Ana, contesa de Noailles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ana Brâncoveanu
Contesă de Noailles

Laszlo - Anna de Noailles.jpg
Portretul Anei, Contesă de Noailles, de Philip de László (1913)
Naștere 15 noiembrie 1876
Paris, Franța
Deces 30 aprilie 1933 (56 de ani)
Paris Franța
Ocupație Romancier, Memorialist, Eseist, Poet
Naționalitate Franța francez
Părinți prințul Grigore Brâncoveanu și Ana Vogoride
Căsătorit(ă) cu Mathieu de Noailles
Activitatea literară
Mișcare/curent literar parnasianism, suprarealism, dadaism
Operă de debut 1899
Opere semnificative „Le Cœur innombrable”
Note
Comandor al Legiunii de Onoare
Membră Académie Royale Belge de Langue et de Littérature Françaises și a Academiei Franceze

Anna de Noailles (nume de fată Ana Brâncoveanu, n. 15 noiembrie 1876, Paris - d. 30 aprilie 1933, Paris) , a fost o scriitoare și o poetă franceză de origine română, vedetă a saloanelor mondene din Paris la începutul secolului al XX-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ana Brâncoveanu s-a născut în familia boierească Brâncoveanu, dintr-o mamă de origine greacă si bulgară, Raluca Musuruș, căsătorită cu Grigore Brâncoveanu. Mama ei era fiica lui Musuruș-pașa, ambasador al Turciei la Londra în anii 1850 și a Anei Vogoride. Raluca Musuruș a fost o cunoscută muziciană, idolul compozitorului polonez Paderewski.

Ana Brâncoveanu s-a căsătorit cu Mathieu de Noailles în anul 1897.

După circa un secol Anna de Noailles este mai celebră pentru rolul ei de femeie de societate și aristocrată, de prietenă a unor literați celebri, decât pentru poemele sale de influență parnasiană. Debutul său poetic s-a produs în 1899, iar la scurt timp a publicat un volum antologic, în 1901, „Le Cœur innombrable” care a avut un succes remarcabil. A fost aleasă imediat membră a prestigioasei Académie Royale Belge de Langue et de Littérature Françaises și apoi a exclusivistei Academii Franceze, care i-a acordat marele premiu pentru literatură. A fost prima femeie comandor al Legiunii de Onoare. Noailles era vara prinților Bibesco și se înrudea cu toți aristocrații care au avut reședința la Paris. Corespondența sa inedită cu Maurice Barrès a fost publicată în 1986. A fost admirată de Jean Cocteau și i-a fost prezentată lui Pierre Loti, un alt mare scriitor francez și prieten personal al reginei Maria și al României.

Salonul Anei de Noailles, de pe Avenue Hoche a atras ca un magnet pe unii din cei mai mari scriitori francezi Parisului secolului XX: Pierre Loti, Francis Jammes, André Gide, Frederic Mistral, Colette, Paul Valéry, Jean Cocteau, François Mauriac, frații Daudet, Robert de Montesquiou, Paul Hervieu, Paul Claudel, Max Jacob.

Anna de Noaillies

După Primul Război Mondial societatea și gusturile literare se modifică și Anna de Noailles se trezește că scena literară este ocupată de Dadaism și Tristan Tzara și de avangarda suprarealistă a lui André Breton. Ea nu are însă organul necesar ca să-i înțeleagă.

Deși era prietena personală a lui Colette, Anna de Noailles rămîne o reprezentantă a ceea ce criticii francezi numesc la Belle Époque literară. Opera ei a fost comparată cu cea a unor Swinburne și d’Annunzio, iar textele ei au fost considerate ca fiind “Dionysiac--ecstatice, senzuale, erotice, jucăușe, cîteodată violente și mereu marcate de un tragic curent subteran”. Se spune că Joseph Reinach i-ar fi spus:

Madam', în Franța sunt numai trei miracole – Jeanne d’Arc, râul Marne și dumneavostră.

Nicolae Iorga o considera „cel mai mare poet francez, care era dinspre partea tatălui o Româncă” și vorbea de faptul că și-a câștigat „un loc unic”, în ”literatura franceză, în a lumii întregi. Anna de Noailles a fost modelul personajului Marcel Proust al contesei Gaspard de Reveillon din romanul „Jean Santeuil”, și s-a considerat pe sine însăși cea mai mare poetă franceză și regină literară neîncoronată a Franței.

La slujba sa de înmormântare ținută la Biserica ortodoxă din Paris au participat cei mai importanți politicieni și literați ai epocii sale. „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” a lui G. Călinescu o descrie doar ca fiind „lipsită de loialitate față de rădăcinile sale românești”. Pe măsură ce poeta Ana de Noailles revine în atenția culturii franceze ea va fi probabil redescoperită și în țara natală.

În porțiunea de nord-est a cimitirului Père-Lachaise din Paris se găsește cavoul familiei Bibescu (no. 6), în care sunt înmormântate Anna de Noailles și Martha Bibescu.[1]

Bibliografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Anna de Noailles, 1922
 • Anna de Noailles, Le Coeur innombrable, Paris, Calmann-Lévy, 1901.(Inima fără nume)
 • Anna de Noailles, L'Ombre des jours, Paris: Calmann-Lévy, 1902.(Umbra zilelor)
 • Anna de Noailles, Les Éblouissements. Paris: Calmann-Lévy, 1907.
 • Anna de Noailles, Les Vivants et les Morts. Paris: Fayard, 1913.(Vii și morții)
 • Anna de Noailles, Les Forces éternelles. Paris: Fayard, 1920. (Forțele eterne)
 • Anna de Noailles, Poème de l'amour. Paris: Arthème Fayard & Cie., 1924.(Poeme de amor)
 • Anna de Noailles, L'Honneur de souffrir. Paris: Bernard Grasset, 1927. (Onoarea suferinței)
 • Anna de Noailles, Exactitudes, Paris: Bernard Grasset, 1930. (Exactități)
 • Anna de Noailles, Derniers Vers et Poèmes d'enfance, Paris: Bernard Grasset, 1934.(Ultimele versuri și poeme din copilărie)
 • Anna Brâncoveanu de Noailles, Cartea vieții mele (titlul original: Le Livre de ma vie, Hachette, 1932), Marcel Proust, Scrisori către Anna Brâncoveanu de Noailles (titlul original: Correspondance générale de Marcel Proust, Tome 2, Librairie Plon, 1931), Argument, cronologie și versiune românească de Virgil Bulat, Editura Univers, București, 1986.

Biografii[modificare | modificare sursă]

 • Fondation Singer-Polignac : “Anna de Noailles” (Méridiens Klincksieck 1986)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Români din diasporă și monumentele lor funerare uitate

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice