Psoriazis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Psoriasis
Psolibei.jpg
'
'
{{{punct-3}}} {{{descrie3}}}
{{{punct-4}}} {{{descrie4}}}
{{{punct-5}}} {{{descrie5}}}
{{{punct-6}}} {{{descrie6}}}
{{{punct-7}}} {{{descrie7}}}
{{{punct-8}}} {{{descrie8}}}
{{{punct-9}}} {{{descrie9}}}
{{{punct-11}}} {{{descrie11}}}
{{{punct-12}}} {{{descrie12}}}
{{{punct-13}}} {{{descrie3}}}
{{{punct-14}}} {{{descrie14}}}
{{{punct-15}}} {{{descrie15}}}


Psoriazis (greacă ψωρίαση) este o boală de piele, care se manifestă prin descuamări (mătreață) însoțite de mâcărime și pete roșii de dimensiuni diferite pe piele. Regiunile afectate frecvent fiind zona articulațiilor genunchiului, cotului ca și pielea capului. Boala este o dermatoză netransmisbilă, cauza bolii este complexă, fiind implicați factori genetici predispozanți, reacții autoimune, alergii de natură diferită ca și o serie de cauze neclarificate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Această boală este amintită și descrisă deja în antichitate de medicul grec Hippokrates (ca. 460–370 î.Hr.). Termenul de psoriazis este folosit pentru prima oară de Galenus care descrie boala care apare în regiunea ochilor și testiculelor. Azi se presupune că era vorba de fapt de o eczemă. Un timp îndelungat psoriazisul n-a fost diferențiat de alte boli de piele ca râie (Scabies) acarioze sau s-a confundat în unele cazuri cu lepra.

Epidemiologie[modificare | modificare sursă]

În anul 2006, a aproape o sută de milioane de oameni din întreaga lume sufereau de psoriazis.[1] Cercetările întreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele și mecanismele de apariție a bolii. În ultimul timp s-au adus unele argumente în favoarea originii genetice, modul de transmitere nu a fost precizat. În afară de factorul ereditar, la apariția bolii intervin o serie de factori declanșatori: tulburări endocrine, neuropsihice, digestive, metabolice, infecția virală, diferite focare de infecție, traumatisme locale, infecții ale căilor respiratorii superioare.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Psoriazisul, vindecat de pesti!, 14 iunie 2006, Revista Magazin, accesat la 4 iunie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Psoriazis
Erste hilfe.svg Vedeți: Indicații!