Partidul Mișcarea Națională

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mișcarea Națională (MN)
AbreviereMN
Oameni cheie
PreședinteMihai Tîrnoveanu[1]
Date
Înființat2 martie 2023
SediuStrada Liviu Cornel Babeș, nr.15, bloc 20, ap.1,
Brașov, România[2]
Informații
Ideologie oficialăNaționalism românesc
Anti-imigrație
Anti-globalizare
Nativism
Iredentism românesc
Unionism
Poziția a treia
Dreapta creștină⁠(en)[traduceți]
Naționalism economic⁠(en)[traduceți]
Patriotism economic⁠(en)[traduceți]
Suveranism⁠(en)[traduceți]
Naționalismul bunăstării⁠(en)[traduceți]
Tradiționalism
Agrarianism
Eco-naționalism
Conservatorism verde
Conservatorism social
Conservatorism național
Facțiuni:
Creștin democrație
Neolegionarism
Poziție politicăExtrema dreaptă
Culori oficiale     Verde,      alb și      negru
Senat
0 / 136
Camera Deputaților
0 / 330
Parlamentul European
0 / 33
Consilieri Județeni
0 / 1340
Primari
0 / 3176
Consilieri Locali
0 / 39900
Prezență online
www.miscarea-nationala.ro

Facebook

TikTok

Mișcarea Națională este un partid politic românesc extra-parlamentar, fondat în data de 2 martie 2023 la Sibiu, cu caracter naționalist, conservator și tradiționalist. Președintele partidului este activistul civic Mihai Tîrnoveanu, de profesie medic stomatolog. Acesta a mai condus ONG-ul Asociația Calea Neamului timp de 10 ani. Partidul este susținut de Dan Ciprian Grăjdeanu, președintele Frăției Ortodoxe (nume complet Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință”) și de către activistul civic pentru drepturi și libertăți, Pompiliu Diplan, președintele ONG-ului Starea de Libertate[3][4][5].

Partidul are o doctrină naționalistă-creștin-ortodoxă, anti-: avort, comunism, capitalism, globalizare, căsătorii între persoane de același sex, sistem⁠(en)[traduceți], neomarxism. Partidul mai este cunoscut și pentru mesajele sale anti-vacciniste, membri și simpatizanți ai săi au susținut și participat la protestele antirestricții din timpul pandemiei de COVID-19.

Mișcarea Națională susține cauza unei „democrații directe” ce adoptă mijloace tehnologice moderne, criticând în același timp modelul democrației reprezentative.

Potrivit propriei sale pagini web, partidul Mișcarea Națională susține că respinge ferm atât dictatura, cât și anarhia și se împotrivește “corectitudinii politice”. Mesajele partidului sunt propagate, promovate și citate de publicații mass-media și canale de televiziune cum ar fi ActiveNews, IncorectPolitic, Cuvântul liber din Târgu-Mureș, Buletin de Carei, Mesagerul de Covasna, CuvântulNațiunii, Cerul, Codrul și Pârăul, Ecopolitic și Global News România.

Este un partid național-conservator în teme culturale și susține o economie de piață liberă cu protecționism moderat[6]. Conform programului său politic, Mișcarea Națională susține afacerile, capitalul și producția autohtonă, în industrie și agricultură. Partidul își propune să reprezinte neamul românesc, cu tot ce reprezintă el din punct de vedere religios, cultural și istoric.

Obiectivul politic afirmat de Mișcarea Națională este restabilirea României Mari, care de la Primul Război Mondial până la cel de-Al Doilea Război Mondial a inclus peste 95% din vorbitorii de română. Mișcarea Națională se împotrivește ideilor de autonomie teritorială a Ținutului Secuiesc[7][8]. Membri ai partidului împreună cu președintele Mihai Tîrnoveanu și cu Frăția Ortodoxă au luat parte la organizarea evenimentelor de la Valea Uzului, la Cimitirul Internațional al Eroilor.

Mișcarea Națională ia parte împreună cu Frăția Ortodoxă la organizarea de tabere de muncă pe bază de voluntariat la biserici, mănăstiri, azile de bătrâni și orfelinate, precum și alte acțiuni caritabile.

Mișcarea Națională împreună cu Asociația Calea Neamului și Grupul Grai Străbun oferă bursele "Români pentru Români" elevilor de etnie română din județele Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare, cu scopul de a sprijini familiile copiilor să rămână cu domiciliul în aceste județe, mai ales în Covasna și Harghita, dar și ca răsplată pentru efortul lor de a învăța bine la școală. Aceste burse în valoare de 500 de lei fiecare, sunt oferite de trei ori pe an. Ele sunt acordate începând cu luna octombrie a anului 2020[9].

Începând cu toamna anului 2023, partidul Mișcarea Națională inițiază și organizează cu sprijinul Asociației Calea Neamului și al Frăției Ortodoxe o campanie de strângere de semnături pentru introducerea în programa educațională preuniversitară a "Istoriei Românilor" ca obiect de studiu distinct, cu acest nume explicit, în locul materiei liceale intitulată ,,Istoria evreilor. Holocaustul" devenită disciplină obligatorie începând cu anul școlar 2023-2024.

Oficial, partidul Mișcarea Națională adoptă o poziție de neutralitate în ceea ce privește războiul din Ucraina, nesusținând niciuna dintre cele două tabere implicate în conflict, potrivit propriei sale pagini web.

Partidul își propune să devină o alternativă atât la AUR, cât și la partidul S.O.S. România.

Conducere[modificare | modificare sursă]

Conducerea Mișcării Naționale este formată din: [10]

  • Președinte: Mihai Tîrnoveanu
  • Coordonator Argeș: Georgeta Jantă
  • Coordonator Bacău: Gabriela Biea
  • Coordonator Galați: Marian Dumitru[11][12]
  • Coordonator Iași: Cătălin Alexandru
  • Coordonator Prahova: Marius Constantin Cretu
  • Coordonator Vaslui: Adrian Velea
  • Coordonator Vrancea: Tanța Stan
  • Coordonator Diaspora: Iustin Amariei
  • Coordonator Basarabia: Dumitru Mocanu

Legaturi externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lideri Mișcarea Națională, www.miscarea-nationala.ro 
  2. ^ Informare prelucrare date cu caracter personal, www.miscarea-nationala.ro 
  3. ^ Mișcarea Națională (MN) și Frăția Ortodoxă anunță că vor sta în calea marșului LGBT, organizat la București sâmbătă, chiar de prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Ecopolitic,  
  4. ^ Asociațiile Frăția Ortodoxă, Calea Neamului și Mișcarea Națională cheamă românii duminică la Cimitirul din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Armatei și a a duce un omagiu eroilor militari români, Ecopolitic,  
  5. ^ Partid naționalist, în prag de înființare la Constanța: „Mișcarea Națională", Tomis News,  
  6. ^ Programul Politic – Mișcarea Națională, www.miscarea-nationala.ro 
  7. ^ Mihai Tîrnoveanu (Mișcarea Națională): Răspuns pentru Kelemen Hunor, față de noul proiect de lege al autonomiei teritoriale: Problema cu adevărat reală este că toți românii contribuie la buget pentru a le plăti salariile grase de parlamentari celor de la UDMR, www.ecopolitic.ro 
  8. ^ Manifestațiile de 1 Decembrie de la Sfântu Gheorghe nu au fost întâmpinate cu entuziasm de către UDMR, www.gazetadecluj.ro 
  9. ^ Asociația Calea Neamului continuă să dăruiască bucurie!, www.mesageruldecovasna.ro 
  10. ^ Lideri Mișcarea Națională, www.miscarea-nationala.ro 
  11. ^ Marian Dumitru, www.youtube.com 
  12. ^ Marian Dumitru, www.facebook.com