Ghiocel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru o localitate, vedeți Ghiocel, Prahova.
Ghiocel
Poculiform snowdrop (Galanthus plicatus).jpg
Galanthus plicatus
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnPlantae
SubregnViridiplantae
InfraregnStreptophyta
DiviziuneTracheophyta
SubdiviziuneSpermatophytes
OrdinAsparagales
FamilieAmaryllidaceae
Gen
Galanthus[1][2]
L., 1753
Tip taxonomic
Galanthus nivalis L., 1753
Distribution of the galanthus species.png
Răspândirea speciilor în Europa și Asia de Vest
Kladograma evoluției evolutive a genului Galanthus conform lui Ronsted și colab. (2013). [3]
Galanthus
  Platyphyllus

G. krasnoviiG. platyphyllusG. panjutinii
 Trojanus

G. trojanus
  Ikariea 

G. ikariae


  Elwesii 

G. cilicicusG. elwesiiG. gracilisG. peshmenii

  Nivalis 

G. nivalisG. plicatusG. reginae-olgae
 Woronowii 

G. fosteriG. lagodechianusG. rizehensisG. woronowiiAlpinus 

G. × alleniiG. angustifoliusG. alpinusG. koenenianusG. transcaucasicus
Ghiocelul (Galanthus L.; din limba greaca: gala - lapte, anthos - floare) este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii.

Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis).

Ghioceii nu trebuie confundați cu 2 plante asemănătoare, lușca (Leucojum vernum) și ghiocelul bogat (Leucojum aestivium); acestea sunt mult mai mari și au toate cele șase petale de aceeași mărime, deși unele specii de Galanthus au segmentele interioare de aceeași mărime cu cele exterioare.

Soiuri recomandate[modificare | modificare sursă]

Varietăți care înfloresc din ianuarie până în februarie[modificare | modificare sursă]

Galanthus nivalis- este ghiocelul obișnuit,care înflorește din ianuarie și care,în condiții favorabile,continuă să înflorească până în martie. Galanthus nivalis 'Flore Peno'- este o varietate cu flori duble care se înmulțește foarte ușor.

Varietăți care înfloresc din februarie până în martie[modificare | modificare sursă]

G.'Magnet'- este o varietate viguroasă care face flori foarte mari și formează destul de repede grupuri mari de plante. G.nivalis Scharlockii - frunzele sunt gri-verzui,iar florile atârnă greu și nu se deschid de tot. G.nivalis 'Pagoda'- petalele se răsucesc ușor în afară. G.plicatus - originar din Rusia,această specie are frunze crețe. G.nivalis 'Virescens'- deosebite la această varietate sunt marcajele verzi de pe petale,care apar atât la cele din interior,cât și pe cele din exterior. G.caucasicus - frunzele sunt late,gri,iar florile mari;este printre ultimii ghiocei care înfloresc.

Varietăți neobișnuite[modificare | modificare sursă]

G.'S. Arnott' - florile au un parfum subtil și sunt aproape de două ori mai mari decât florile ghioceilor obișnuiți,tulpinile ajungând până la 25 cm înălțime. G.elwessi - florile sunt foarte mari pe tulpini de 25 de cm și au un parfum dulceag; specia e originară din Turcia. G.ikariae - florile sunt mari, în formă de lanternă, iar frunzele late, de culoare verde deschis; și această varietate provine din Turcia și de aceea este mai potrivită pentru zonele ușor uscate. G.nivalis 'Sandersii' - se caracterizează prin margini galbene în loc de verde ,ca la majoritatea ghioceilor;este mai greu de cultivat decât varietățile cu margini verzi și de aceea sunt destul de rare. G.reginae-olgae - originar din zona mediteraneană și înflorește toamna;florile se deschid foarte mult, are puține frunze și trebuie plantat într-un loc uscat,parțial umbrit.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare și tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vârf, sub formă de clopot. Galanthus nivalis are în jur de 15 cm înălțime și înflorește în ianuarie și februarie în zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se află două frunze verzi-albăstrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea albă este actinomorfă, bisexuată, are șase petale, cele trei exterioare fiind mai mari și mai convexe decât cele interioare. De asemenea, cele interioare au câte o maculă verde verzuie sau gălbuie, în funcție de specie, situată apical. Pe cele șase antere se deschid pori sau șanțuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezultă o capsulă tricelulară.

Înmulțirea se face vegetativ (asexuat) prin bulbi, prin diviziunea atentă a lor când planta este matură, prin mutare când planta este în hibernare, imediat după ce frunzele se ofilesc; sexuat se înmulțește prin semințe.

Există numeroase varietăți de ghiocei, cu flori simple sau duble (Galanthus nivalis f. pleniflorus 'Flore Pleno'), care diferă în principiu prin mărime și floare și prin perioada de înflorire . Anunta sosirea primaverii.

Specii[modificare | modificare sursă]

Substanțe active[modificare | modificare sursă]

În 1983, Duvoisin a sugerat că planta misterioasă care apare în Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. O substanță activă din ghiocel este numită galantamină, care, precum anticolinesteraza, putea acționa ca antidot contra otrăvurilor lui Circe. Galantamina poate fi utilă în tratamentul bolii Alzheimer, deși nu este un leac; substanța apare și în alte plante, precum narcisa.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Genera Plantarum[*][[Genera Plantarum (5th edition of Genera Plantarum by Carl Linnaeus)|​]], p. 140  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1[*][[Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1 (book by Carolus Linnaeus)|​]], p. 288  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ Nina Rønsted, Dimitri Zubov, Sam Bruun-Lund, Aaron P. Davis: Snowdrops falling slowly into place: An improved phylogeny for “Galanthus” (Amaryllidaceae). In: Molecular Phylogenetics and Evolution. Band 69, Nr. 1, Oktober 2013, S. 205–217, doi:10.1016/j.ympev.2013.05.019.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Aaron P Davis, The Genus Galanthus, A Botanical Magazine Monograph. Timber Press, Portland, Oregon (in association with the Royal Botanic Gardens, Kew) ISBN 0-88192-431-8
  • Matt Bishop, Aaron Davis, John Grimshaw, SNOWDROPS A Monograph of Cultivated Galanthus, Griffin Press, January 2002 (ISBN 0-9541916-0-9)
  • Gvaladze GE, Ultrastructural study of Embryo Sac of Galanthus nivalis L. in: Fertilization and embryogenesis, Bratislava, 1983
  • Gvaladze GE, Akhalkatsi MSh, Ultrastructure of autumn and spring Embryo Sac of Galanthus nivalis L. in Annales Scientifiques de l'Universite de Reims Champagne-Ardenne et de l'A.R.E.R.S., 1988, Numero 23
  • Plaitakis A, Duvoisin RC, Homer's moly identified as Galanthus nivalis L.: physiologic antidote to stramonium poisoning. Clin Neuropharmacol. 1983 Mar; 6(1):1-5. Abstract

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ghiocel
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Ghiocel

1.http://www.dmmt.ro/uploads/files/arbori_arbusti/Ghiocelul.pdf