Mary Shelley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mary Shelley (1797-1851)

Mary Shelley (Mary Wollstonecraft Godwin, 30 august 1797 - 1 februarie 1851) a fost o scriitoare britanică, dramaturg, eseist, biograf și editor al operelor soțului ei, poetul romantic și filozoful Percy Bysshe Shelley.

A fost fiica lui William Godwin, care era preocupat de filozofia politică și a scriitoarei, filozoafei și feministei Mary Wollstonecraft. Mary Shelley este cel mai bine cunoscută pentru romanul Frankenstein (1818), fiind considerată drept precursoarea scrierilor știintifico-fantastice moderne.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pagină din jurnalul lui William Godwin unde înregistrează naşterea lui Mary Shelley la 30 august 1797 (în partea stângă, ultimele patru rânduri de jos).

Mary Shelley născută Mary Wollstonecraft Godwin în Somers Town, Londra în 1797. Ea a fost cel de-al doilea copil al scriitoarei, filozoafei și feministei Mary Wollstonecraft și primul copil al filosofului, scriitorului, jurnalistului William Godwin. Wollstonecraft a murit la zece zile după ce s-a născut Mary, în urma unei febre puerperale; Godwin a lăsat-o pe Mary să crească împreună cu sora ei vitregă mai mare, Fanny Imlay, copilul lui Wollstonecraft și al americanului Gilbert Imlay.[1]

La un an după moartea lui Wollstonecraft, Godwin a publicat „Memorii” (1798), o carte plină de amintiri despre soția sa. Wollstonecraft, care a fost apreciată în timpul vieții, după moarte a fost numită „târfă”, din cauza cărții lui Godwin.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Seymour, 28–29; St Clair, 176-78.