UEFA Europa League 2012-2013 a fost al patruzeci și doilea sezon al celei de a doua competiții de fotbal organizate de UEFA și cel de-al patrulea sezon al competiției de la schimbarea denumirii în „UEFA Europa League”. Finala a avut loc în ziua de 15 mai 2013 pe Amsterdam Arena din Amsterdam, Țările de Jos,[1] iar trofeul a fost adjudecat de Chelsea FC, care a trecut în finală de Benfica Lisabona.
Pentru ediția 2012-13, s-au efectuat două schimbări față de ediția anterioară 2011-12:
- Câștigătoarele cupei din primele 6 campionate s-au fi calificat direct în grupele UEFA Europa League.[2] Această alocare a locurilor are un impact direct asupra turneului de calificare și vor fi făcute modificări pentru a adapta turneul la aceste schimbări.[3]
- Etapele a 5-a și a 6-a nu au mai avut loc în săptămâni separate față de meciurile de Liga Campionilor, ci s-au jucat în aceleași săptămâni cu etapele 5 și 6.[4]
Un total de 193 de echipe din 53 asociații UEFA sunt așteptate să participe în Europa League 2012-13.Asociațiile au alocate locurile în conformitate cu Coeficientul UEFA al țării în 2011,care ia în considerare performanța lor în intervalul 2006-07 și 2010-11.[5]
Dedesubt este schema calificărilor pentru UEFA Europa League 2012-13:
- Asociațiile 1-6 au fiecare 3 echipe calificate
- Asociațiile 7-9 au fiecare 4 echipe calificate
- Asociațiile 10-51 au fiecare 3 echipe calificate, exceptând Liechtenstein care are doar o singură echipă,(Liechtenstein are doar turneu de cupă nu și campionat)
- Asociațiile 52-53 au fiecare 2 echipe calificate
- Liechtenstein are o echipă calificată (deoarece ei organizează doar o cupă locală , nu și turneul de ligă)
- Primele 3 asociații în clasamentul UEFA Fair Play pe sezonul 2011-12 primesc un loc adițional
- În plus, 32 de echipe eliminate din Liga Campionilor 2012-2013 sunt transferate în Europa League (e cu una mai puțin decât în mod obișnuit deoarece Tottenham Hotspur nu va participa la faza de calificare a non-campionilor din UCL din cauza că Chelsea a câștigat Liga Campionilor 2011-12)
- Note
- (FP): Echipă adițională în baza fair play (Olanda, Norvegia și Finlanda)[6]
- (UCL): Echipele adiționale transferate din Liga Campionilor
Având în vedere următoarele motive, modificările aduse sistemului de alocare implicită a trebuit să fie:
Următoarele modificări la sistemul de alocare implicit s-au făcut în scopul de a completa aceste locuri vacante:
- Câștigătoarea cupei interne a asociației 7 (Rusia) a fost promovate din etapa play-off în faza grupelor.
- Câștigătoarele cupelor interne a asociațiilor 16 și 17 (Elveția și Israel) au fost promovate din a treia rundă de calificare în faza play-off.
- Câștigătoarele cupelor interne a asociațiilor 19 și 20 (Austria și Cipru) au fost promovate din al doilea tur de calificare în al trelea.
- Câștigătoarele cupelor interne a asociațiilor 33, 34, 35 și 36 (Republica Moldova, Lituania, Letonia și Georgia) au fost promovate din prima rundă de calificare în a doua.
|
Echipele care intră în această rundă
|
Echipele care avansează din runda precedentă
|
Echipele transferate din Liga Campionilor
|
Prima rundă de calificare (74 de echipe)
|
- 17 de câștigătoare de cupă din asociațiile 37-53
- 25 de vicecampioane din asociațiile 28-53 (exceptând Liechtenstein)
- 29 de echipe clasate pe locul 3 din asociațiile 22-51 (exceptând Liechtenstein)
- 3 echipe calificate prin clasamentul Fair Play
|
|
|
A doua rundă de calificari (80 de echipe)
|
- 16 câștigătoare de cupă din asociațiile 21-36
- 12 finaliste de cupă din asociațiile 16–27
- 6 echipe clasate pe locul 3 din asociațiile 16–21
- 6 echipe clasate pe locul 4 din asociațiile 10–15
- 3 echipe clasate pe locul 5 din asociațiile 7–9
|
- 37 de câștigătoare din prima rundă de calificare
|
|
A treia rundă de calificări (58 de echipe)
|
- 3 câștigătoare de cupă din asociațiile 18–20
- 6 echipe clasate pe locul 3 din asociațiile 10–15
- 3 echipe clasate pe locul 4 din asociațiile 7–9
- 3 echipe clasate pe locul 5 din asociațiile 4–6 (câștigătoarea Cupei Ligii Franței)
- 3 echipe clasate pe locul 6 din asociațiile 1–3 (câștigătoarea Cupei Ligii Angliei)
|
- 40 de câștigătoare din a doua rundă de calificări
|
|
Runda Play-off (62 de echipe)
|
- 10 câștigătoare de cupă din asociațiile 8–17
- 3 echipe clasate pe locul 3 din asociațiile 7–9
- 3 echipe clasate pe locul 4 din asociațiile 4–6
- 3 echipe clasate pe locul 5 din asociațiile 1–3
|
- 29 de câștigătoare din runda a treia de calificări
|
|
Faza Grupelor (48 de echipe)
|
|
- 31 câștigătoare din runda play-off
|
|
Faza eliminatorie (32 de echipe)
|
|
- 12 câștigătoare de grupe
- 12 locuri 2 din grupe
|
|
Un loc de Europa League este vacant atunci când o echipă se califică atât pentru Liga Campionilor cât și pentru Europa League, sau se califica pentru Europa League prin mai mult de o metodă. Când un loc este vacant, acesta este redistribuit în cadrul Asociației Naționale de următoarele reguli:
- În cazul în care câștigătoarea cupei interne(considerat "cel mai înalt plasat" calificant în cadrul asociației naționale) se califică, de asemenea, pentru Liga Campionilor, locul lor de Europa Liga este liber, iar limita numărului de echipe calificate pentru preliminariile Europa League sunt mutate cu un loc, cu ultimul loc(prima rundă de calificare), luat de finalista cupei interne, cu condiția ca acestea să nu se califica deja pentru Liga Campionilor sau Europa League. În caz contrar, acest loc este acordat acelei echipe din ligă care e mai bine plasată, însă necalificată pentru Europa League.
- În cazul în care câștigătorea cupei interne beneficiază de loc pentru Europa League,și prin poziția de Ligă, locul lor de poziție de ligă este eliberat,și este acordat acelei echipe din ligă care e mai bine plasată, însă necalificată pentru Europa League.
- Un loc eliberat de către câștigătoarea Cupei Ligii ,este obținut de către cea mai bine plasată echipă din ligă, care nu s-a încă calificat pentru Europa League.
- Un loc Fair Play este luat de către echipa de cea mai bine clasată în tabelul intern Fair Play, care nu s-a calificat pentru Liga Campionilor sau Europa League.
Etichetele din paranteze prezintă cum fiecare echipă s-a calificat pentru locul din runda de unde începe:
- TH: Deținătoarea titlului
- CW: Câștigătoarea de cupă
- CR: Finalista cupei
- LC: Câștigătoarea cupei ligii
- Nth: Poziția în campionat
- P-W: Play-off intern(câștigătoare sau poziție)
- FP: Fair play
- UCL: Venită din Liga Campionilor
- GS: Locul 3 din grupe
- PO: Învinsă în play-off
- Q3: Învinsă în turul 3 preliminar
- Notes
- Republica Cehă (CZE): SK Sigma Olomouc, câștigătoarea Czech Republic Football Cup 2011–12 , trebuiau să înceapă din runda a 3-a de calificare a Ligii Europa, dar UEFA a penalizat-o pentru implicarea într-un scandal de corcorupție.[10] În rezultat,Sparta Praga, a doua echipă clasată în Gambrinus Liga 2011–12, va începe parcursul în Europa League din runda a 3-a de calificare în loc de a 2-a, și Mladá Boleslav, a 4-a clasată din ligă, va lua unul din locurile Cehiei în Europa League în a doua rundă de calificare.
- Anglia (ENG): Tottenham Hotspur, a 4-a clasată în Premier League 2011–12, trebuiau să participe în Liga Campionilor 2012-2013. Însă Chelsea, a 6-a clasată din campionat (care trebuia să meargă în Europa League ca câștigătoarea a FA Cup 2011–2012), a câștigat Liga Campionilor 2011–2012, și s-a calificat automat în grupele competiției ca deținătoarea titlului, și din cauza restricției de maxim 4 echipe per asociație în Liga Campionilor, Tottenham Hotspur va începe din faza grupelor UEFA Europa League 2012–2013.
- Grecia (GRE): AEK Atena, a 3-a clasată din Superliga Greacă 2011–2012, nu a obținut licență UEFA pentru a participa în UEFA Europa League 2012-13 din cauza problemelor financiare.[11] Drept urmare, Atromitos și PAOK, a 4-a și a 5-a clasată ,respectiv, vor intra în runda play-off a Europa League și a treia rundă de calificare în locul a rundei a treia și a doua de calificare ,respectiv. Totodată Asteras Tripolis, a 6-a clasată în campionat, va lua locul Greciei în Europa League din a doua rundă de calificare.
- Ungaria (HUN): Győr a finisat a treia în Nemzeti Bajnokság I, dar ei nu sunt eligibili să participe în Europa League ,deoarece a fost suspendată de la participarea în competițiile UEFA pentru primul sezon(din 3 sezoane) în legătură cu încălcările de acordare a licenței cluburilor.[12] Drept urmare,, Honvéd, a 4-a clasată din campionat, va lua unul din locurile Ungariei în Europa League în prima rundă de calificare.
- Republica Irlanda (IRL): Deoarece Derry City, a 3-a clasată în 2011 League of Ireland, a intrat în proces de lichidare în urmă cu doi ani, fapt care a condus la o interdicție europeană pentru trei ani și, astfel, li s-a refuzat intrarea în competițiile europene în sezonul 2012-13 de către UEFA, Bohemians, a 5-a clasată în campionat, a obținut locul de calificare de prima rundă a Europa League.[13]
- Scoția (SCO): Deoarece a doua clasată Rangers a fost pedepsită adiministartiv, retrogradată și eventual lichidată,[14] Motherwell, a 3-a clasată în 2011–12 Scottish Premier League, va lua locul Scoției de Champions League în urna non-campionilor în locul intrării în a 3-a rundă de calificare a Europa League, și în consecință Dundee United, a 4-a clasată din campionat, va merge în a 3-a rundă de calificare a Europa League în loc de a 2-a rundă de calificare, și St. Johnstone, a 6-a clasată, va lua locul Scoției de Europa League în a 2-a rundă de calificare (la fel ca a 5-a clasată, Heart of Midlothian, deja calificată pentru Europa League ca câștigătoare a 2011–12 Scottish Cup).
- Turcia (TUR): Beșiktaș, a 4-a clasată în 2011–12 Süper Lig, a fost banată de UEFA pentru sezonul 2012–2013 de Europa League din cauza problemelor financiare.[15] Ca rezultat, Bursaspor, a 5-a clasată din campionat (și finalista 2011–12 Turkish Cup), va intra în Europa League în 3-a rundă de calificare a Europa League în loc de a 2-a rundă de calificare,și Eskișehirspor, a 6-a clasată din campionat, va lua locul Turciei de Europa League în a 2-a rundă de calificare. Bursaspor la fel fu inițial penalizată dar a fost ulterior achitată de TAS Tribunalul de Arbitraj Sportiv.[16]
Toate tragerile la sorți au loc la sediul UEFA de la Nyon, Elveția dacă nu se specifică altceva.[17]
Faza
|
Runda
|
Data tragerii la sorți
|
Prima manșa
|
Manșa secundă
|
Calificări
|
Prima rundă de calificări
|
25 iunie 2012
|
5 iulie 2012
|
12 iulie 2012
|
A doua rundă de calificări
|
19 iulie 2012
|
26 iulie 2012
|
20 iulie 2012
|
2 august 2012
|
9 august 2012
|
Play-off
|
runda Play-off
|
10 august 2012
|
23 august 2012
|
30 august 2012
|
Faza grupelor
|
Etapa a întâia
|
31 august 2012 (Monaco)
|
20 septembrie 2012
|
Etapa a 2-a
|
4 octombrie 2012
|
Etapa a 3-a
|
25 octombrie 2012
|
Etapa a 4-a
|
8 noiembrie 2012
|
Etapa a 5-a
|
22 noiembrie 2012
|
Etapa a 6-a
|
6 decembrie 2012
|
Faza eliminatorie
|
Round of 32
|
14 decembrie 2012
|
14 februarie 2013
|
21 februarie 2013
|
16-imi de finală
|
7 martie 2013
|
14 martie 2013
|
Sferturi de finală
|
15 martie 2013
|
4 aprilie 2013
|
11 aprilie 2013
|
Semifinale
|
25 aprilie 2013
|
2 mai 2013
|
Finala
|
15 mai 2013 pe Amsterdam Arena, Amsterdam
|
Meciurile din calificări, play-off, și fazele eliminatorii pot fi jucate marți și miercuri în loc de joi(în mod normal) din cauza conflictelor de programare.
În rundele de calificare și play-off, echipele sunt repartizate în capi de serie și restul,conform coeficientului său UEFA UEFA club coefficient,[18][19] și apoi trase la sorți pentru a juca între ele în duble-manșe ,acasă și în depalsare. Echipele din aceeași asociație națională nu pot fi trase la sorți să joace una împotriva alteia.
Tragerea la sorți pentru primele două turuti preliminare a avut loc la 25 iunie 2012.[20] Manșa 1 s-a jucat pe 3 și 5 iulie,cea secundă pe 10 și 12 iulie 2012.
Prima manșă s-a jucat pe 19 Iulie, cea de-a doua pe 26 iulie 2012.
Tragerea la sorți pentru a treia rundă de calificari e preconizată pentru 20 iulie 2012.[21] Prima manșă se va juca pe 2 august, iar cea de-a doua pe 9 august 2012.
Tragerea la sorți a avut loc la 10 august 2012.[22] Turul s-a jucat pe 22 și 23 august, iar returul pe 28 și 30 august 2012.
(((Vaslui-Inter: 0-2/2-2/2-4)))
- Notes
- Nota 6: Ordinea meciurilor a fost inverstă.
Location of teams of the
2012–13 UEFA Europa League group stage.
Red: Group A;
Yellow: Group B;
Green: Group C;
Black: Group D;
Purple: Group E;
Pink: Group F;
Blue: Group G;
Orange: Group H;
Brown: Group I;
Deep pink: Group J;
Cyan: Group K;
Spring green: Group L.
Not shown on the map:
Marítimo (Portugal, based in Madeira)
Neftchi Baku (Azerbaijan)
Key to colours in group tables
|
Echipele calificate în șaisprezecimi
|
Echipa
|
MJ
|
V
|
E
|
Î
|
GM
|
GP
|
G
|
Pct
|
Dnipro
|
6
|
5
|
0
|
1
|
16
|
8
|
+8
|
15
|
Napoli
|
6
|
3
|
0
|
3
|
12
|
12
|
0
|
9
|
PSV
|
6
|
2
|
1
|
3
|
8
|
7
|
+1
|
7
|
AIK Solna
|
6
|
1
|
1
|
4
|
5
|
14
|
−9
|
4
|
|
|
În faza eliminatorie, cluburile au jucat în sistem tur-retur, acasă și în deplasare, cu excepția finalei care s-a jucat într-o singură manșă. În tragerea la sorți pentru șaisprezecimi, cele douăsprezece câștigătorare ale grupelor și cele mai bine clasate patru echipe de pe locul trei din faza grupelor Ligii Campionilor au fost alese cap de serie. Echipele ce nu au fost alese cap de serie au găzduit meciul tur. Echipe ce au jucat în aceeași grupă sau fac parte din aceeași federație nu au putut juca una împotriva în șaisprezecimi.
Tragerea la sorți pentru șaisprezecimi și optimi a avut loc la 20 decembrie 2012.[23] Turul s-a jucat pe 14 februarie, iar returul pe 21 februarie 2013.
Turul s-a jucat pe 7 martie, iar returul pe 14 martie 2013.
Tragerea la sorți pentru sferturi a avut loc la 15 martie 2013.[24] The first legs were played on 4 April, and the second legs were played on 11 April 2013.
Tragerea la sorți pentru semifinale a avut loc la 12 aprilie 2013.[25] The first legs were played on 25 April, and the second legs were played on 2 May 2013.
Finala s-a jucat pe 15 mai 2013 pe Amsterdam Arena din Amsterdam, Olanda.
Câștigătoarea UEFA Europa League 2012–13
|
|
Chelsea FC
Primul Titlu
|
[26]