Ludovic I, Duce de Orléans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ludovic I
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
Decedat (35 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBiserica Saint Denis, Franța
Cauza decesuluiomor (înjunghiere cu armă albă[*]) Modificați la Wikidata
PărințiCarol al V-lea al Franței
Ioana de Bourbon
Frați și suroriCaterina de Valois[*]
Carol al VI-lea al Franței[2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuValentina Visconti
CopiiCharles, Duce de Orléans
Ioan, Duce de Angoulême
Filip, Conte de Vertus
Margareta, Contesă de Vertus
Ocupațiemilitar Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Valois
Duce de Orléans
Domnie1392–1407
SuccesorCharles

Ludovic I (n. , Paris, Regatul Franței – d. , Paris, Regatul Franței) a fost Duce de Orléans din 1392 până la moartea sa. De asemenea a fost Conte de Valois, Duce de Touraine (1386–1392), Conte de Blois (1397–1407), Conte de Angoulême (1404–1407), Périgord, Dreux și Soissons.

Ludovic a fost al doilea fiu al regelui Carol al V-lea al Franței și al Ioanei de Bourbon și fratele mai mic al regelui Carol al VI-lea.

Succesiunea în Ungaria, Polonia și Neapole[modificare | modificare sursă]

În 1374, Ludovic a fost logodit cu Catherine, moștenitoare prezumtivă la tronul Ungariei. Deoarece tatăl Catherinei, Ludovic I al Ungariei, nu avea fii, era de așteptat ca Ludovic și Catherine să domnească fie peste Ungaria fie peste Polonia. De asemenea, Ludovic al Ungariei plănuise să le lase și coroana Neapole și comitatul Provence. Totuși, Catherine a murit în 1378 iar negocierile căsătoriei s-au oprit.

În 1384, Elisabeta a Bosniei a început negocierile cu tatăl lui Ludovic în legătură cu posibilitatea ca Ludovic să se căsătorească cu fiica ei, Maria, în ciuda angajamentului dintre Maria și Sigismund de Luxemburg. Papa Clement al VII-lea a emis o dispensă care a anulat logodna dintre Maria și Sigismund și în aprilie 1385 a avut loc o căsătorie prin procură între Ludovic și Maria.
Căsătoria nu a fost recunoscută de nobilii unguri care au aderat la Papa Urban al VI-lea. Patru luni mai târziu, Sigismund a invadat Ungaria și s-a căsătorit cu Maria, lucru care a distrus șansele lui Ludovic de a domni ca rege al Ungariei.[3][4]

Familie[modificare | modificare sursă]

În 1389, Ludovic s-a căsătorit cu Valentina Visconti, fiica lui Gian Galeazzo, Duce de Milano, cu care a avut următorii copii:

Fiul său nelegitim cu Mariette d'Enghien a fost "Jean Levieux Valois des Orléans" mai bine cunoscut ca Jean de Dunois (1402–1468). Jean este strămoșul Ducilor de Longueville.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Kindred Britain 
  3. ^ Parsons, John Carmi (). Medieval Queenship. Palgrave Macmillan. ISBN 0312172982. 
  4. ^ Richard II: The Art of Kingship. Oxford University Press. . ISBN 0199262209.  |first1= lipsă |last1= în Authors list (ajutor);