La țigănci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la La ţigănci)
Salt la: Navigare, căutare

La țigănci este o nuvelă fantastică scrisă de Mircea Eliade.

Mircea Eliade recunoaște: „încă din adolescență mi-a plăcut să scriu nuvele, povestiri și chiar nuvele fantastice”.

Această înclinare spre fabulos se va accentua în urma vastelor sale lecturi și a numeroaselor călătorii. El va fi atras mereu de spațiul românesc și de orașul București: „pentru mine Bucureștiul este centrul unei mitologii inepuizabile”. Și în nuvela La țigănci acțiunea se petrece în București avându-l ca protagonist pe profesorul de muzică Gavrilescu.

Tema[modificare | modificare sursă]

Nuvela ilustrează o alegorie a morții sau a drumului spre moarte. Itinerariul spiritual al eroului se deșfășoară în opt secvențe care alcătuiesc nuvela construită cu echilibru și armonie clasică. Alternează planul real cu cel imaginar.

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Momentele subiectului[modificare | modificare sursă]

Secvența (expozițiunea) prezintă eroul în tramvai, este vorba de Gavrilescu care se întoarce acasă de la lecțiile de pian date domnișoarei Otilia. În tramvai se discută despre bordeiul țigăncilor, de existența căruia se prefac că se scandalizează bărbații. Pentru profesor acesta este un palat cu grădini și nuci pe care el îl vede de trei ori pe săptămână. Își aduce aminte că a uitat servieta la meditație și coboară repede ca să ia tramvaiul în sens invers. În această primă secvență autorul introduce câteva laitmotive: căldura mare, biletul, confesiunea, colonelul Lawrence, bordeiul (spațiul misterios), Elsa. Așteptând tramvaiul este atras hipnotic de mirosul amărui al frunzelor de nuc și de nefireasca răcoare încă fără să-și dea seama că se afla în fața porții. Secvențele II, III și IV ale narațiunii dezvoltă intriga marcată de pătrunderea lui Gavrilescu „la țigănci”.

Desfășurarea acțiunii se face prin nararea întâmplărilor eroului în acest spațiu, visul lui. Intrând „la țigănci” este întâmpinat de baba care-i cere „trei sute” ca să îl lase la bordei, să-și aleagă o fată. Se întâlnește cu trei fete, o evreică, o grecoaică și o țigancă, trebuind să le identifice etnia, dar nu reușește. Pică într-un vis și apoi se trezește cu gândul că trebuie să-și recupereze servieta și se duce la tramvai.