Sari la conținut

Londra Mare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Greater London
—  comitat ceremonial  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Map
Greater London (Regatul Unit)
Poziția geografică în Regatul Unit
Coordonate: 51°30′00″N 0°05′00″W ({{PAGENAME}}) / 51.5°N 0.083333333333333°V

ȚarăAnglia
RegiuneLondra[*]
Atestare Modificați la Wikidata

ReședințăLondra

Guvernare
 - Primarul LondreiKen Olisa[*][[Ken Olisa (British businessman and philanthropist)|​]] ()

Suprafață[1]
 - Total1,572 km²

Populație (2009)
 - Total7.753.600 locuitori
 - Densitate4.932,3 loc./km²

Fus orarUTC±0
Cod poștalE

Localități înfrățite
 - MoscovaRusia
 - BerlinGermania
 - New York CityStatele Unite ale Americii
 - TōkyōJaponia
 - BeijingRepublica Populară Chineză
 - ParisFranța
UK-NUTSUKI

Prezență online
http://www.london.gov.uk/
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția regiunii Greater London
Poziția regiunii Greater London
Poziția regiunii Greater London

Londra Mare (în engleză Greater London) este entitatea administrativă din Anglia, Regatul Unit, cu rang de comitat ceremonial și regiune, care cuprinde cea mai mare parte a arealului urban al Londrei, restul fiind nucleul vechi al orașului, denumit City of London. Ea este guvernată de Autoritatea Londrei Mari (Greater London Authority), o autoritate de planifcare strategică regională în transport, dezvoltare economică, ordine publică și situații de urgență. Londra mare este împărțită în 32 burguri (boroughs), care la rândul lor sunt formate din orașe mai mici.

Acest aranjament a apărut deoarece, pe măsură ce zona Londrei a crescut și a absorbit așezările învecinate, o serie de reforme administrative nu au unificat Cetatea Londrei, care conține centrul istoric, cu zona metropolitană din jur, iar structura sa politică unică a fost păstrată. Londra Mare are, ca orice comitat ceremonial, un Lord-Locotenent (Lord-Lieutenant) și un Mare Șerif (High Sheriff), ambii numiți de către monarhul britanic. Comitatul ceremonial Londra Mare nu face parte dintre comitatele istorice engleze. Comitatul ceremonial Cetatea Londrei are o Comisie de Locotenență ( Commission of Lieutenancy) sub direcția unui Lord Primar (Lord Mayor) în loc de Lord Locotenent și doi șerifi în loc de un Mare Șerif, funcții cvasi-judiciare numite de către asociațiile livrea (livery companies), un sistem politic străvechi bazat pe reprezentarea și protecția meseriilor (breslelor).

Din punct de vedere administrativ, entitatea are aceeași întindere ca și Regiunea Londra și este organizată în 33 de diviziuni administrative locale: 32 de districte londoneze sau ,,burguri londoneze'' (London Borough) și districtul Cetății Londrei ( City of London).[2] Cetatea Londrei este în același timp oraș, comitat ceremonial și district administrativ local. Londra Mare a fost stabilită în 1965 sui-generis ca o unitate administrativă locală de nivel superior și comitat ceremonial sub Consiliul Londrei Mari ( Greater London Council) care a înlocuit Consiliul Comitatului Londra ( London County Council) ce acoperea o zonă mult mai mică. Consiliul Londrei Mari a fost dizolvat în 1986 prin Legea administrației locale din 1985, atribuțiunile fiind preluate de către districtele londoneze și alte instituții. O nouă instituție administrativă denumită Autoritatea Londrei Mari a fost stabilită în anul 2000. Dintre cele 32 de districte , distingem după apropierea de centru o zonă de douăsprezece districte aparținând Londrei Interioare („Londrei centrale”), aproape identică cu a Comitatului Londra și o zonă formată din douăzeci de districte ale Londrei Exterioare („Londrei periferice”).

Regiunea acoperă 1,572 km2 (607 sq mi) și avea o popopulație de 8,174,000 la recensământul din 2011.

Comitate ceremoniale londoneze
  1. City of London
  2. City of Westminster
  3. Kensington and Chelsea
  4. Hammersmith and Fulham
  5. Wandsworth
  6. Lambeth
  7. Southwark
  8. Tower Hamlets
  9. Hackney
  10. Islington
  11. Camden
  12. Brent
  13. Ealing
  14. Hounslow
  15. Richmond upon Thames
  16. Kingston upon Thames
  17. Merton
  1. Sutton
  2. Croydon
  3. Bromley
  4. Lewisham
  5. Greenwich
  6. Bexley
  7. Havering
  8. Barking and Dagenham
  9. Redbridge
  10. Newham
  11. Waltham Forest
  12. Ilford
  13. Haringey
  14. Enfield
  15. Barnet
  16. Harrow
  17. Hillingdon
  1. ^ http://ons.maps.arcgis.com/home/item.html?id=a79de233ad254a6d9f76298e666abb2b  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Travers, T., The Politics of London, (2004)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]