Defileul Oltului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Valea Oltului)
Jump to navigation Jump to search
Defileul Oltului la Cozia
Defileul Oltului
Zbor virtual deasupra Defileului Oltului

Defileul Oltului este un defileu prin care curge Râul Olt între Lotrului și Munții Căpățânii – aflați la vest și, rama vestică a Munților Făgărașului și Munții Cozia – aflați la est.

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Are o lungime de 47 km, fiind astfel cel mai lung defileu din România și, se întinde de la Turnu Roșu la Cozia

Repere[modificare | modificare sursă]

Valea Oltului a fost unul dintre drumurile romane cele mai importante din Dacia, cu o dublă funcție – militară – strategică și comercială (lega Transilvania cu Dunărea) ceea ce a impus crearea în zonă a unei unități speciale de poliție cu misiunea de a supraveghea defileul. Aici se găsește cetatea romană de la Arutela. Oltul însuși în aval de defileu constituia o cale de comunicație navigabilă, dublând astfel drumul terestru. Toate acestea au determinat o puternică dezvoltare economică, reflex al unei vieți active în domeniul schimbului comercial și al producției de marfă.

Defileul Oltului în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773

Note[modificare | modificare sursă]

Literatură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Harta senzitivă a bazinului hidrografic al defileului
Bazinul Lotrioarei Bazinul Megieșului și al Pleașei Bazinul Mărului și Strâmbei Bzinul Fratelui și Boului Bazinul Vadului Bazinul Vlad/Stupina/Valea Largă și Scaunelor Bazinul Curpănu și Coții Bazinul Boia Bazinul Uria și Robești Călinești în construcție Bazinul Secu Bazinul Băiașu Lotrișor în construcție Lacul Brădișor Lacul Vidra Bazinul Latorița Lotru în construție România Munții Cindrel Munții Făgărașului Masivul Cozia Munţii Căpăţânii Munţii Parângului Munţii Şureanu Munţii Lotrului
Harta senzitivă a bazinului hidrografic al Defileul Oltului. (Click pe bazinul hidrografic dorit.)