Georg Simon Ohm

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Georg Simon Ohm
Georg Simon Ohm3.jpg
Date personale
Nume la naștere George Simon Alfred Ohm
Născut 16 martie 1789[1]
Erlangen, Principatul Beyreuth[*]
Decedat 6 iulie 1854 (65 de ani)
München, Regatul Bavariei
Frați și surori Martin Ohm[*]
Cetățenie Germania
Ocupație fizician[2]
matematician[2]
profesor universitar
Activitate
Domeniu fizician
Instituție Universitatea din München
Alma Mater Universitatea Friedrich-Alexander de Erlangen din Nürnberg[*]
Conducător de doctorat Karl Christian von Langsdorf
Cunoscut pentru Legea lui Ohm (elelectricitate)
Legea acustică Ohm
Premii Medalia Copley (1841)

Georg Simon Ohm (n. 16 martie 1789, Erlangen – d. 6 iulie 1854, München) a fost un fizician și educator german. Încă de la începutul carierei sale didactice, ca profesor de liceu, Ohm a studiat pila galvanică inventată de contele italian Alessandro Volta. Folosind echipament creat de el însuși, fizicianul german a descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu 1826 și până azi ca legea conducției electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.

Ulterior, devenit profesor la Universitatea din Nürnberg, Ohm a adus și alte contribuții la dezvoltarea fizicii, dintre care legea acustică Ohm, propusă în 1843, cunoscută ca teoria sirenelor, și interferența luminii polarizate în cristale (1854) sunt cele mai semnificative.

Printre multe contribuții remarcabile, trebuie menționate definirea cu adevărat științifică a fenomenelor electrocinetice, compararea curentului electric cu debitul unui fluid, a diferenței de potențial ca o diferență de nivel și definirea exactă a sarcinii electrice, a intensității curentului electric și a tensiunii electromotoare.

Georgh Simon Ohm a rămas cunoscut în fizică și datorită faptului că unitatea de măsură a rezistenței electrice îi poartă numele, numindu-se ohm.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Georg Simon Ohm", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  2. ^ a b "Georg Simon Ohm", Gemeinsame Normdatei, accesat la 25 iunie 2015