www.mgmstudios.com

Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Inc. (cunoscut de asemenea ca Metro-Goldwyn-Mayer Pictures și prescurtat ca MGM),[1] este o companie americană specializată în producția și distribuirea de filme cinematografice și de programe pentru televiziune. Fondată pe 17 aprilie 1924 și având sediul în Beverly Hills, California,[2] este deținută de Amazon MGM Studios, o subsidiară a Amazon.

MGM a fost fondat de Marcus Loew combinând Metro Pictures, Goldwyn Pictures și Louis B. Mayer Pictures într-o singură companie.[3][4] A angajat un număr de faimoși actori ca jucători de contract – cu sloganul său fiind "mai multe stele decât sunt în cer" – și a devenit mai târziu cel mai prestigios studio din Hollywood, producând filme muzicale populare și câștigând multe premii Oscar. MGM a mai deținut loturi de film, loturi de studio, cinematografe de film și facilități de producție tehnică. Cea mai prosperă era a sa, din 1926 până în 1959, a fost începută și sfârșită de două producții cu Ben-Hur. După aceea, și-a dezinvestit lanțul de cinematografe Loew's și în anii 1960 a intrat în producții de televiziune.

În 1969 Kirk Kerkorian a cumpărat 40% din MGM și a schimbat dramatic compania. El a angajat management nou, a redus numărul de filme până la în jur de cinci pe an și a diversificat produsele, creând MGM Resorts International și o companie de hotel și cazino în Las Vegas (pe care a dezinvestit-o mai târziu în anii 1980). În 1980, studioul a cumpărat United Artists. Kerkorian a vândut întreaga companie la Ted Turner în 1986, care a păstrat drepturile asupra librăriei MGM în Turner Entertainment, a vândut lotul de studio din Culver City la Lorimar și a vândut restul companiei înapoi la Kerkorian în același an. După ce Kerkorian a vândut și recumpărat compania din nou în anii 1990, el a extins MGM cumpărând Orion Pictures și The Samuel Goldwyn Company alături de librăriile lor de film. La final în 2004 Kerkorian a vândut MGM la un consorțiu care a inclus Sony Pictures Entertainment.

În 2010, MGM a înscris pentru protecție și reorganizare din faliment în capitolul 11. După reorganizare, a ieșit din faliment mai târziu în acest an sub deținerea creditorilor săi. Gary Barber și Roger Birnbaum, doi executivi de la Spyglass Entertainment, au devenit copreședinți și co-CEO ai noii companii de holding a MGM.[5] După plecarea lui Barber în 2020, studioul a căutat să fie cumpărat de o altă companie pentru a plăti creditorii săi.[6] În mai 2021, Amazon a început procesul de achiziționare a companiei pentru 8,45 de miliarde de $, terminându-l în martie 2022.[7][8] În octombrie 2023, Amazon Studios a absorbit MGM Holdings și s-a redenumit Amazon MGM Studios.[9] Din 2023, francize importante includ Rocky și James Bond, iar printre cele mai recente producții de televiziune este Povestea slujitoarei.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În aprilie 1924, Marcus Loew, deținătorul lanțului de cinematografe Loew's Theaters, a fuzionat Metro Pictures, Goldwyn Pictures Corporation (deținut de Samuel Goldwyn) și Mayer Pictures pentru a crea Metro-Goldwyn-Mayer sub supravegherea lui Nicholas Schenck din New York. Ocupând poziția de Vice-președinte și director de producție, Louis B. Mayer a avut practic ultimul cuvânt în tot ce era legat de MGM pentru următorii 27 de ani.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Slanguage Dictionary: L”. Variety. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „Corporate – Contact Us”. Metro-Goldwyn-Mayer. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Eyman, Scott (). Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer. New York: Simon & Schuster. p. 78. ISBN 0743204816. 
 4. ^ Balio, Tino (). The American film industryNecesită înregistrare gratuită (ed. Revised). Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press. ISBN 0299098745. 
 5. ^ „MGM 2010 Restructing” (PDF). online.wsj.com. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 6. ^ Faughnder, Ryan (). „James Bond studio MGM is exploring a sale. So who's buying?”. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 7. ^ Spangler, Todd; Lang, Brent (). „Amazon Buys MGM, Studio Behind James Bond, for $8.45 Billion”. Variety (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ Maas, Jennifer (). „Amazon Closes $8.5 Billion Acquisition of MGM”. Variety (în engleză). Accesat în . 
 9. ^ de la Fuente, Anne Marie (). „Amazon Studios Now Called Amazon MGM Studios, Exec Pablo Iacoviello Reveals in Iberseries Keynote”. Variety. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]