Maitreyi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Maitreyi
Maitreyi.jpg
Informații generale
Autor Mircea Eliade
Gen Roman autobiografic
de dragoste , Roman exotic
Ediția originală
Limba România română
Franța franceză
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord engleză
Italia italiană
Germania germană
Spania spaniolă
Flag of Esperanto.svg esperanto
Editură Cultura națională
Țara primei apariții România
Data primei apariții 1933
Format original Tipărită (Copertată și broșetată)
Număr de pagini 175
ISBN 9789735004101
Data apariției 1993

Maitreyi este un roman erotic, al experienței, scris de Mircea Eliade. A fost publicat pentru prima oară în 1933 și s-a bucurat de popularitate în întreaga lume, fiind tradus în mai multe limbi: franceză, engleză, italiană, germană, spaniolă, catalană, esperanto etc.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

Este considerat de exegeți un „roman al autenticității”, existând 3 niveluri ale scriiturii:

  • jurnalul naratorului, care povestește evenimentele legate de viața sa din India, de Dasgupta și Maitreyi;
  • însemnările ulterioare făcute de narator, infirmând sau confirmând primele impresii;
  • confesiunea făcută de narator după ce acțiunea s-a consumat.

Acțiune[modificare | modificare sursă]

Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, trăiește o dragoste mistică, s-ar putea spune, cu autorul cărții.

Acțiunea are loc în Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind în casa lor, ca „ucenic” al acestui savant. Deși la început el nu simte decât repulsie pentru Maitreyi, se îndrăgostește iremediabil de aceasta. Fata îi impărtășește sentimentele dar nu îi mărturisește dragostea, aceasta reflectându-se în faptele sale.

Romanul introduce cititorul în lumea fascinantă a Indiei, a obiceiurilor și a tradițiilor orientale. Dasgupta refuză căsătoria lor, alungându-l pe Eliade, care, îndurerat, se refugiază în Himalaya pentru o vreme ca pustnic, în timp ce Maitreyi este supusă pedepselor crudului ei tată, după care se mărită forțat.

Răspunsul din realitate[modificare | modificare sursă]

În 1972, la întâlnirea dintre Maitreyi Devi (devenită o cunoscută poetă indiană) și reputatul sanscritolog român Sergiu Al. George, aceasta află de romanul în care — pretinde ea — i-a fost stricată reputația și practic a fost dezvelită în fața întregii lumi. Neagă vehement întâlnirile dintre Eliade și ea, noaptea pe care acesta o prezintă în romanul său, și îl condamnă pe acesta că a fugit în fața tatălui său. Maitreyi Devi scrie și ea la rândul său un roman răspuns, intitulat Dragostea nu moare, în care își prezintă trăirile. Acest roman însă este de fapt scris pentru a îndrepta „o reputație șifonată”, pentru a șterge impresiile lumii după parcurgerea romanului lui Eliade, despre care spune că ce a simțit el nu era dragoste.

Mai târziu, sora acesteia (motivul pentru care Dasgupta a aflat de cei doi) îl condamnă pe Eliade și spune că era doar un pierde-vară.

Maitreyi vine în România la invitația Uniunii Scriitorilor și vizitează pe mama și sora lui Eliade. Îl vizitează pe Eliade la Chicago, unde trăia orb, și își exprimă repulsia față de cartea scrisă de el. Maitreyi moare în 1990.

Eliade a rămas marcat pentru toată viața de Maitreyi, numindu-se până la moarte indian.

Ecranizări[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]