IEEE

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

IEEE este prescurtarea de la numele englez Institute of Electrical and Electronics Engineers (în română „Institutul Inginerilor Electrotehniști și Electroniști”), o organizație internațională de tip non-profit de mare renume care sprijină evoluția tehnologiilor bazate pe electricitate. IEEE se citește /ai 'tri.pl i/ (v. AFI). Luată după numărul de membri, IEEE este cea mai mare organizație de tehnicieni profesioniști din lume, numărând peste 365.000 de membri în peste 150 de țări. Își are sediul în clădirea 3 Park Avenue din orașul New York.

IEEE este înregistrată în Statul federal New York, SUA. A luat ființă în anul 1963 din unirea a două instituții de renume: Institute of Radio Engineers sau IRE, fondată în 1912, și American Institute of Electrical Engineers sau AIEE, fondată în 1884.

Sumar[modificare | modificare sursă]

Statutul IEEE menționează că scopul organizației este de natură științifică și educațională, cu accente pe progresele teoretice și practice din domeniile: tehnică, inginerie, electrotehnică, electronică, telecomunicații, comunicații, calculatoare, informatică, precum și domeniile învecinate și legate de acestea. Pentru atingerea țelurilor sale, IEEE editează reviste științifice de mare importanță și organizează conferințe academice globale renumite.

IEEE este în același timp și o organizație de frunte pentru formularea și stabilirea de standarde pe un larg domeniu de discipline, ca de exemplu energetică, științele medicale și ale sănătății, informatică, siguranța datelor, telecomunicații, aparate electronice de uz curent, transporturi, tehnica aerospațială și tehnologiile nano. IEEE creează și participă la importante activități educaționale ca de exemplu la stabilirea programelor de studii pentru ingineri și tehnicieni ale școlilor de învățământ superior. IEEE sponzorizează în fiecare an peste 450 de congrese tehnice internaționale.

Organizația se subîmparte în structuri mai mici, în funcție ori de câmpul de activitate, cum ar fi „IEEE - Societatea pentru calculatoare”, ori în funcție de regiunea sau locația prezenței, cum ar fi IEEE-USA. În total IEEE constă din 39 de societăți organizate după câmpuri de activitate specializate, cuprinzând mai mult de 300 organizații locale, care se întrunesc și se sfătuiesc regulat.

Asociația afiliată IEEE Standards Association se ocupă de toate activitățile de standardizare din cadrul IEEE. Pentru stabilirea unui nou standard se procedează în 7 faze, care necesită împreună în medie circa 1,5 ani: 1. găsirea de sponzori, 2. autorizarea proiectului, 3. constituirea unui grup de lucru (Working Group), 4. crearea primei versiuni a noului standard (Draft), 5. consfătuiri și votări (balloting), 6. părerea comisiei de revizie, și 7. votarea finală.

Președintele curent (2012) al IEEE este E. James Prendergast, IEEE Executive Director.

Legături externe[modificare | modificare sursă]