Discuție:Romi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Articolul Romi este un subiect de care se ocupă Proiectul Minorități, un proiect al cărui obiectiv este promovarea mai bunei cunoașteri și a toleranței printr-o includere de conținut despre comunitățile etnice, religioase, sexuale etc. Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
NeclasificatAcest articol încă nu a fost evaluat pe scala de importanță.

Proveniență[modificare sursă]

In lucrarile sale Ian Hancock demonstreaza ca rromii provin din castele kshatria ale rajputilor si jatilor. Hancock, Ian - Ame sam e rromane dzene / We are the Romani People, The Open Society Institute, New York, 2001

Frumos, in traducere inseamna :"noi suntem poporul uman (omenesc)" - minunat, briliant, genial, fantastic. Excelenta denumire pentru un popor. Hai sa-l educam, apoi ii dam si o tara in "The Open Society Institute, New York" cu Hhancocck presedinte si Shorosh prim ministru. Aberatii peste aberatii. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Johny Richards (discuție • contribuții).

S-a sugerat un articol de aici. Copierea site-ului nu e o soluție, adaptarea articolului sau includerea link-ului la legături externe, da.Elerium | Mesaje către Elerium 6 decembrie 2005 12:52 (EET).

Atenție la folosirea conceptului de națiune[modificare sursă]

Conform DEX națiunea este: Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune. Pixi 5 iulie 2006 01:59 (EEST)

Am modificat națiune în etnie. Am schimbat de asemenea rrom în rom, pentru că în dicționarele limbii române nu figurează și forma cu doi de r, chiar dacă romii înșiși o preferă.
O observație de altă natură: titlurile de rangul 1 (cele introduse ca =Titlu=) sînt rezervate pentru titlul paginii, deci nu se introduc de mînă niciodată. Secțiunile și subsecțiunile încep de la rangul 2. Există o situație, rarissimă, în care se folosește rangul 1 la secțiuni, dar nu e cazul aici. — AdiJapan  5 iulie 2006 08:14 (EEST)
Sunt multe națiuni care nu corespund exact definitiei de mai sus. Dar sunt probleme mai mari legate de romi decat aceea daca sunt națiune sau etnie.

Numai sovinistii considera ca natiunile trebuie sa aiba "si stat". Tiganii din Romania sunt o NATIUNE, deoarece au toate trasaturile unei natiuni: limba proprie, constiinta de sine, viata economica unitara, teritoriu comun. DEX a schimbat definitia dupa 1989. Din pacate, asa se scrie istoria in societatea capitalista. 86.107.240.87 13 august 2007 17:05 (EEST)

Atunci Tiganii din Ungaria, Serbia, Slovacia, etc sunt alte natiuni? Pentru ca nici macar nu vorbesc aceeasi limba. Acum se doreste educarea lor intr-o limba standardizata. Apoi, ce va urma? Educati-i cat vreti numai nu mintiti, scumpii mei.. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Johny Richards (discuție • contribuții).

Se confundă naționalitatea cu națiunea și populația cu poporul, nu e același lucru.

Nationalitatea si natiunea sunt acelasi lucru, daca exista o constiinta nationala distincta, asa cum exista la romi (nu la toti, ce-i drept). Ideea e ca nici macar Ceausescu nu a incercat sa introduca asemenea modificari in dictionar, dictionarul limbii romane din 1987 aratand clar ca natiunea nu trebuie sa aiba si "stat national" ca sa se poata numi natiune. Implicatia evidenta e ca Romania ar fi stat multinationala, dar aceasta afirmatie nu face decat sa recunoasca o stare DE FAPT. Ca ne place sau nu, minoritatile nu se romanizeaza, si acest lucru e valabil peste tot, de altfel, in toate tarile Europei si ale lumii. Nationalitati sunt acele grupuri care nu au constiinta distincta, cum ar fi ceangaii, rudarii, secuii, care trebuiesc considerati ca facand parte din natiunea romana (primii) si din cea maghiara (ultimii) RaduFlorianRaduFlorian 23 mai 2008 15:28 (EEST)

Conform rationamentului tau, moldovenii, ardelenii, muntenii sau cum sa ma exprim cand vad ca in jurul nostru se inventeaza fel de fel de limbi vlaha, moldoveneasca (maine poimaine munteneasca, olteneasca), sunt nationalitati, desi ei sunt români (observi ca scriu cu â ca să nu fie confundati cu un etnici tiganii? Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Johny Richards (discuție • contribuții).
Moldovenii ardelenii muntenii si oltenii nu sunt nici natiuni nici nationalitati ci romani 100% intrucat nu vorbesc o limba distincta nu au constiinta nationala distincta, nu au o cultura nationala distincta si nici o origine distincta. Tiganii (romii) indeplinesc toate conditiile amintite mai sus pentru a fi o natiune distincta in timp ce secuii nu pot fi considerati o natiune distincta ci doar un subgrup aparte in cadrul natiunii maghiare datorita originii lor turcice, distincte de cea a ungurilor si a unui statut oarecum distinct in perioada stapanirii ungare a Transilvaniei. Ei sunt mai departati de restul ungurilor decat sunt moldovenii de restul romanilor dar mai apropiati de unguri decat sunt tiganii atat fata de romani cat si fata de unguri. RaduFlorinRaduFlorian (discuție) 29 ianuarie 2012 18:44 (EET)

Rromi sau Romi[modificare sursă]

Nu e corectă nici una nici alta, corect e țigan. E problema lor cum își spun în limba lor, în limba română e țigan. Nemții își spun doici (deutsch), după acest principiu ar trebui să le zicem și lor doici.

Sunt corecte ambele denumiri- problema nu sunt cei care folosesc "tigan" sau "rom", problema sunt cei care vor sa INTERZICA denumirea de rom, care e o denumire PROPRIE, venita din limba lor, a romilor, si nicidecum din alta limba. RaduFlorianRaduFlorian 23 mai 2008 15:23 (EEST)

Amice, atata timp cat nu se respecta identitatea Natiunii Române de catre etnia tiganilor, românii au tot dreptul sa ceara acest lucru. E atat de evidenta confuzia. Si totusi negati acest lucru. Credeti ca veti fi alti oameni? Foarte bine respectati-ne pentru ca vreti drepturi, vreti sa fiti educati. Asta inseamna respect. Nu de alta insa, numele tarii vine de la Natiunea Romana.

Am in biblioteca lucrarea lui Marx- "Insemnari despre romani", publicata in 1964 si scrisa de fapt in anii 1850, unde se afirma clar ca denumirea de "rom" vine din insasi limba tiganeasca- deci europenii erau constienti de acest lucru inca din secolul XIX, denumirea de "rom" nu este o "inventie recenta", asa cum sustin multi ignoranti- inclusiv pe youtube RaduFlorian 23 mai 2008 15:31 (EEST)

Ai si tras eticheta amice. Imi place. Vorba aceea "are logica dar nu e aplicabila". Adica scrisa pe la 1850 (inainte de unirea Principatelor, unde locuiau români majoritari si o minoritate țigănească pe langa altii), tocmai ca sa se justifice chipurile furtul numelui de catre regatul României. Bravos. Zici cu mult patos. Logica matale este admirabila, dar lipseste cu desavarsire. Si de ce n-au publicat-o? Pentru ca nu exista? Inca ceva, nu cumva confuzia teribila intre tigani si români, a dus poate la aceasta denumire? Este cunoscut faptul ca in Principate erau multi robi tigani. Asa ca ceea ce zici tu e o aberatie. Aici e România si trebuie respectat acest lucru.

Romi pentru că trăiesc în România? Cei din Italia se numesc itali? Cei din Spania se numesc spani?!!!

De ce s-a ales forma cu un singur r si nu cea cu 2 r, cum este folosita de catre comunitatea lor? --Strainu 31 iulie 2006 19:57 (EEST)

Dintre dicționarele disponibile prin DEX online patru menționează cuvîntul rom dar nici măcar unul forma rrom. Dacă ai vreo sursă care spune că trebuie scris cu r dublu merită inclusă în articol, dar în clipa de față doar menționarea formei cu rr cred că este suficientă. — AdiJapan  1 august 2006 06:11 (EEST)

DEX minte de stinge. Au schimbat definita dupa 1989. Conform definitiei marxiste, natiunea NU TREBUIE NEAPARAT sa iba un stat propriu. Bineinteles ca tiganii SUNT o natiune. Ei au o limba comuna (e drept, cu deosebiri dialectale), un teritoriu comun, o constiinta de sine, si chiar o viata economica comuna- ma refer la cei din Romania. Numai sovinistii considera ca natiunile trebuie sa aiba "si stat". 86.107.240.87 13 august 2007 17:01 (EEST)

Exact, adica "natiunea tiganeasca" se intinde de fapt de la Atlantic la Urali, nu are recunoscut un teritoriu anume, populatia apartine atat UE cat si esticilor, capitala este in x tara din UE, parlamentul in Y tara din UE, guvernul in afara UE, politie au ceilalti, armata kanci, deci este o natiune si nu o etnie. Am zis bine? Nu sunt de acord cu tine. Atata timp cat nu ai o tara, esti doar o etnie intr-o mare a majoritatii.

Sighișoara (opinie adusă de la Romi)[modificare sursă]

O parere ,foarte controversata a aparut la primaria Sighisoare,care ne comunica cu privire la participarea noastra in calitate de mestesugari,la festivalul medieval precum ca meseriile noastre nu sant medievale.Ganditiva la armuri,sabii,sulite.potcoave,coroane,inele.sigilii.podoabe si multe altele cine le faceau si le mai fac si in ziua de azi?!!Mestesugurile acestea s-au conservat si si-au pastrat identitatea pana in zilele noastre,fiind unica sursa de venituri pentru majoritatea etnicilor rromi.

Text adus (de la Romi) de către --GEO 3 ianuarie 2007 02:36 (EET)

Legătură moartă[modificare sursă]

În timpul mai multor rulări automate ale robotului următoarea legătură externă a fost găsită indisponibilă. Verificați dacă legătura este într-adevăr indisponibilă și reparați sau înlăturați legătura, după caz!

--MihaitzaBot 25 ianuarie 2007 00:30 (EET)

Caste (opinie adusă de la Romi)[modificare sursă]

Domnilor falsifcatori ai istoriei lumii, civilizatia brahmana a fost creat de tramosii poporului roman , mai precis poporul pelasgo-ramano-ariano-geto-traco-dac-valah-roman , b r a h m a n insemnanad r a m a n . "Zeii albi civilizatori" din carpati au venit in spatioul indian cu o religie si cu o cultura superoara a tot ce a existat in eacea epoca in orient. Erau numai patru caste ..trei de albi si una dse negri ..popullatia autohtona. Casta preotilor brahmani + casta militarilor + casta comerciantilor erau albi , deci casta militarilor nu putea FI ALCATUITA DIN TIGANI PENTRU CA ACESTI A ERAU SUNT SI VOR FI DE RASA NEGROIDA. A patra casta era CASTA ERA DIN NEGRI AUTOHTONO S U D R A S , CARE CU SUDOAREA MUNCII LOR TREBUIAU SA INTRETINA TOATE CASTELE. EXIATA APOI O alta GRUPARE "A NU SE ATINGE" DPV SACRAL , dravidienii. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 86.35.20.172 (discuție • contribuții).

Mestesugari liberi[modificare sursă]

Am putea avea o referinta pentru tiganii liberi? Din cate stiu, in Moldova cel putin, in secolele XVI-XVII orice tigan imigrant sau localnic era automat considerat rob si putea face obiectul unei vanzari-cumparari, singura exceptie fiind supusii otomani? Plinul cel tanar 23 ianuarie 2008 15:06 (EET)

Rom ≠ țigan[modificare sursă]

La adresa [1] apare următorul text:

’noi suntem țigani, nu ne e rușine, suntem țigani cumsecade’. Cuvântul ‘rom’ în dialectul lor înseamnă bărbat sau om. Deasemenea se referă la cei care nu sunt străini. În consecință ‘rom’ nu este un termen pentru o etnie. Asfel se percep ca țigani. --Miehs 27 ianuarie 2008 08:48 (EET)

Nu este asa, rom insemna intr-adevar fiinta umana dar era la origine utilizat pentru a denumi numai membrii etniei respective in timp ce ne-membrii etniei se numeau gagii adica ceilalti. Exista echivalente si in alte societati tribale (la indienii Chyenne de exemplu). Mai mult termenul este atestat ca endonim la 1909 (sper ca nu ma insel - oricum in primii ani ai secolului XX). Tot asa cum la unii romanfoni de la sud de dunare exonimul de vlah (si el avand conotatii peiorative in unele limbi) a devenit de-a lungul secolelor endonim tot asa si la unii romi tigan (exonim provenit din greaca bizantina) poate sa fi devenit endonim. Plinul cel tanar 27 ianuarie 2008 08:56 (EET)
Cred că articolul ar trebui mutat sau unit cu articolul Țigani. Rrom poate fi confundat de un străin cu român, poate asta e și intenția țiganilor.--Marius Ștefan 19 aprilie 2008 18:26 (EEST)
Argumentul nu are nici un sens la wikipedia. In primul rand suntem la wikipedia in limba romana destinata vorbitorilor de limba româna care fac de genere diferenta intre români și r[r]omi. De remarcat ca en.wiki si celelalte proiecte mari folosesc echivalentele lui r[r]omi nu datorita unui complot universal menit a crea o confuzie ci pentru ca majoritatea surselor de incredere utilizeaza aceasta varianta. Dincolo de asta, v-as ruga sa cititi cu atentie ce am scris mai sus. R[r]om este endonimul (adica asa si-au spus dintotdeauna membrii etniei) si este atestat in scris cu mult inainte de polemicile recente. Iar daca universitarii si jurnalistii au recent tendinta sa foloseasca endonimul nu este decat un fenomen de constientizare. Tot asa, abia acum 100-150 de ani lumea a inceput sa ne numeasca stramosii români si nu vlahi, desi ei isi spuneau dintotdeauna români (nu discutam despre cei care isi spuneau moldoveni aici). Comparatia merge chiar mai departe pentru ca asa cum unii romanofoni au asumat exonimul de vlahi, tot asa unii r[r]omi au asumat exonimul de tigani. Cele doua articole trebuie cert unite, dar sub ce titlu? Plinul cel tanar 21 aprilie 2008 18:00 (EEST)

Dacă tot suntem așa de buni cu endonimele să le spunem și nemților doici (deutsch) că ei așa își spun.

Cand vom avea surse academice in română care sa ateste acest "doici" vom lua act. Plinul cel tanar 4 mai 2008 20:56 (EEST)

A nu dori sa fii confundat cu un tigan inseamna a dispretui, pe ascuns, tiganii, ceea ce denota rasism deghizat. Nu trebuie sa interzica nimeni folosirea denumirii de "rom", deoarece e o denumire care vine DIN LIMBA LOR- si nicidecum o inventie recenta cum din pacate se mai sustine. Cand vom intelege ca tiganii nu sunt cu nimic mai prejos de alte natiuni, atunci vom avansa un pic in drumul spre civilizatie. RaduFlorian 23 mai 2008 15:35 (EEST)

Serios, poate tu daca ai fi german ti-ar conveni sa fi confundat cu un francez? Sau un maghiar, crezi ca i-ar place la fel sa fie confundat cu un român si invers? Iti dau un exemplu : Lenny Kravitz : a confundat Budapesta cu Bucuresti si invers. E obisnuit in afara. Hai sa fim seriosi. Nu stiti cum sa mai aburiti lumea. Repetati aceleasi si aceleasi motive. Cu gandul la principiul : zicem azi, zicem maine, poimaine, etc aceleasi lucruri pana la urma accepta si tac. Vorba lui Bőlőni : poporul român e supus, tace, accepta tot felul de umilinte, nu se razvrateste.


O mica observatie... nu ROM ci DOM e cuvantul pe care il cautai. Dom. http://www.petitiononline.com/qd3xx666/

Imaginea introdusa de Cezarika[modificare sursă]

Am doua intrebari: 1. Ce sursa de incredere ne spune ca persoana respectiva este de etnie roma? 2. In ce fel utilizarea fotografiei este cinstita? Teoretic am putea vorbi despre utilizare cinstita numai in articolul despre individul cauza, nu in intr-un articol despre romi, atat timp cat exista imagini cu romi in domeniul public. Cred ca pana ce sunt lamurite aceste probleme e mai bine ca poza sa fie inlaturata. Plinul cel tanar 25 aprilie 2008 14:23 (EEST)

Mutare[modificare sursă]

S-a purtat recent o discuție despre unirea acestui articol cu articolul Țigani. Din ce s-a discutat acolo, pot trage concluzia că cele două articole trebuie să fie unite și că aceasta ar trebui să fie sub titlul Romi, deoarece este termenul cel mai des folosit în sursele academice. De asemenea, aceeași discuție a relevat că termentul rromi nu apare în dicționarele limbii române, fiind un termen din limba romani împrumutat în română sub grafia romi. De aceea am început prin a muta articolul sub acest titlu.--Andreidiscuție 11 iunie 2008 04:09 (EEST)

Surse[modificare sursă]

Pt 92.80.254.250. Mai sunt modificari pt care e nevoie de surse? AKoan (discuție) 31 ianuarie 2009 17:40 (EET)

Emancipare[modificare sursă]

În 1856 s-a dat „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatele Țării Românesti”. Despre romi nu scrie în această lege că ar fi emancipați. --Miehs (discuție) 17 martie 2009 18:05 (EET)

Termenul rromi[modificare sursă]

Termenul rromi este termenul folosit la acest moment pe site-urile oficiale.

vezi : http://www.edu.ro/index.php/articles/1161

Am modificat titlul în Rromi-rromanes doar pentru că nu îmi permitea simplul Rromi.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de MariaB (discuție • contribuții).

Limba țigănească[modificare sursă]

Limba țigănească nu există, țiganii nu au limbă. Bolboroselile cărora ei le spun limbă este de fapt un cod secret în care își expun planurile de comitere a unor infracțiuni și este folosit pentru a nu fi înțeleși de ceilalți. --Nea ilie (discuție) 3 mai 2010 07:20 (EEST)

Wikipedia este o enciclopedie. Dacă puteți contribui serios, pe bază de documentare, sînteți binevenit. În schimb de glume nu avem nevoie, iar de rasism cu atît mai puțin. — AdiJapan 3 mai 2010 09:23 (EEST)


Principalele neamuri de rromi din România sunt:

 • boldeni (florari) – rromi care, pe vremuri, se ocupau cu confecționarea florilor artificiale pentru coroane, coronițe, jerbe, iar astăzi vând flori și se ocupă cu negustoria în general;
 • cărămidari / cărămizari – rromi care, tradițional, se ocupau de confecționarea cărămizilor din lut nearse (chirpici), proveniți din ursari, vătrași și rudari;
 • fierari – rromi care, tradițional, se ocupau cu prelucrarea fierului, inclusiv cu feroneria și lăcătușeria, confecționau unelte din fier, legau căruțe în fier și potcoveau cai;
 • gabori – rromi unguri, vorbitori de limbă maghiară, așezați mai ales în Transilvania și Banat, care, tradițional, se ocupă cu tinichigeria, dar astăzi fac și comerț ambulant cu covoare, cuverturi, obiecte casnice;
 • xoraxané (turci) – rromi turci musulmani, vorbitori de limbă turcă, profund influențați de cultura turcă, așezați mai ales în Dobrogea;
 • xanotari (spoitori) – rromi care, pe vremuri, se ocupau cu spoitul sau cositorirea vaselor din metal, iar astăzi recuperează metale feroase și neferoase;
 • kïkavari (căldărari) – rromi a căror meserie tradițională este prelucrarea aramei / cuprului, din care fac cazane, căldări, tăvi, ibrice;
 • lăutari – rromi muzicieni, mai ales instrumentiști, proveniți mai ales dintre ursari și vătrași;
 • lovari – rromi unguri, vorbitori de limbă maghiară, așezați mai ales în Transilvania și Banat, care se ocupau, în trecut, cu geambășia / negustoria de cai;
 • ursari – rromi care, pe vremuri, se ocupau cu „umblatul” cu ursul, apoi, prin reconversie profesională, au devenit fierari (prelucrează fierul), pieptănari (prelucrează osul și cornul și confecționează piepteni și alte obiecte din os și corn), ciurari (prelucrează pieile de animale și confecționează ciururi și site) și lăutari;
 • rromungre (romungre) – rromi unguri, vorbitori de limbă maghiară, profund influențați de cultura maghiară, așezați mai ales în Transilvania și Banat;
 • rudari – rromi care, în majoritatea lor, și-au pierdut limba maternă și cultura rromani tradițională, sunt profund influențați de cultura românească și se ocupă cu prelucrarea lemnului, confecționând linguri, fuse, furci, albii, mobilier, împletituri din nuiele;
 • argintari – rromi care, tradițional, se ocupă cu prelucrarea argintului și aurului și fac în special bijuterii și alte obiecte de podoabă;
 • vătrași – rromi asimilați / aculturați, sedendarizați cu multă vreme în urmă, care și-au pierdut limba maternă și cultura rromani tradițională și sunt profund influențați de cultura românească.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Miehs (discuție • contribuții).

Tigani, nu romi nici rromi, tigani.[modificare sursă]

Nu imi gasesc cuvinte mai potrivite decat: http://www.petitiononline.com/qd3xx666/ Adica, haide sa le spunem pe nume: tigani. -cunoscuți popular și ca „țigani”- Nu popular, chiar asa se numesc ei.

Originea numelor "Țigan" și "Borâtură" este afgano-hindusă[modificare sursă]

Vezi și Discuție:Țigani#Originea numelor "Țigan" și "Borâtură" este afgano-hindusă. — AdiJapan 18 februarie 2011 12:49 (EET)

Imaginile nu sunt in regula[modificare sursă]

Imaginile din articol nu sunt reprezentative pentru romi, ba si mai mult, mi se par puse la misto. Inteleg prima poza, insa nu vad rostul celorlaltor poze. In primul rand, tiganii sunt, sau cel putin au fost, in mare parte nomazi, iar traditia lor nu cred ca presupune anumite motive arhitecturale. Asa ca de ce apare o vila din Huedin acolo? Indiferent de statutul prezent al unei etnii, cred ca sunt mai reprezentative traditiile si modul de viata a stramosilor acestora, decat aceste anomalii produse de imbogatirea rapida si educatia precara, combinate cu lipsa de integrare in societate. 79.115.63.79 (discuție) 19 septembrie 2011 23:04 (EEST)Al minelui, Eu

1 milion de tigani[modificare sursă]

Lipsesc cei 1 milion de tigani din Statele Unite... vezi pagina în [en] Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 109.99.23.83 (discuție • contribuții).

Un comandant de nava maritima povesteste: Intotdeauna, tiganii au rejectat numele de tigan, sareau la bataie daca il chemai tigan pe vreun tigan. Erau si tigani mai luminati, mai emancipati, care luau in deradere faptul ca erau tigani si nici nu se mai asociau cu tiganii ceilalti. Prin anii 40-50 ai sec XX, tiganii muncitori activi erau zidarii (aproape romanizati), caramidarii, spoitorii, rudarii (lingurarii), argintarii, lautarii, fierarii, potcovarii, rotarii, corturarii-tigani nomazi, zlatarii (nomazi, foarte periculosi hoti de cai si de odoare bisericesti), caldararii, ursarii, etc. Fierarii si rotarii satelor romanesti traiau in buna intelegere cu romanii fiind meseriasi necesari ce le reparau sau confectionau uneltele agricole, plata se facea in troc contra cereale. Ajungand in India am constatat prezenta tiganilor in aceasta tara imensa, de la Kandla pana la Tuticorin, la Madras, Kakinada, Vizakapathnam, pe Valea Gangelui pana la Calcuta si mai in amonte pe fluviu. In general erau prezenti pe tot litoralul dar cred ca sunt numerosi si in interior. Indieni ii numeau "baida" cred ca era un cuvant peiorativ, ceva ce insemna vagabond, deasemenea la Bombay le ziceau "ciory" care in hindu inseamna hotz (nu cioara - pasare, cred ca cioara era numele de hoatza, dat acestei pasari chiar si in India). Deasemenea tiganii sunt numerosi si in Sumatra, in stramtoarea Gelassa (tiganii marilor). A vand la bord, in echipaj, 2 marinari de origine tiganeasca de prin Oltenita, au putut sa se inteleaga bine cu acesti aborigeni. Persoane cu educatie din India mi-au spus ca acesti tigani care isi zic "ti angh anna" adica "tu nu-l atinge" in sanscrita ar fi aborigenii Indiei si ca in India veche erau "paria", cei fara casta, folositi la toate muncile injositoare. Acesti paria au parasit India in diferite etape istorice, plecand (sau fugind) inspre locuri mai dadatoare de sperante, dar in numar mare au fost dizlocati de catre invaziile mongole, care i-a luat sclavi, "tianghanni" fiind mesteri in prelucrarea metalelor, confectionarea carutelor, potcovirea cailor si connfectionarea armelor si vaselor de arama. Mongolii i-au adus inspre Europa si inspre lumea araba. Cuvantul "rom", cred ca il folosesc eronat (sau intentionat eronat). deoarece tianghanni din India zic "rumi", "rami" si "remi", care inseamna domn, jupan, om cu stare, om cumsecade. Un profesor indian mi-a explicat ca nici nu exista o etnie "tianghanna" ci este un mod de viatza "tianghanna", deci oricine adopta modul de viata al tiganilor, este un tigan, indiferent de natinalitate sau etnie. Tiganii nu constituie un popor, nu corespunde cerintelor convenite pentru a determina un popor: limba unica, cultura unica, traditii unice, istorie unica, teritoriu national, religie, etc. Toate popoarele migratoare au un ciclu care incepe cu plecarea din teritoriul de bastina si se termina cu sedentarizarea intr-un teritoriu cucerit in care isi impune vointa si formeaza o tara. Majoritatea popoarelor migratoare au incheiat acest ciclu, unele inca se mai zbat sa-l incheie, altele cum sunt tiganii se afla cam pe la mijlocul ciclului de migratie, dar se misca inspre vest, directia de miscare a ultimelor mari migratiuni a popoarelor, se misca mai incet, dar cum se creiaza conditii prielnice se pun in miscare. Asa cum se misca dupa aparitia UE si fluidificarea frontierelor. Modernizarea vietii ca urmare a dezvoltarii tehnologiilor si democratizarea extinsa a popoarelor a antrenat si miscarea clanurilor tiganesti inspre alte orizonturi mai promitatoare, acesta fiind si pentru ei un drept.Timpurile noi i-au lasat fara meseriile traditionale, sunt in deruta existentiala. Cuvantul rom nu are nicio sustinere istorica, nu le va folosi la nimic. Scoala, educatia si familia planificata vor fi doua parghii ce ii va ridica in ochii lumii. Dar pana atunci va mai dura. Cei ce se erijeaza in conducatorii lor nu ii duc nicaieri, poate doar la mentinerea lor intr-o stare de inapoiere accentuata si exploatarea mutimei de saraci din randul lor. Nu este o solutie viabila. 46.251.118.220 (discuție) 23 octombrie 2016 00:53 (EEST)