Trenurile morții

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Trenurile Holocaustului)
Jump to navigation Jump to search
Evrei polonezi din Ghetoul Varșoviei, urcați cu forța într-un din trenurile morții.

Expresia trenurile morții se referă la acele convoaie feroviare prin care, în cadrul holocaustului, evreii au fost transportați (din ghetouri sau din diverse locuri de adunare) către lagăre de exterminare. Deoarece condițiile de transport erau inumane (fără mâncare, apă și în vagoane improprii), o mare parte din aceștia mureau pe drum.

Mulți istorici sunt de părere că, fără acest transport în masă al victimelor, nu era posibilă vasta amploare a soluției finale.

Pogromul de la Iași: deschiderea ușii unui vagon al unuia din trenurile morții

În România, în timpul pogromului de la Iași, la 29 iunie 1940 se formează primele trenuri ale morții. Evreii, care au supraviețuit masacrului declanșat cu o zi înainte, sunt îmbarcați în două trenuri cu destinația Călărași. În fiecare vagon (care era vagon de transportat animale sau materiale de construcții) au fost înghesuite peste o sută de persoane. Vagoanele au fost închise ermetic, iar ferestrele de aerisire au fost acoperite cu scânduri, astfel că cei care nu au murit de foame sau sete, și-au pierdut viața prin asfixiere. Experimentul inuman din iunie 1940 a fost repetat în anii următori, în cadrul deportării evreilor în Transnistria.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Trenurile morții