Concursul Muzical Eurovision Junior 2022

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Concursul Muzical Eurovision Junior 2022
Spin the Magic
Data finalei 11 decembrie 2022
Prezentatori Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan, Karina Ignatyan, Robin the Robot
Supervizor executiv Martin Österdahl
Televiziune-gazdă Compania Publică de Televiziune din Armenia (AMPTV)
Sală Complexul sportiv și de concerte al lui Karen Demirchian, Erevan, Armenia
Piesă câștigătoare Franța Frantța „Oh Maman!”
Sistem de votare
Fiecare țară acordă 1-8, 10 și 12 puncte pentru cele zece melodii cele mai bine cotate din votul juratului, telespectatorii din toată lumea aleg din 3 până la 5 melodii pentru care doresc să voteze, punctele sunt numărate de reprezentare proporțională.
Număr de cântece 16
Reveniri Regatul Unit Regatul Unit
Retrageri Azerbaidjan Azerbaidjan
Bulgaria Bulgaria
Germania Germania
Rusia Rusia
Concursul Muzical Eurovision Junior 
◄ 2021 2023 ►

Concursul muzical Eurovision Junior 2022 a fost cea de-a 20-a ediție a concursului anual, organizat de către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, în colaborare cu Compania Publică de Televiziune din Armenia (AMPTV). Acesta a avut loc pe 11 decembrie 2022 în Complexul sportiv și de concerte al lui Karen Demirchian, Erevan, ca urmare a câștigării ediției anterioare de către Maléna cu piesa „Qami Qami” (in română „Vânt-vânt”). Franța a câștigat competiția pentru a doua oară, fiind reprezentată de Lissandro cu piesa „Oh Maman!”.

Loc de desfășurare[modificare | modificare sursă]

Complexul sportiv și de concerte al lui Karen Demirchian, loc de defășurare

Găzduirea Armeniei a fost confirmată de EBU la 21 decembrie 2021, după victoria lor la concursul din 2021 cu două zile înainte.[1] Inițial, spre deosebire de Eurovision Song Contest, țara câștigătoare nu a primit drepturile automate de a găzdui următorul concurs. Cu toate acestea, din 2019, fiecare concurs a fost găzduit de țara câștigătoare a anului precedent. Locul de desfășurare a fost dezvăluit pe 17 februarie 2022 în timpul unei reuniuni a cabinetului guvernului armean, în care prim-ministrul Nicol Pașinian a făcut anunțul.[2] Pașinian a menționat, de asemenea, că guvernul a alocat fonduri locației pentru a se pregăti pentru eveniment. S-a raportat deja la începutul acelei săptămâni că Erevan va fi orașul gazdă.[3]

Pregătiri pentru concurs[modificare | modificare sursă]

Tema de artă și sloganul concursului, „Spin the Magic”, au fost dezvăluite pe 26 septembrie 2022. Opera de artă prezintă ca motiv principal un titirez în stil armean.[4] AMPTV a clarificat că dezvăluirea temei artistice a fost amânată din cauza ciocnirilor din septembrie dintre Armenia și Azerbaidjan. Într-un comunicat de presă, AMPTV a precizat că „pregătirile pentru concurs sunt în desfășurare, iar conform programului, nu a mai fost posibilă modificarea termenelor”, și-a exprimat totodată speranța că concursul se va desfășura în condiții pașnice.[5]

Pe 8 noiembrie, a fost dezvăluit că costul organizării competiției s-ar ridica la aproape 13 milioane EUR. Acest buget include aspecte precum candidatura armeană pentru festival în sine, renovarea echipamentului entității publice pentru festival, diferite acte și activități la Erevan în săptămâna concursului sau achiziționarea de mijloace tehnice către AMPTV.[6][7] Stage Style a fost numită compania responsabilă de aspectele decorative ale festivalului: anterior au întreprins diverse proiecte legate de televiziunea gazdă AMPTV.[7]

Prezentatorii au fost dezvăluiți pe 18 noiembrie 2022.[8] Iveta Mukuchyan, Garik Papoyan și Karina Ignatyan vor fi prezentatorii emisiunii. Ignatyan a fost, de asemenea, candidatul armean la Concursul Muzical Eurovision Junior 2019, iar Mukuchyan a fost participantul armean la Concursul Muzical Eurovision 2016. Robin the Robot, un robot cu emoții artificiale dezvoltat de compania armeană de IT Expper Technologies, a fost dezvăluit ca prezentator invitat pe 1 decembrie.[9] Robin a fost prima gazdă non-umană din istoria Eurovision.

Lista țărilor participante[modificare | modificare sursă]

La 26 septembrie 2022, EBU a anunțat că 16 țări vor participa la concurs.[10] După o pauză de 16 ani, Regatul Unit va reveni la concurs.[10] Azerbaidjan, Bulgaria, Germania și Rusia nu vor reveni după ce au participat în 2021, radiodifuzorii acestuia din urmă fiind suspendați pe termen nelimitat din EBU.[10]

Nr. Țară Artist Cântec Traducere Limbă Loc Puncte
1 Țările de Jos TȚaările de Jos Luna „La festa” „Petrecerea” olandeză, engleză, 7 128
2 Polonia Polonia Laura „To the Moon” „Pana la luna” poloneză, engleză 10 95
3 Kazahstan Kazahstan David Tșarlin „Jer-Ana (Mother Earth)” (Жер-Ана) „Mama Natură” kazahă, engleză 15 47
4 Malta Malta Gaia Gambuzza „Diamonds in the Skies” „Diamante pe cer” engleză 16 43
5 Italia Italia Chanel Dilecta „Bla Bla Bla” italiană, engleză 11 95
6 Franța Frantța Lissandro „Oh Maman!” „Oh, mama!” franceză 1 203
7 Albania Albania Kejtlin Gjata „Pakëz diell” „Un pic de soare” albaneză 12 94
8 Georgia Georgia Mariam Bigvava „I Believe” „Eu cred” georgiană, engleză 3 161
9 Irlanda Irlanda Sophie Lennon „Solas” „Lumina” irlandeză 4 150
10 Macedonia de Nord Macedonia de Nord Lara feat. Iovan și Irina „Jivotot e pred mene” (Животот е пред мене) „Viața mea înaintea mea” macedoneană, engleză 14 54
11 Spania Spania Carlos Higes „Señorita” „Domnișoară” spaniolă 6 137
12 Regatul Unit Regatul Unit Freya Skye „Lose My Head” „Să-mi pierd capul” engleză 5 146
13 Portugalia Portugalia Nicolas Alves „Anos 70” „Anii șaptezeci” portugheză 8 121
14 Serbia Serbia Catarina Savitș „Svet bez granița” (Свет без граница) „Lume fără frontiere” sârbă 13 92
15 Armenia Armenia Nare „Dance!” „Dansează!” armeană, engleză 2 180
16 Ucraina Ucraina Zlata Dziunka „Nezlamna (Unbreakable)” (Незламна) „Incasabil” ucraineană 9 111

Alte țări[modificare | modificare sursă]

Țări participante în 2021 care nu s-au întors în 2022[modificare | modificare sursă]

  • Azerbaidjan Azerbaidjan – În ianuarie 2022, Eldar Rasulov, un membru al delegației azere, a declarat că țara trebuie să participe, indiferent unde se desfășoară concursul, ca răspuns la zvonurile că se vor retrage din cauza viitorului concurs care va avea loc în Armenia.[11] Cu toate acestea, în cele din urmă, țara nu a apărut pe lista finală a participanților.
  • Bulgaria Bulgaria – Pe 9 decembrie 2021, contul de Twitter Eurovision, care în trecut aparținea radiodifuzorului bulgar, întrebat dacă va participa la competiție, a răspuns că în prezent caută o metodă de selectare a reprezentantului său, dar în septembrie 2022 la fel contul a început să informeze că Bulgaria nu va participa la competiție fără a oferi un motiv.[12][13] În cele din urmă, țara nu a apărut pe lista finală a participanților.
  • Germania Germania – În august 2022, postul german NDR a confirmat că nu vor participa în 2022 din cauza unei „pause creative” și a avertismentelor parțiale de călătorie pentru Armenia emise de Ministerul Federal de Externe.[14] Totuși, vor difuza în continuare concursul, în vederea revenirii în 2023.
  • Rusia Rusia – În ciuda faptului că și-au confirmat inițial participarea la 13 februarie 2022, toți membrii EBU din Rusia și-au anunțat retragerea din uniune pe 26 februarie, ca răspuns la excluderea lor de la Concursul Muzical Eurovision 2022 din cauza invazei Rusiei în Ucraina.[15][16] La 26 mai, EBU a făcut efectiv suspendarea membrilor săi ruși, determinând Rusia să piardă pe termen nelimitat drepturile de difuzare și de participare pentru viitoarele evenimente Eurovision, inclusiv Eurovision Junior.[17]

Alte țări retrase[modificare | modificare sursă]

Următoarele țări au confirmat că nu intenționează să revină în competiție în 2022 fără a oferi un motiv:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Granger, Anthony (). „🇦🇲 Armenia to Host Junior Eurovision Song Contest 2022” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  2. ^ „Junior Eurovision 2022 is good opportunity to restore tourist flows to Armenia, PM says” (în engleză). news.am. Accesat în . 
  3. ^ „Հոբելյանական՝ 20-րդ «Մանկական Եվրատեսիլի» նախապատրաստական աշխատանքները սկսվել են” (în armeană). www.1lurer.am. Accesat în . 
  4. ^ 'Spin The Magic' revealed as Junior Eurovision 2022 theme” (în engleză). junioreurovision.tv. . Accesat în . 
  5. ^ LLC, Helix Consulting. „16 երկիր կհամախմբվի «Մանկական Եվրատեսիլի» 20-րդ պտույտի շուրջ” (în engleză). www.eurovision.am. Accesat în . 
  6. ^ „Երևանում «Մանկական Եվրատեսիլի» կազմակերպման ընդհանուր արժեքը գնահատվում է մոտ 12,65մլն դոլար”. newsarmenia.am. Accesat în . 
  7. ^ a b Vidal, Fernando Nicolás (). „La prensa armenia desvela que el coste de la organización de Eurovisión Junior 2022 ascendería a casi 13 millones de euros” (în spaniolă). ESCplus España. Accesat în . 
  8. ^ „Hosts of Junior Eurovision 2022 revealed!” (în engleză). junioreurovision.tv. . Accesat în . 
  9. ^ „Robin the Robot joins Junior Eurovision!” (în engleză). junioreurovision.tv. . Accesat în . 
  10. ^ a b c Union (EBU), European Broadcasting (). „16 countries will 'Spin The Magic' at 20th Junior Eurovision Song Contest” (în engleză). www.ebu.ch. Accesat în . 
  11. ^ Washak, James (). „🇦🇿 Azerbaijan: Delegation Member States That The Country Must Participate Regardless of Where Junior Eurovision is Held” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  12. ^ López, José David (). „Bulgaria: Junior Eurovision 2022 Participation Confirmed” (în engleză). ESCplus. Accesat în . 
  13. ^ „Thank you for your enquiry. Bulgaria is not taking part in the contest. Best regards”. Twitter. Accesat în . 
  14. ^ NDR. „Junior ESC: Deutschland setzt ein Jahr aus” (în germană). www.eurovision.de. Accesat în . 
  15. ^ Granger, Anthony (). „🇷🇺 Russia: Junior Eurovision 2022 Participation Confirmed” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  16. ^ Union (EBU), European Broadcasting (). „EBU Statement on RTR, Channel One and Radio House Ostankino membership” (în engleză). www.ebu.ch. Accesat în . 
  17. ^ suspilne. „Європейська мовна спілка призупинила членство російських ЗМІ” (în engleză). corp.suspilne.media. Accesat în . 
  18. ^ Granger, Anthony (). „🇨🇾 Cyprus: CyBC Rules Out Junior Eurovision Return in 2022” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  19. ^ a b c Ibrayeva, Laura (). „Three Countries Rule Out Junior Eurovision 2022 Participation” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  20. ^ Argyriou, Giannis (). „Greece: Will not return to Junior Eurovision in 2022 | EXCLUSIVE” (în engleză). Eurovision News | Music | Fun. Accesat în . 
  21. ^ Lith, Nick van (). „Lithuania confirm they will not return to Junior Eurovision 2022” (în engleză). ESCXTRA.com. Accesat în . 
  22. ^ Grace, Emily (). „🇷🇴 Romania: TVR Rules Out Junior Eurovision Return in 2022” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  23. ^ López, José David (). „San Marino decide no participar en Eurovisión Junior 2022” (în spaniolă). ESCplus España. Accesat în . 
  24. ^ Ibrayeva, Laura (). „🇸🇪 Sweden: SVT Will Not Participate in Junior Eurovision 2022” (în engleză). Eurovoix. Accesat în . 
  25. ^ Ibrayeva, Laura (). „🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Wales: S4C Rules Out Junior Eurovision 2022 Participation” (în engleză). Eurovoix. Accesat în .