Antreprenor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Un antreprenor este o persoană fizică sau juridică care se obligă, pe baza unor clauze și condiții contractuale, să execute (întreprindă) diferite lucrări (industriale, de construcții etc.) în beneficiul altei persoane sau organizații, în schimbul unei sume de bani dinainte convenite [1][2][3][4] El este un tip de agent economic reprezentativ în economia de piață care adoptă un comportament întreprinzător, de esență activă și inovatoare, specific sistemelor economice bazate pe concurență, risc și inițiativă privată.

Antreprenor social[modificare | modificare sursă]

Un întreprinzător social poate crea și gestiona atât organizații comerciale, cât și organizații non-profit, dar existența lor este condiționată de îndeplinirea unei anumite misiuni sociale. Pentru a realiza schimbările sociale necesare, o persoană trebuie să aibă inițiativă și voința de a apăra interesele altor persoane.[5]

Comportamente antreprenoriale[modificare | modificare sursă]

Antreprenorul este în general văzut ca inovator - un designer de idei noi și de procese de afaceri.[6] Abilitățile de management și abilitățile puternice de construire a echipei sunt adesea percepute ca atribute de lider esențiale pentru antreprenorii de succes.[7] Economistul politic Robert Reich consideră că conducerea, capacitatea de management și team building-ul sunt calitățile esențiale ale unui antreprenor.[8][9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1], Dictionar juridic Rubinian [2]
  2. ^ Райзберг Б. А., Лозовский Л. Ш., Стародубцева Е. Б. Современный экономический словарь. 5-е изд., перераб. и доп. — М.: Инфра-М, 2007. — 495 с.
  3. ^ Борисов А. Б. Большой экономический словарь. — М.: Книжный мир, 2003. — 895 с.
  4. ^ Щербатых Ю. В. Психология предпринимательства и бизнеса. — СПб.:Питер, 2009. — 304 с.
  5. ^ Жильцова, Егорова 2015.
  6. ^ Investopedia; Investopedia.com; access date.
  7. ^ Prive, Tanya (). „Top 10 Qualities That Make A Great Leader”. Forbes. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Cantillon, Richard (). Essai sur la Nature du Commerce en Général. 
  9. ^ Drucker, Peter F. (). Innovation and Entrepreneurship.  attributes the coining and defining of "entrepreneur" to Jean-Baptiste Say in his A Treatise on Political Economy; (1834).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]