Psoriazis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Psoriazis
SpecialitateDermatologie
Clasificare și resurse externe
ICD-9696
ICD-10L40
ICD-11  Modificați la Wikidata
OMIM177900
DiseasesDB10895
MedlinePlus000434
eMedicineemerg/489
plaque derm/365
guttate derm/361
nails derm/363
pustular derm/366
MeSH IDD011565
Psoriazis pe spate

Psoriazis (din greacă ψωρίαση) este o boală de piele, care se manifestă prin descuamări (mătreață) însoțite de mâncărime și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele. Regiunile afectate frecvent fiind zona articulațiilor genunchiului, cotului ca și pielea capului. Boala este o dermatoză netransmisbilă, cauza bolii este complexă, fiind implicați factori genetici predispozanți, reacții autoimune, alergii de natură diferită ca și o serie de cauze neclarificate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Această boală este amintită și descrisă deja în antichitate de medicul grec Hippokrates (ca. 460–370 î.Hr.). Termenul de psoriazis este folosit pentru prima oară de Galenus care descrie boala care apare în regiunea ochilor și testiculelor. Azi se presupune că era vorba de fapt de o eczemă. Un timp îndelungat psoriazisul n-a fost diferențiat de alte boli de piele ca râie (Scabies) acarioze sau s-a confundat în unele cazuri cu lepra.

Epidemiologie[modificare | modificare sursă]

În anul 2006, aproape o sută de milioane de oameni din întreaga lume sufereau de psoriazis.[1] Cercetările întreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele și mecanismele de apariție a bolii. În ultimul timp s-au adus unele argumente în favoarea originii genetice, modul de transmitere nu a fost precizat. În afară de factorul ereditar, la apariția bolii intervin o serie de factori declanșatori: tulburări endocrine, neuropsihice, digestive, metabolice, infecția virală, diferite focare de infecție, traumatisme locale, infecții ale căilor respiratorii superioare.

Semne și simptome[modificare | modificare sursă]

Stresul emoțional, unele infecții și anumite medicații - litiul, beta-blocantele, corticosteroizii și medicamentele împotriva malariei - sunt principalele cauze interne ale psoriazisului. Factorii declanșatori sunt diferiți pentru fiecare persoană și pot avea efect diferit în funcție de persoane.

Simptomul comun asociat cu psoriazisul este îngroșarea pielii care devine aspră, descuamată cu textură de crustă. Când pielea devine prea uscată există riscul ca aceasta să crape și chiar să sângereze.

Nu se cunoaște încă cu exactitate cauza psoriazisului. Este o boală complexă cu cauze posibile multiple care pot fi genetice, imunitare, de mediu și psihologice. Acești factori modifică funcțiile celulelor pielii, accelerând viteza cu care acestea se formează și se desprind (crustele). Psoriazisul nu este contagios.

Mecanism[modificare | modificare sursă]

Psoriazisul poate să apară la oricine, bărbați sau femei și afectează aproximativ 2-3% din populația globului. 75% dintre cazurile de psoriazis debutează la persoane, putând apărea la oricine, indiferent de vârstă.[2].

Diagnosticul psoriazisului[modificare | modificare sursă]

Psoriazis în plăci[modificare | modificare sursă]

Aceasta este forma cea mai des întâlnită care afectează aproape 80% din persoanele cu psoriazis. Se poate manifesta oriunde dar cel mai adesea apare pe coate, genunchi, spate și scalp. Simptomele includ plăci proeminente, roșii acoperite de cruste albe-argintii care se desprind cu regularitate.

Psoriazisul scalpului[modificare | modificare sursă]

Această formă afectează 50-80% dintre persoanele cu psoriazis, fiind de fapt aceeași afecțiune ca psoriazisul cu plăci. Psoriazisul scalpului variază de la forme foarte ușoare (cruste ușoare, fine) până la forme extrem de severe, cu plăci îngroșate, acoperite cu cruste, care se întind pe întregul scalp și dincolo de linia de inserție a părului, către frunte, ceafă și în jurul urechilor.

Psoriazis gutat („în picături“)[modificare | modificare sursă]

Acest tip afectează aproximativ 10% dintre persoanele cu psoriazis, marea lor majoritate copii și adolescenți. Apare sub forma unor mici leziuni punctiforme de culoare roșie, cu cruste, care arată ca și cum corpul ar fi fost împroșcat cu un lichid roșu. Adeseori, psoriazisul gutat poate fi declanșat de o infecție streptococică a gâtului și se poate transforma în psoriazis cu plăci, care este cea mai frecventă formă de psoriazis.

Psoriazis pustular[modificare | modificare sursă]

Mai puțin de 5% dintre persoanele cu psoriazis sunt afectate de psoriazisul pustular. Acesta se poate manifesta ca o complicație a psoriazisului în plăci, în urma administrării anumitor medicamente sau în urma întreruperii bruște a unui tratament urmat continuu, o perioadă lungă de timp. Plăcile psoriazisului pustular sunt caracterizate de pustule, proeminențe pline cu puroi, mâinile și picioarele fiind cele mai afectate. Nu este contagios.

Psoriazis inversat sau flexural[modificare | modificare sursă]

Destul de rar întâlnit, psoriazisul inversat sau flexural apare de obicei pe axilă, abdomen, sub sâni și în alte cute ale pielii din jurul organelor genitale și feselor. Se manifestă sub forma unor pete netede, de culoare roșu aprins în jurul cutelor pielii și pe margini, poate provoca crăparea pielii. Poate fi agravat de transpirație și de frecarea pielii din cauza zonei în care se manifestă.

Artrita psoriazică[modificare | modificare sursă]

Aproximativ 30% dintre persoanele cu psoriazis fac, de asemenea, artrită psoriazică. Simptomele artritei psoriazice includ dureri, redoare și tumefiere la nivelul articulațiilor și în jurul acestora. Cea mai mare probabilitate de apariție a acesteia se întâlnește la persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Este posibil ca atât factorii genetici, cât și cei de mediu să joace un rol în debutul bolii. Artrita psoriazică se tratează la fel ca poliartrita reumatoidă.

Psoriazisul eritrodermic[modificare | modificare sursă]

Acest tip se manifestă foarte rar. Poate acoperi corpul cu pete roșii, cu cruste. Psoriazisul eritrodermic ste una dintre cele mai grave forme de psoriazis și poate pune viața în pericol deoarece compromite bariera de protecție pe porțiuni mari ale pielii.

Tratament psoriazis[modificare | modificare sursă]

În afară de tratamentele pe bază de prescripție medicală, persoanele cu psoriazis utilizează diferite tipuri de produse topice care contribuie la menținerea stării de hidratare a pielii și pot să reducă unele simptome asociate psoriazisului. Modalitățile obișnuite pentru tratare sunt:

  • Tratamente topice care se aplică direct pe piele și sunt prescrise de medic.
  • Tratamente sistemice care nu se aplică direct pe piele, ci se administrează în alte moduri, de exemplu sub formă de comprimate sau injecții.
  • Fototerapia pe bază de prescripție medicală care include o serie de tratamente care implică un tip de lumină denumită radiație ultravioletă, adică UV.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Psoriazisul, vindecat de pesti!, 14 iunie 2006, Revista Magazin, accesat la 4 iunie 2012
  2. ^ „Ce este psoriazisul?”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Psoriazis