Comuna I.L. Caragiale, Dâmbovița

44°52′N 25°40′E (Comuna I.L. Caragiale, Dâmbovița) / 44.867°N 25.667°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
I.L. Caragiale
—  comună  —
Casa memorială Ion Luca Caragiale din satul eponim
Casa memorială Ion Luca Caragiale din satul eponim
Stemă
Stemă
I.L. Caragiale se află în România
I.L. Caragiale
I.L. Caragiale
I.L. Caragiale (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°52′N 25°40′E ({{PAGENAME}}) / 44.867°N 25.667°E

Țară România
Județ Dâmbovița

Atestare documentară1529
Numit dupăI.L. Caragiale

ReședințăGhirdoveni
Componență

Guvernare
 - primar al comunei I.L. Caragiale[*]Adrian Năstase[*][1][2] (PSD, )

Suprafață
 - Total61,78 km²

Populație (2021)
 - Total6.920 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal137255

Prezență online
site web oficial Modificați la Wikidata

I.L. Caragiale este o comună în județul Dâmbovița, Muntenia, România, formată din satele Ghirdoveni (reședința), I.L. Caragiale și Mija. Este locul de naștere al scriitorului Ion Luca Caragiale, purtand numele din anul 1952, la aniversarea a 100 de ani de la nașterea acestuia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Actualul I.L. Caragiale cunoscut și sub denumirea de Haimanale, după unii autori s-ar fi numit înainte Boboci, fiind un sat vechi, existând încă de la sfârșitul secolului XV (1482-1495). Denumirea atestată documentar este de Mărgineni, ca urmare a construirii pe această moșie a unei mănăstiri, de domnitorul de atunci Vlad Călugărul (1492-1495). De fapt, istoria satului de azi I.L Caragiale fostul Haimanale, este strâns legată de istoria Mănăstirii Mărgineni.[necesită citare]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Haimanale, făcea parte din plasa Filipești a județului Prahova și era alcătuită din satele Haimanale și Braniștea, cu 790 de locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, o biserică, o școală cu 34 de elevi și fosta mănăstire Mărgineni transformată în penitenciar, unde condamnații practicau tăbăcăria și cizmăria.[3] Tot atunci, pe teritoriul actual al comunei funcționa și comuna Ghirdoveni, înființată pe la anul 1700 prin reunirea satelor Rășinari, Ștefănoaioa, Ciorinești și Ghira; comuna era alcătuită din satele Ghirdoveni și Cricoveni, cu 1531 de locuitori. Aici funcționau o biserică zidită la 1870 și o școală cu 72 de elevi (dintre care 8 fete).[4]

În 1925, cele două comune sunt consemnate tot în plasa Filipești. Comuna Ghirdoveni avea doar satul de reședință cu 1896 de locuitori,[5] în vreme ce comuna Haimanalele avea în satele Braniștea și Haimanalele 1096 de locuitori.[6]

În 1950, comunele au trecut în administrarea raionului Târgoviște din regiunea Prahova și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. Denumirea de azi a comunei Caragiale a fost dobândită în anul 1952 la aniversarea a 100 de ani de la nașterea dramaturgului Ion Luca Caragiale, originar din această localitate. În 1968, la desființarea raioanelor, comunele nu au revenit la județul Prahova, fiind transferate județului Dâmbovița. Tot atunci, comuna Ghirdoveni a fost desființată și comasată cu comuna I.L. Caragiale, care a căpătat structura actuală, satul Ghirdoveni devenind noua reședință a comunei.[7][8]

Geografie[modificare | modificare sursă]

Harta comunei

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna este așezată în partea de est a județului Dâmbovița și este traversată de șoseaua DN72 care leagă Ploiești de Târgoviște.

Comuna se învecinează la nord cu Moreni, la nord-vest cu Gura Ocniței, satul Adânca, la vest cu Bucșani, la sud cu Dărmănești, la sud-vest cu Filipeștii de Pădure, sat Dițești, județul Prahova.

Distanța față de principalele orașe:

Relieful[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere geomorfologic, comuna I. L. Caragiale aparține zonei dealurilor subcarpatice. Comuna este situată pe valea râului Cricovul Dulce, într-o zonă depresionară, fiind împrejmuită de o zonă de dealuri, care îi asigură o protecție naturală intemperiilor de ordin climatic.

Clima[modificare | modificare sursă]

Datorită așezării, comuna se află la adăpost de curenții reci din nord, iar cantitatea de precipitații este normală pentru regiunea în care se află.

Principalele caracteristici ale climei comunei I.L. Caragiale:

Temperatura medie anuală Temperatura minimă absolută a aerului Temperatura maximă absolută a aerului Media anuală a precipitațiilor
+8,5 °C -30 °C +40 °C 700 – 800 mm/an

Resurse[modificare | modificare sursă]

Rețeaua hidrografică principală a zonei este reprezentată de râul Cricovul Dulce. Rețeaua hidrografică secundară este reprezentată de pâraie: Racila care traversează satul Ion Luca Caragiale și Neagra situat în sudul comunei (satul Mija).

Suprafața comunei I.L. Caragiale este de 6178 ha, din care 254 ha intravilan și 5924 ha extravilan.

După destinație, situația se prezintă astfel:

Teren agricol
Procent (din total) Total Teren arabil Vii și livezi Pășuni Islaz Fânețe
32,48% 2007 ha 1098 ha 393 ha 464 ha 220 ha 52 ha
Teren neagricol
Procent (din total) Total Construcții Păduri Ape Drumuri Teren neproductiv
67,52% 4171ha 157 ha 3644 ha 236 ha 97 ha 37 ha

Pădurile, pășunile și fânețele ocupă o suprafață de 4160 ha și reprezintă circa 67% din totalul suprafeței administrativ-teritoriale a comunei. Islazul ocupă o suprafață de circa 220 ha.

Cea mai importantă resursă a solului este fondul forestier, în care predomină pădurile de foioase, specii predominante: fagul și stejarul.

Încă din trecut, locuitorii de pe valea Cricovului Dulce aveau în preocuparea lor exploatarea subsolului, acesta fiind bogat în zăcăminte de petrol și sare.

De asemenea se exploatează nisipul, în special de pe valea Cricovului Dulce, dar și piatra folosită în construcții, de asemenea, piatra pentru fabricarea varului alb.

Administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna I.L. Caragiale este administrată de un primar și un consiliu local compus din 15 consilieri. Primarul, Adrian Năstase[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[9]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat8        
Partidul Național Liberal5        
Partidul PRO România2        

Din punct de vedere al regiunilor de dezvoltare, comuna Ion Luca Caragiale este situată în Regiunea Sud Muntenia, în care se mai găsesc localitățile din județele Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și restul județului Dâmbovița.

Populația[modificare | modificare sursă]



Componența etnică a comunei I. L. Caragiale

     Români (80,52%)

     Romi (15,87%)

     Necunoscută (3,18%)

     Altă etnie (0,41%)




Componența confesională a comunei I. L. Caragiale

     Ortodocși (94,46%)

     Necunoscută (3,28%)

     Altă religie (2,24%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei I. L. Caragiale se ridică la 7.697 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 9.093 de locuitori.[10] Majoritatea locuitorilor sunt români (80,52%), cu o minoritate de romi (15,88%). Pentru 3,18% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[11] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,47%). Pentru 3,29% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[12]

Conform recensământului din 2002, comuna avea o populație de 7105 locuitori și 2148 gospodării, astfel:

Localitate Populație (locuitori)* Gospodării*
Ghirdoveni 3 601 1131
I.L. Caragiale 2673 727
Mija 831 290

Infrastructura[modificare | modificare sursă]

Rețeaua de drumuri și căi ferate[modificare | modificare sursă]

Comuna I.L. Caragiale are 2 categorii de drumuri, naționale și județene.

  • Drumul Național 72 face legătura între cele două municipii reședință de județ Ploiești și Târgoviște;
  • Drumul județean DJ710A: Miculesti - Moreni - I.L. Caragiale.

La acestea se adaugă drumurile laterale (ulițele) care sunt asfaltate.

Pe teritoriul localității trece și calea ferată ce face legătura între municipiile Ploiești și Tîrgoviște, comuna dispunând atât de haltă CFR cât și de gară în satul I.L. Caragiale.

Locuințele[modificare | modificare sursă]

Localitatea I.L. Caragiale are in componență 2148 gospodării, care cuprind 2440 de locuințe, după cum urmează:

Locuințe Ghirdoveni I.L. Caragiale Mija

Gospodării la case 1315 753 8

Locuințe la bloc 0 12 278

Se constată că majoritatea populatiei (peste 85%) locuiește la case, situație firească pentru așezările rurale. Totuși în satul I.L. Caragiale există 12 apartamente în blocurile din centru. Pe lângă acestea, mai există apartamente în blocurile aparținând Penitenciarului.

În localitatea Colonia Mija majoritatea populației locuiește la bloc, multe din aceste blocuri fiind învechite. În jurul blocurilor nu exista spații verzi amenajate iar locurile de joacă pentru copii lipsesc cu desăvârșire.

Blocul de garsoniere din Colonia Mija se degradează în mod sistematic, fiind în prezent locuit în procent de sub 50%.

Alte date statistice privind locuințele:

  • Număr mediu persoane/locuință: 3,3
  • Număr mediu camere/locuință: 1,9
  • Număr mediu persoane/cameră: 1,96
  • Suprafața locuibilă/persoană: 9,87 mp
  • Suprafața medie/locuință: 29,17 mp

Protecția mediului înconjurător și managementul deșeurilor[modificare | modificare sursă]

Depozitarea gunoaielor pe albia râului Cricovul Dulce este o problemă majoră. Deși Primăria a asigurat într-o primă fază colectarea săptămânală a gunoiului menajer printr-un serviciu public specializat, cetățenii au continuat să arunce gunoaiele pe albia râului.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

  • Casa memorială I. L. Caragiale.

Învățământul[modificare | modificare sursă]

În localitatea I.L. Caragiale funcționează un număr de 4 grădinițe cu un total de 8 săli de clase, precum și o scoală cu clasele 1-8.

Cultură și sport[modificare | modificare sursă]

a)Cultura


Activitatea culturală este întreținută în special de Biblioteca comunală Ion Luca Caragiale, înființată în anul 1940. Biblioteca are în colecțiile sale un număr de 9200 de volume structurate pe diverse domenii tematice și organizate conform clasificării zecimale universale. O preocupare constantă a Bibliotecii I.L. Caragiale este aceea de atragere la lectură a unui număr cât mai mare de utilizatori de diferite vârste și profesii. Biblioteca înscrie anual circa 400 de utilizatori și difuzează peste 5000 de volume, majoritatea utilizatorilor fiind elevi și studenți. Totuși, biblioteca funcționează într-un spațiu impropriu desfășurării activității, lipsind o sală de lectură pentru cititori, iar personalul bibliotecii este constituit dintr-un singur angajat. Pe raza comunei există și două cămine culturale care însă nu mai funcționează, destul de degradate.

b)Sportul și activitățile de agrement

În comuna I.L. Caragiale funcționează o echipă de fotbal amator, susținută în principal de Consiliul Local. Nu există o sală de sport la care să aibă acces toți locuitorii comunei. Există 3 săli de sport amenajate în incinta școlilor din localitate, dotate modest, asigurând strictul necesar desfășurării activității elevilor.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2012 (PDF), Biroul Electoral Central 
  2. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  3. ^ Lahovari, George Ioan (). „Haimanalele, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 3. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 683. 
  4. ^ Lahovari, George Ioan (). „Ghirdoveni, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 3. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 522–523. 
  5. ^ „Comuna Ghirdoveni în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  6. ^ „Comuna Haimanalele în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  7. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în . 
  8. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege-online.ro. Accesat în . 
  9. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  10. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite kia.hu
  11. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite insse_2011_nat
  12. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]