Variolă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
variolă
Child with Smallpox Bangladesh.jpg
Specialitate Boli infecțioase
Clasificare și resurse externe
DiseasesDB 12219
MedlinePlus 001356
Patient UK Variolă

Variola este o boală contagioasă, de natură virotică. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an Organizația Mondială a Sănătații a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Variola se localizează în vasele de sange mici de piele, in gura si gat. În piele, rezultatul este o erupție maculo-papular caracteristică urmata de basicute umplute cu lichid. Variola majoră, o boală mult mai grava, are o rată de mortalitate globală de 30-35%. Variola minora provoacă o formă mai ușoară de boală (de asemenea, cunoscut sub numele de alastrim, cottonpox, milkpox, whitepox, și mâncărime cubanez), care ucide aproximativ 1% din victimele sale. Complicații pe termen lung, datorita infectiei Variolei majore, includ cicatrici caracteristice, de obicei pe fata, care apar în 65-85% din supraviețuitori. Orbirea e rezultatul unor ulceratii corneene si cicatrici, și deformarile la nivelul membrelor din cauza artritei si osteomielitei sunt complicații mai puțin frecvente, observate la aproximativ 2-5% din cazuri.

Clasificare Sunt doua tipuri de variola. Cea mai comuna si severa forma este variola majora cu o eruptie mult mai extinsa si febra mai mare.Variola minoră este o prezentare mai puțin comună, și mai puțin severă, cu rate de deces istorice de 1% sau mai puțin. Subclinice (asimptomatice), infectii cu virusul variolei au fost observate, dar nu sunt comune. În plus, o formă numită variola sine eruptione (variola fără erupții cutanate), este văzută, în general, la persoanele vaccinate. Acest formă este marcată de o febră care apare după perioada de incubație de obicei și poate fi confirmată doar de studii de anticorpi sau, mai rar, prin izolarea virusului.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]