Mareșal al Palatului Regal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Nu confundați cu Mareșal.

Funcția de Mareșal al Palatului Regal, numit uneori „Mareșal al Curții Regale”, este o funcție în cadrul Casei Majestății Sale Regelui României. Ea provine din tradiția franceză, fiind inspirată după funcția de Mare Mareșal al Palatului Imperial din vremea Primului Imperiu Francez.

Funcția de Mareșal al Palatului, o funcție civilă, nu trebuie confundată cu gradul militar de mareșal. În vremurile vechi, „Mareșalul Palatului” era persoana care se ocupa de caii și de trăsurile Regelui, un fel de administrator al grajdurilor sau al „garajului” regal. În perioada modernă, Mareșalul Palatului este administratorul reședințelor regale (Palatul Regal din Calea Victoriei și alte reședințe). Atribuțiile sale țin de ordonarea cheltuielilor Palatului (hrană, iluminare, încălzire, cheltuielile generate de servitori, administrarea vehiculelor folosite de Suveran), cât și de asigurarea securității și supravegherea reședințelor regale.

În funcție de perioada istorică, Mareșalul Palatului Regal este sau nu una și aceeași persoană cu administratorul Domeniilor Coroanei (Coroana României este o instituție, distinctă de persoana Regelui).

Lista Mareșalilor Palatului Regal din România[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Deciziunea Regală nr. 2 din 23 august 1944 pentru numire de Mareșal al Curții Regale, publicat în Monitorul Oficial, anul CXII, nr. 199 din 30 august 1944, partea I-a, p. 6.209.