Henric I al Germaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Henric
Rege al Franciei Răsăritene
King of the Holy Roman German Empire Henry I. the Fowler.jpg
Henric I Păsărarul, duce al Saxoniei. Tabloul se găsește în cel mai vechi castel european folosit până azi, "Albrechtsburg", construit în anul 929.
Date personale
Născutc. 876
Saxonia, Germania Modificați la Wikidata
Decedat2 iulie 936
Memleben
Înmormântat Quedlinburg Abbey[*][[Quedlinburg Abbey (monastery)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident vascular cerebral Modificați la Wikidata
PărințiOtto cel Ilustru
Hedwiga
Frați și surori Oda of Saxony[*][[Oda of Saxony (Saxon princess)|​]][1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Matilda of Ringelheim[*][[Matilda of Ringelheim (German queen consort and duchess consort of Saxony (895-968))|​]] (din )
Hatheburg von Merseburg[*][[Hatheburg von Merseburg (princess)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiHedwiga de Saxonia
Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman[2]
Gerberga de Saxonia
Henric I de Bavaria[3]
Bruno the Great[*][[Bruno the Great (Archbishop of Cologne)|​]][3]
Thankmar Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriMargraf
Familie nobiliarăDinastia Ottoniană
Domnie
Domnie919936
PredecesorConrad I al Franciei Răsăritene
SuccesorOtto I

Henric I Păsărarul (germană: Heinrich der Finkler sau Heinrich der Vogler; latină: Henricius Auceps) (n. circa 876 – d. 2 iulie 936), duce al Saxoniei din 912 și rege al Franciei Răsăritene din 919, primul reprezentant al dinastiei saxone.

Fiul lui Otto I, duce al Saxoniei, Henric s-a născut la Memleben. În 906 a luat-o de soție pe Hatheburg, fata lui Erwin, contele Merseburgului, de care a divorțat în 909 deoarece ea se călugărise după moartea primului ei soț, iar căsătoria era considerată ilegitimă. Din acest mariaj a avut un fiu, pe nume Thankmar. În același an s-a căsătorit cu Matilda de Ringelheim, fiica lui Dietrich, conte al Westfaliei. De la ea a avut un fiu, tot cu numele de Otto, și două fete, Hedwige și Gerberga.

Henric este întâlnit de către o delegație, care îi oferă coroana în timp ce prindea păsări. Ilustrație de Hermann Vogel din 1900.

Henric a devenit duce al Saxoniei la moartea tatălui său în 912. El s-a aflat în conflict cu regele Conrad I între anii 912 - 915 pentru stăpânirea Thuringiei. Cu toate acestea, Conrad l-a numit de pe patul de moarte, în 918, pe Henric drept succesorul său la tron. Îl considera pe acest aprig dușman al lui drept singurul om capabil să țină în mână regatul Franciei Răsăritene în fața răscoalelor marilor feudali, precum și în fața năvălirii triburilor maghiare. Alegerea sa a fost confirmată în mai 919 de către nobilii saxoni și franconi, dar respinsă de șvabi, iar bavarezii au ales în locul său un alt rege. Henric s-a războit cu ei timp de doi ani până când i-a îngenuncheat. Cu toate acestea, ducii și-au păstrat o relativă independență, mai cu seamă ducele Bavariei, datorită faptului că Henric era silit în același timp să țină piept și invaziilor maghiare. Presiunea acestora era atât de puternică încât Henric și-a dat seama că nu-i va putea răzbi pe calea armelor. Prin urmare, în 924 el acceptă, în schimbul unui armistițiu, să le plătească maghiarilor tribut timp de nouă ani (924-933). Regele a acceptat această umilință pentru a avea timp să-și fortifice regatul. În acest timp el a construit o serie de centre fortificate (burguri) împrejmuite de ziduri și canale, la care localnicii lucrau în permanență și organizat o nouă cavalerie de elită, dotată cu armuri grele și antrenată în luptele cu diferite triburi slave. Astfel, cu ajutorul noii sale armate, Henric a cucerit Hevelii și Daleminzi, în 928, și a suprimat o revoltă în Boemia, în 929. Când s-a terminat armistițiul în 933, regele a refuzat să mai plătească tribut maghiarilor și s-a pregătit de război. La 15 martie 933, Henric a repurtat o mare victorie asupra maghiarilor în bătălia de la Riade. După această înfrângere, triburile maghiare n-au mai năvălit în regatul Franciei Răsăritene cât a mai domnit Henric. Ultima lui campanie a avut loc în 934 când a invadat Danemarca, ocupând Schleswig-ul și încorporându-l în regatul său.

Regele Henric I a murit în vara lui 936 la castelul din Memleben, lăsând fiului său Otto un regat unit și puternic, sub domnia căruia va lua naștere Sfântul Imperiu Roman.


Predecesor:
Conrad I
Rege al Germaniei
919 - 936
Succesor:
Otto I


Predecesor:
Otto cel Ilustru
Duce de Saxonia
912 - 936
Succesor:
Otto I


  1. ^ La Préhistoire des Capétiens[*][[La Préhistoire des Capétiens (book by Christian Settipani)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Genealogics 
  3. ^ a b The Peerage