Romi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Rromi)
Salt la: Navigare, căutare
Rromi
Rromane dźene
Flag of the Romani people.svg
Drapelul romilor propus la Congresul Mondial al Romilor din 1971
Populație totală

Până la 5 milioane în lume[1]
sau
6-11 milioane în lume[2]
Următoarea listă se bazează pe date oficiale, estimările neoficiale putând diferi substanțial.

Regiuni cu populație semnificativă
Statele Unite 1.000.000
(0.32%)
(5400 conform Recensământului din 2000[3])
[4]
Brazilia 800.000
(0.41%)
[5]
Spania 650.000
(1.62%)
[6]
România 621.600
(3.3%)
[7]
Turcia 500.000
(0.72%)
[8]
Franța 500.000
(0.79%)
[9]
Bulgaria 370.908
(4.67%)
[10]
Ungaria 205.720
(2.02%)
[11]
Grecia 200.000
(1.82%)
[12]
Rusia 182.766
(0.13%)
[13]
Italia 130.000
(0.22%)
[14]
Serbia 108.193
(1.44%)
[15]
Marea Britanie 90.000
(0.15%)
Slovacia 89.920
(1.71%)
[16]
Germania 70.000
(0.09%)
[17]
Rep. Macedonia 53.879
(2.85%)
[18]
Limbi vorbite
Romani, limbi ale zonelor native
Religii
Creștinism
(Ortodoxie, Catolicism, Protestantism),
Islam,
Shaktism[19]
Drapelul oficial al romilor propus în 1971 la primul Congres Mondial al Romilor. Roata cu spițe chakra a fost adoptată ca simbol al etniei rome. Tot atunci s-au adoptat imnul și ziua internațională a romilor.

Romii[20] (uneori scris rromi,[21] cunoscuți și ca țigani[22]) reprezintă un grup etnic originar din India medievală. Romii sunt răspândiți în foarte multe zone geografice, dar mai ales în Europa, cele mai importante grupuri trăind în Europa Centrală și de Est, în Turcia, în Peninsula Iberică și în sudul Franței.

Importante comunități de romi trăiesc de asemenea și în America, în special în Brazilia, unde romii au fost deportați de către guvernul portughez în timpul erei coloniale. Migrația etniei rome a făcut ca aceasta să se fi răspândit în istoria mai recentă și în alte zone ale emisferei vestice.

Limba romani cuprinde mai multe dialecte, numărul total estimat de vorbitori fiind de peste două milioane. Numărul total de persoane de etnie romă este cel puțin de două ori mai mare (chiar de mai mult de două ori, conform unor estimări). Mulți romi sunt vorbitori nativi ai limbii țării în care trăiesc sau ai unei limbi care combină limba romani cu limba țării lor de rezidență.

O foarte mare parte din romi au trecut prin procese de asimilare și aculturație, adoptând viața sedentară, cultura scrisă și limbile și religiile popoarelor lângă care au trăit.

Din cauza modului lor de viață, a culorii pielii, limbii și obiceiurilor diferite, romii au fost, vreme îndelungată, obiect de ură șovină și rasială, care a culminat în secolul al XX-lea cu deportarea și uciderea în masă a unor categorii din rândurile lor în cadrul politicii de genocid a celui de-al Treilea Reich și a unor regimuri aliate cu acesta.

Terminologie[modificare | modificare sursă]

În limba romani, cuvântul „rom” (AFI: ɖom) înseamnă „om, bărbat, soț”. Pluralul cuvântului este „romi”. Adjectivul în forma corespunzătoare genului feminin este „romă”, cu pluralul „rome”. Unii membri ai etniei folosesc cuvântul „rom” pentru a se autodenumi, însă există și grupuri (romii din Germania sau cei din Regatul Unit) care nu folosesc acest nume. (en:Irish traveller)

Uneori cuvântul „rom” este scris cu dublarea literei „r”: „rrom”. Această scriere este comună în particular în România, unde este utilizată pentru a realiza o distincție clară față de cuvântul „român”.

Dorin Cioabă, fiul regelui autoproclamat al romilor Florin Cioabă, a propus în 2009 să se utilizeze numele de „indirom” în loc de „rom”, pentru a evita acuzațiile românilor conform cărora romii se folosesc de numele României și pentru a face mai evidentă proveniența hindusă a romilor, însă această propunere nu a fost aprobată.[23]

În ediția din 2012 a DEX-ului, au fost schimbate definițiile considerate ofensatoare ale unor cuvinte precum „rom” „jidan” sau „țigan”. Modificările au fost realizate ca urmare a unei recomandări făcute de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).[24]

Origine[modificare | modificare sursă]

Romi în Chișinău (1900)
Familie de romi din Elveția (1928)

O legenda din 950 vorbește despre monarhul persan Bahram Gur ce și-a încheiat domnia în jurul lui 438. De aici aflăm primele mărturii despre niște nomazi, care se ocupau cu muzica, cunoscuți sub numele de luri. Astfel regele Persiei îi va cere suveranului Indiei 12.000 de luri care ar fi urmat să distreze auditorii și să se stabilească acolo pentru a deveni agricultori și a munci pământul primind în schimb fiecare, vite, măgari și grâne. 50 de ani mai târziu în poemul epic național persan Șah (Cartea Regilor) aflăm că lurii au mâncat grânele și vitele refuzând munca pământului, și au fost drept urmare izgoniți de către regele Bahram Gur.

De-a lungul vremii, cercetători renumiți ca John Sampson, Alexandru Paspati, Johan Dimitri Taikon sau pelerini ca Bernhard von Breydenbach, Arnold von Haff plasează romii în urma unor experiențe aprofundate în rândul triburilor hinduse sau indiene. John Sampson găsește originea triburilor rome în nord-vestul Indiei determinând după cercetarea idiomului ca strămoși apropiați ai limbii romani, limbile singhaleză, marathi, sindhi, punjabi, dardica și pahari de vest (dialecte hinduse vorbite de băștinași). De asemenea graiul romilor conține amprente exacte ale limbii sanscrite, fiind identificate peste 500 de cuvinte a căror origine indică poate fi ușor de recunoscut.

Conform dovezilor lingvistice, proto-romii au trăit în zona centrală a Indiei. A existat o migrație inițială către nord-vestul subcontinentului indian, urmată de migrația in afara Indiei.[25]

Nu se cunoaște exact locul romilor în societatea indiană. O ipoteză este aceea că ei ar fi facut parte din clanul războinic al rajpuților (casta Kșatriya).[26] În 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost înfrânte în Bătălia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. După înfrângerea suferită în lupta cu Mohamed Ghur, clanul războinic nord-indian Rajput (casta Kșatrya), ar fi plecat împreună cu familiile spre ținuturile arabe și turce, și apoi în Europa.

O altă teorie susține ca strămoșii romilor erau locuitorii orașului indian Kannauj, care au părăsit acest oraș în urma atacurilor lui Mahmoud din Ghazni.[27]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Posibila migraţie a romilor în Europa
Distribuţia romilor în lume conform datelor oficiale și neoficiale

În secolul XI romii se aflau în Imperiul Bizantin, de unde au pătruns în sud-estul și centrul Europei (secolele XIV-XVI), ca și în nordul Africii. Migrația masivă a romilor în Europa a început, însă, în secolul XIV odată cu cucerirea de către turci a portului grecesc Gallipoli. De altfel ascensiunea triburilor nomade indiene a fost strict legată de victoriile turcești și de făurirea puternicului Imperiu Otoman, romii prosperând în interiorul lui.

În secolul XV au pătruns în Europa apuseană (în special în peninsula iberică, iar din secolul XIX în cele 2 Americi. În țările române, romii, sunt semnalați în secolul XIV ca robi. În Evul Mediu majoritatea romilor din țările române erau robi boierești, domnești sau mânăstirești, ocupațiile lor principale fiind acelea de căldărari, fierari, aurari, spoitori, cântăreți, etc. În secolul XIX, sub influența ideilor liberale ale revoluției de la 1848, toți oamenii au fost declarați liberi și egali, robia romilor fiind definitiv abolită în 1856.

Persecuțiile romilor în timpul celui de al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Poporul rom stabilit în țările Europei a fost supus în timpul celui de al doilea război mondial unor persecuții și acțiuni de epurare etnică și culturală. Alături de evrei, romii au fost prădați, lipsiți de bunuri și averi (în special aur) și trimiși în lagărele de concentrare de la Birkenau și Auschwitz în vederea ștergerii oricărei urme a prezenței acestor averi.

Generalități[modificare | modificare sursă]

Romii pot fi găsiți în aproape toată lumea. În Europa, importante grupuri trăiesc în Bulgaria, Cehia, Franța, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia, Slovacia, Spania și Ungaria. Importante comunități de romi trăiesc și în Asia (mai ales în Turcia, Caucaz, Iran și India), în nordul Africii și în America. Se presupune că numele de "țigani" (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani in alte limbi) provine din grecescul athinganein, (tradus: "a nu se atinge"), numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul, cu care romii au fost confundați.[28] Alți termeni folosiți în alte limbi sunt cei derivați din termenul "egiptean", respectiv "gypsy", "gitano", etc și se bazează pe faptul că în evul mediu se presupunea că originea romilor ar fi fost din Egipt.

Romii nu sunt o populație omogenă. Ei se împart în circa 40 de grupuri, structurate în funcție de legăturile familiale, de profesii, de dialecte, de modul de viață sedentar sau nomad. Principalele grupuri sunt ursarii (dau spectacole cu urșii), căldărarii (confecționează și repară vase de aramă), fierarii (potcovarii), crăstarii (vânzătorii de cai), spoitorii (spoiesc tigăi și tingiri de bucătărie), rudarii (lucrători în lemn), boldenii (vânzători de flori), argintarii (bijutieri), zlătarii (extrag aurul din albiile râurilor) etc. Între grupuri există foarte importante diferențe lingvistice.[29]

Limbă[modificare | modificare sursă]

Limba lor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi hinduse precum hindi.

Limba ienișilor este o limbă germanică.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Rom”. Encyclopædia Britannica Online. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/250432/Rom. Accesat la 15 septembrie 2010. „According to Encyclopaedia Britannica, estimates of the total world Romani population range from two million to five million.” 
 2. ^ Online version. http://www.ethnologue.com/show_language.asp?code=rmy. Accesat la 15 septembrie 2010. „Lewis, M. Paul (ed.), 2009. Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition. Dallas, Tex.: SIL International. Ian Hancock's 1987 estimate for "all Gypsies in the world" was 6 to 11 million.” 
 3. ^ [1]
 4. ^ Kayla Webley (13 octombrie 2010). „Hounded in Europe, Roma in the U.S. Keep a Low Profile”. Time. http://content.time.com/time/nation/article/0,8599,2025316,00.html. Accesat la 3 octombrie 2015. „Today, estimates put the number of Roma in the U.S. at about one million.” 
 5. ^ The Special Secretariat for the Promotion of Racial Equality estimates the number of "ciganos" (gypsies) in Brazil at 800,000 (2011). The 2010 IBGE Brazilian National Census encountered gypsy camps in 291 of Brazil's 5,565 municipalities.Falta de políticas públicas para ciganos é desafio para o governo”. R7. 2011. http://noticias.r7.com/brasil/noticias/falta-de-politicas-publicas-para-ciganos-e-desafio-para-o-governo-20110524.html. Accesat la 22 ianuarie 2012. 
 6. ^ The Situation of Roma in Spain” (pdf). Open Society Institute. 2002. Există o versiune arhivată la 1 decembrie 2007. http://web.archive.org/web/20071201172552/http://www.eumap.org/reports/2002/eu/international/sections/spain/2002_m_spain.pdf. Accesat la 15 septembrie 2010. „The Spanish government estimates the number of Gitanos at a maximum of 650,000.” 
 7. ^ [2] Census 2011 în Romania: 621.600 Roma
 8. ^ Roma rights organizations work to ease prejudice in Turkey”. EurasiaNet. 22 iulie 2005. http://www.unhcr.org/refworld/docid/46ef87ab32.html. Accesat la 15 septembrie 2010. „There are officially about 500,000 Roma in Turkey.” 
 9. ^ Situation of Roma in France at crisis proportions”. EurActiv Network. 7 decembrie 2005. http://www.euractiv.com/en/security/situation-roma-france-crisis-proportions-report/article-150507. Accesat la 15 septembrie 2010. „The Romani population in France is officially estimated at around 500,000.” 
 10. ^ Population By Districts And Ethnic Group As Of 01.03.2001”. 5 ianuarie 2004. http://www.nsi.bg/Census_e/Ethnos.htm. Accesat la 15 septembrie 2010. „Census 2001 in Bulgaria: 370,908 Roma” 
 11. ^ Population by national/ethnic groups”. Hungarian Central Statistical Office. http://www.nepszamlalas.hu/eng/volumes/06/00/tabeng/4/load01_11_0.html. Accesat la 15 septembrie 2010. „Census 2001 in Hungary: 205,720 Roma/Bea” 
 12. ^ The Romani population in Greece is officially estimated at 200,000.”. Hellenic Republic National Commission For Human Rights. http://www.nchr.gr/category.php?category_id=99. Accesat la 15 septembrie 2010. „Census 2001 in Hungary: 205,720 Roma/Bea” 
 13. ^ National Composition Of Population And Citizenship” (Excel). perepis2002.ru. http://www.perepis2002.ru/ct/doc/English/4-1.xls. Accesat la 16 septembrie 2010. „Census 2002 in Russia: 182,766 Roma.” 
 14. ^ Demographics of Italy#Languages Estimated by Ministero degli Interni del Governo Italiano.
 15. ^ Census 2002 in Serbia: 108,193 Romanies.” (pdf). Republic of Serbia, Republic Statistical Office. 24 decembrie 2002. http://www.stat.gov.rs/zip/esn31.pdf. Accesat la 6 decembrie 2010. 
 16. ^ Census 2001 in Slovakia
 17. ^ [3] 70,000 Roma/Sinti estimated by the German Ministry of Internal Affairs.[nefuncțională]
 18. ^ The 2002-census reported 53,879 Roma and 3,843 'Egyptians'”. Republic of Macedonia, State Statistical Office. http://www.stat.gov.mk/english/glavna_eng.asp?br=18. Accesat la 17 septembrie 2010. 
 19. ^ Gall, Timothy L. (ed). Worldmark Encyclopedia of Culture & Daily Life: Vol. 4 - Europe. Cleveland, OH: Eastword Publications Development (1998); pp. 316, 318 : "Religion: An underlay of Hinduism with an overlay of either Christianity or Islam (host country religion) "; "Roma religious beliefs are rooted in Hinduism. Roma believe in a universal balance, called kuntari... Despite a 1,000-year separation from India, Roma still practice 'shaktism', the worship of a god through his female consort... "
 20. ^ rrom - definiție | dexonline
 21. ^ rom - definiție | dexonline
 22. ^ țigan - definiție | dexonline
 23. ^ http://old.cotidianul.ro/dorin_cioaba_propune_numele_de_indirom_in_loc_de_rom_pentru_a_nu_mai_fi_afectata_imaginea_romaniei-89828.html
 24. ^ Raluca Ion (25 aprilie 2012). „Academia Română a modificat definițiile cuvintelor „țigan”, „jidan”, „homosexualitate” și „iubire””. gandul.info. http://www.gandul.info/news/a-aparut-dex-ul-corect-politic-cum-a-modificat-academia-romana-definitiile-cuvintelor-tigan-jidan-homosexualitate-si-iubire-9572510. Accesat la 25 aprilie 2012. 
 25. ^ Originea romilor dupa evolutia limbii romani.
 26. ^ Perspective istorice asupra migrației. Casta ksatrya
 27. ^ "Teoria Courthiade"
 28. ^ A Brief History of the Rom
 29. ^ Romii

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de romi